Βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινη μετάβαση στο επίκεντρο του Tsinghua PBCSF Global Finance Forum 2023

Βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινη μετάβαση στο επίκεντρο του Tsinghua PBCSF Global Finance Forum 2023

Το οικονομικό φόρουμ 2023 Tsinghua PBCSF Global Finance Forum πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Μαϊου 2023 στην Κίνα και κάλυψε ζητήματα από την πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση μέχρι την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ακαδημαϊκοί και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων από ολόκληρο τον κόσμο συζήτησαν τη μακρόχρονη βιώσιμη ανάπτυξη της Κίνας, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Στο Tsinghua PBCSF Global Finance Forum 2023 αναλύθηκε σειρά ζητημάτων, από την πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση μέχρι την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ο Gyorgy Matolcsy, διοικητής της Magyar Nemzeti Bank (Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας) που μίλησε στο Forum τόνισε ότι η Κίνα έχει τη θέληση για την εξεύρεση λύσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Σύμφωνα με τον Matolcsy, το κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας και της παγκόσμιας χρηματοδότησης έχει μετακινηθεί από τη Δύση στην Ευρασία, ιδιαίτερα στην Κίνα.

Η εγκατεστημένη δυναμικότητα καθαρής ενέργειας της Κίνας σημείωσε επέκταση, με την αιολική δυναμικότητα να αυξάνεται κατά 12,2% από έτος σε έτος σε περίπου 380 εκατομμύρια kW και η χωρητικότητα ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε κατά 36,6% στα 440 εκατομμύρια kW μέχρι το τέλος Απριλίου 2023, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η χώρα έχει επίσης ενισχύσει τις επενδύσεις της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, η συνολική επένδυση των μεγάλων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας στην ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε κατά 156,3% σε ετήσια βάση σε 74,3 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 10,57 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Η Κίνα κατάφερε να μειώσει την τιμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να αναπτύξει νέες και καλύτερες τεχνολογίες μπαταριών, δήλωσε στο Forum ο Erik Berglof, επικεφαλής οικονομολόγος της Asian Infrastructure Investment Bank. Στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας, πρόσθεσε, η Κίνα είναι εντυπωσιακή και αυξάνει το μερίδιό της και θα πρέπει να απελευθερωθεί ενεργά από τον άνθρακα.

Στα κρίσιμα παραδείγματα περιλαμβάνονται οι προσπάθειες της χώρας να μειώσει την ένταση των εκπομπών άνθρακα με τους φιλόδοξους στόχους της επίτευξης κορύφωσης του άνθρακα πριν από το 2030 και της ουδετερότητας άνθρακα πριν από το 2060. Περνώντας στο κύμα της ψηφιοποίησης και της ευφυΐας, η Κίνα αποκτά ώθηση για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη, σημείωσαν οι συμμετέχοντες στο Forum.

Ο Burkhard Balz, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Deutsche Bundesbank, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, επεσήμανε ότι στην Κίνα, τα συστήματα πληρωμών μέσω κινητού ήταν τεράστιας επιτυχίας την τελευταία δεκαετία, ενώ στην Ευρώπη, η χρήση μετρητών ευρώ εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλή. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει προχωρήσει αρκετά όσον αφορά το έργο της για το ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας και οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες για να μοιραστούν την εμπειρία και να ξεκινήσουν διάλογο με στόχο να μάθουν από άλλους, είπε o Balz.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Η ποσότητα του ψηφιακού γιουάν σε κυκλοφορία έφτασε τα 13,61 δισεκατομμύρια γιουάν μέχρι το τέλος του 2022, με τα σενάρια εφαρμογής, την αξία συναλλαγών και το ποσό του ψηφιακού γιουάν να αυξάνονται σταθερά και τα σχετικά συστήματα διαχείρισης και υπολογισμού έχουν επίσης βελτιωθεί, σύμφωνα με την PBOC. Το διεθνές εμπόριο στο μέλλον θα γίνει ψηφιακό, δήλωσε ο Zhang Xiangchen, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προσθέτοντας ότι η τάση της ψηφιοποίησης αλλάζει τον παραδοσιακό τρόπο εμπορίας αγαθών και υπηρεσιών και δημιουργεί πολλά νέα προϊόντα και νέους τρόπους εμπορίας.

Όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη, ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών, Michael Spence, τόνισε ότι υπάρχουν θετικές πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Μιλώντας μέσω σύνδεσης βίντεο, τόνισε τη σημασία της μεγάλης επένδυσης σε τεχνολογίες που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν πρότυπα ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, ειδικά πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης.

Με πληροφορίες από www.china.org.cn

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER