Κάδμιο: Το εξαιρετικά τοξικό μέταλλο με τις σημαντικές χρήσεις

Κάδμιο: Το εξαιρετικά τοξικό μέταλλο με τις σημαντικές χρήσεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τους κινδύνους του μολύβδου στα σπίτια τους και στις σωληνώσεις παροχής νερού. Υπάρχουν διαθέσιμες εξετάσεις ανίχνευσης του μολύβδου στο σώμα μας και φίλτρα για την αφαίρεση ορισμένων βαρέων μετάλλων από το πόσιμο νερό μας. Ωστόσο, καθώς τρώτε το καρότο σας που μαζεύτηκε πρόσφατα από το υγρό, πλούσιο χώμα στο οποίο φύτρωσε, υπάρχει και ένα άλλο επικίνδυνο -αλλά ευρέως χρησιμοποιούμενο- μέταλλο που θα πρέπει να σας ανησυχεί, το κάδμιο.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Χρήσιμο, αλλά θανατηφόρο μέταλλο

Το κάδμιο είναι ένα φυσικό μέταλλο, όπως ο άργυρος ή ο λευκόχρυσος, που απαντάται στη φύση, συνήθως στα μεταλλεύματα ψευδαργύρου. Είναι ένα χημικό στοιχείο με σύμβολο Cd και ατομικό αριθμό 48 και είναι χημικά παρόμοιο με τα δύο άλλα σταθερά μέταλλα της ομάδας 12 του περιοδικού πίνακα, τον ψευδάργυρο και τον υδράργυρο. Είναι μαλακό, έχει ασημί-λευκό χρώμα με μια μπλε απόχρωση που ξεθωριάζει όταν εκτίθεται στον αέρα ή την υγρασία.

«Αυτό το σπάνιο μέταλλο είναι επίσης όλκιμο και ελατό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να το διαμορφώσετε. Είναι ανθεκτικό στη διάβρωση και έχει χαμηλότερο σημείο τήξης από τα περισσότερα άλλα μέταλλα μετάπτωσης», αναφέρει ο Samir Jaber, συγγραφέας τεχνικού περιεχομένου και συντάκτης στην εταιρεία Matmatch GmbH, μια πλατφόρμα για την επιστήμη των υλικών με έδρα το Μόναχο της Γερμανίας.

Επειδή το κάδμιο έχει χαμηλό σημείο τήξης (321οC) και είναι ανθεκτικό στη διάβρωση, είναι μια δημοφιλής επιλογή για επικάλυψη χάλυβα για βιομηχανικούς σκοπούς, αντί για το ρόδιο που έχει υψηλό σημείο τήξης (2.035οC). Είναι επίσης ένας αποδοτικός αγωγός ενέργειας. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι καδμίου και έτσι τα χαρακτηριστικά του μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον προμηθευτή και την ποιότητα του υλικού.

«Το κάδμιο χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση χρωστικών βαφών που κυμαίνονται σε τόνους από κίτρινο έως καφέ, για την επικάλυψη χάλυβα, σε μπαταρίες, στις τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας και ως υλικό φραγμού σε αντιδραστήρες πυρηνικής σχάσης. Προσοχή όμως γιατί το κάδμιο είναι αρκετά τοξικό για τον άνθρωπο, ενώ παράλληλα είναι άγευστο και άοσμο», λέει ο Jaber.

Το κάδμιο στην τροφική αλυσίδα

Το κάδμιο απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα με δύο κύριους τρόπους: μέσω φυσικών γεγονότων όπως η διάβρωση των βράχων, οι δασικές πυρκαγιές ή τα ηφαίστεια. ή μέσω της ανθρώπινης δραστηριότητας, η οποία περιλαμβάνει την εξόρυξη και τη βιομηχανική παραγωγή. «Η έκθεση στο κάδμιο λαμβάνει χώρα κατά κύριο λόγο σε περιοχές όπου παράγονται ή ανακυκλώνονται προϊόντα που περιέχουν κάδμιο, όπως η εξόρυξη ψευδαργύρου, η επίστρωση χάλυβα με κάδμιο, η παραγωγή μπαταριών νικελίου-καδμίου και άλλα. Εκεί παράγονται σκόνες ή αναθυμιάσεις που περιέχουν κάδμιο», εξηγεί ο Jaber. 

Τόσο οι φυσικές διαδικασίες όσο και οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι υπεύθυνες για περισσότερους από 10.000 τόνους καδμίου στο περιβάλλον οι οποίοι μπορούν να εισχωρήσουν στα αποθέματα νερού και σε καλλιεργήσιμο έδαφος και τελικά να καταλήξουν στην τροφή μας, μέσω της οποίας το μεγαλύτερο μέρος του γενικού πληθυσμού (εκτός των καπνιστών), έρχεται σε επαφή με το τοξικό κάδμιο. Οι καπνιστές μπορούν επίσης να προσθέσουν το κάδμιο στη λίστα με τους τρόπους με τους οποίους βλάπτουν τον εαυτό τους μέσω του καπνίσματος, εφόσον ο καπνός περιέχει υψηλά επίπεδα καδμίου. 

«Το κάδμιο είναι πολύ τοξικό για τον άνθρωπο. Έχει βρεθεί ότι η έκθεση στο κάδμιο μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο και μπορεί να επηρεάσει τα συστήματα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών, καρδιαγγειακών, γαστρεντερικών, αναπαραγωγικών, νεφρικών και νευρολογικών συστημάτων. Αναφέρονται επίσης βλάβες στους πνεύμονες, τοξικότητα οστών και νόσος itai itai ως κάποια παραδείγματα τοξικότητας του καδμίου. Μπορεί να τρώτε, πίνετε ή εισπνέετε κάδμιο χωρίς να το γνωρίζετε», εξηγεί ο Jaber. 

Κανονισμοί για το κάδμιο

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχούν, αλλά πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι για την ύπαρξη και την ποσότητα καδμίου στο περιβάλλον τους», συνιστά ο Jaber. Ο Οργανισμός Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (OSHA) του Υπουργείου Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών περιορίζει τη χρήση του καδμίου σε πολλές βιομηχανίες για να μειώσει την έκθεση των ανθρώπων στο κάδμιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε επίσης την Οδηγία για τις Μπαταρίες, που κυκλοφόρησε το 2006, η οποία περιορίζει την κατά βάρος περιεκτικότητα καδμίου σε μπαταρίες ή συσσωρευτές, εκτός από εκείνες που χρησιμοποιούνται σε ιατρικές συσκευές ή συσκευές έκτακτης ανάγκης.

«Εάν επισκέπτεστε ή εργάζεστε σε μια εγκατάσταση που διαχειρίζεται κάδμιο, θα χρειαστεί να φορέσετε προστατευτικό εξοπλισμό. Οι άνθρωποι μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο έκθεσης στο κάδμιο χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό στους χώρους εργασίας που μπορεί να περιλαμβάνουν χειρισμό καδμίουι. Μπορούν επίσης να προστατεύσουν τον εαυτό τους μειώνοντας το κάπνισμα ή να το σταματήσουν εντελώς, καθώς ο καπνός μπορεί να μεταφέρει κάδμιο στους πνεύμονες», συνιστά ο Jaber.

Το κάδμιο χρησιμοποιείται στις μπαταρίες νικελίου-καδμίου, οι οποίες, όταν φτάσουν στο τέλος της ζωής τους, πρέπει να απορρίπτονται με το σωστό τρόπο

Απαραίτητο σε μπαταρίες και ηλιακή ενέργεια

Η πιο κοινή χρήση του καδμίου είναι οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες νικελίου-καδμίου (Ni-Cd). Οι μπαταρίες αυτές έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και μεγάλη διάρκεια ζωής, γεγονός που τις καθιστά δημοφιλείς για βιομηχανικές χρήσεις. Πρόσφατα, το κάδμιο ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας.

«Το κάδμιο κερδίζει έδαφος στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας, καθώς τα ηλιακά panel τελλουρίου-καδμίου (CdTe) έχουν γίνει η δεύτερη πιο κοινή φωτοβολταϊκή τεχνολογία πίσω από τα panel κρυσταλλικού πυριτίου. Αυτό οφείλεται στην υψηλή τους απορρόφηση με μια σχεδόν βέλτιστη ενέργεια διάκενου ζώνης για τη μετατροπή της ακτινοβολίας από τον ήλιο σε ηλεκτρική ενέργεια σε διάταξη μονής διασταύρωσης», εξηγεί ο Jaber.

«Μην ανησυχείτε για το χειρισμό των τοξικών μπαταριών ή των ηλιακών panel που χρησιμοποιούν κάδμιο, επειδή το κάδμιο βρίσκεται σπάνια σε οικιακές μπαταρίες ή εργαλεία. Ακόμα κι αν συναντήσετε μπαταρία με κάδμιο, η σωστή απόρριψη μπορεί να εξαλείψει οποιαδήποτε πιθανή βλάβη για εσάς. Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε πού και πώς να απορρίπτουμε τέτοιες μπαταρίες. Στην πραγματικότητα, οι μπαταρίες Ni-Cd μπορούν να ανακυκλωθούν σε συγκεκριμένα σημεία ανακύκλωσης, επομένως θα πρέπει να μεταφερθούν χωριστά σε μια εγκατάσταση διάθεσης οικιακών επικίνδυνων απορριμμάτων, δεδομένης της επικινδυνότητας τους», προτείνει ο Jaber. 

Με πληροφορίες από HowStuffWorks.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER