Μια Ελληνίδα, η Αναστασία-Μαρία Μοσχόβη, ανάμεσα στους φιναλίστ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας 2023

Μια Ελληνίδα, η Αναστασία-Μαρία Μοσχόβη, ανάμεσα στους φιναλίστ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας 2023

Η Αναστασία-Μαρία Μοσχόβη, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη χημική μηχανική, αναπτύσσει νέες τεχνολογίες για κυψέλες καυσίμου με μείωση του κόστους κατά 30%, επιτρέποντας έτσι τη μαζική τους υιοθέτηση.

Πιστεύω ότι είμαστε εξίσου υπεύθυνοι για την ενέργεια που καταναλώνουμε και για την ενέργεια που πρέπει να εξοικονομήσουμε», λέει η Αναστασία-Μαρία.

Ως επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ στην Αθήνα, η Αναστασία είναι επικεφαλής πολλών χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων που αναπτύσσουν καινοτόμες τεχνολογίες για το υδρογόνο, την παραγωγή και αποθήκευση πράσινης ενέργειας, τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) και την απαλλαγή της βιομηχανίας από τον άνθρακα.

Η κύρια δραστηριότητα μας είναι η ανάκτηση κρίσιμων πρώτων υλών από συσκευές στο τέλος του κύκλου ζωής τους, προκειμένου να παράγουμε νέα υλικά εισροής για τον εξηλεκτρισμό και τις τεχνολογικές εφαρμογές που βασίζονται στο υδρογόνο, εξηγεί η Αναστασία-Μαρία.

Μέσα από τις δράσεις της, πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις και τελικά οι πολίτες της Αθήνας θα μπορέσουν να υιοθετήσουν αυτές τις λύσεις, οδηγώντας σε χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 και μειωμένο κόστος παραγωγής: «Ο κύριος στόχος μου είναι να βρω τα σημαντικότερα κωλύματα κατά την εφαρμογή των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην πράξη, προκειμένου να βοηθήσω στην ενεργειακή μετάβαση.»

«Με έδρα τη βιομηχανική ζώνη της Αθήνας, έχουμε καλύτερη πρόσβαση σε υλικοτεχνικές υπηρεσίες και μπορούμε να γίνουμε κόμβος για την αποστολή αυτών των υλικών σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Αθήνα, μπορούμε να προσφέρουμε στενή επικοινωνία και επαφή με τη βιομηχανία, τα ιδρύματα και τους ακαδημαϊκούς κύκλους, κάτι που θα στηρίξει τη χρήση αυτής της ενέργειας», εξηγεί.

Η Αναστασία-Μαρία αποτελεί πρότυπο για την ομάδα της που αποτελείται από 15 νέους ερευνητές: «Η εργασία στην ομάδα της Δρ Μοσχόβη ήταν μια σπουδαία εμπειρία για μένα, όχι μόνο λόγω της εμπνευσμένης προσωπικότητάς της, αλλά και εξαιτίας της ίδιας», Μάριος Κουρτελέσης, Μηχανικός έρευνας και καινοτομίας κατάλυσης στον Μονόλιθο.

«Η Αναστασία-Μαρία διατηρεί ένα περιβάλλον εργασίας χωρίς αποκλεισμούς και δημοκρατικό και στηρίζει πολύ τις γυναίκες στις επιχειρήσεις, ωθώντας τες πάντα να επιτύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους», προσθέτει η Ειρήνη Ζαγοραίου, Επιστήμων έρευνας και καινοτομίας, Μονόλιθος.

«Στην ομάδα μας πάνω από το 66% των θέσεων υψηλού επιπέδου καταλαμβάνονται από γυναίκες. Πιστεύουμε πραγματικά στις γυναίκες σε ρόλο μηχανικού και ερευνητή και τις στηρίζουμε σε αυτό», δηλώνει η Αναστασία-Μαρία.

Οι εργασίες υπό την καθοδήγηση της Αναστασίας-Μαρίας, όπως η ανάπτυξη υδρογόνου για την απαλλαγή της βιομηχανίας από τον άνθρακα, καθώς και η ανακύκλωση κρίσιμων πρώτων υλών για τη στήριξη της αξιακής αλυσίδας των μπαταριών, ανταποκρίνονται άμεσα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στο σχέδιο REPowerEU.

Anastasia-Maria Moschovi

Η Αναστασία-Μαρία Μοσχόβη είναι μία από τις τρεις φιναλίστ που είναι υποψήφιες για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας 2023 στην κατηγορία Γυναίκα στην Ενέργεια. Το βραβείο αναγνωρίζει τις γυναίκες που ηγούνται εξαιρετικών δραστηριοτήτων, οι οποίες, αν αναπαραχθούν, συμβάλλουν στην προώθηση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια στην Ευρώπη. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις προσπάθειες για την προώθηση του θεματολογίου της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου και τη στήριξη της ισότητας και των ίσων ευκαιριών στον τομέα της ενέργειας.

Οι άλλες φιναλίστ είναι οι Agnieszka Spirydowicz και Silke Wesselmann. Η Agnieszka Spirydowicz, από την Πολωνία, φέρνει ηλιακή, αιολική και υδρογονανθρακική ενέργεια σε μια περιοχή όπου κυριαρχεί ο άνθρακας. Η Silke, από τη Γερμανία, οδηγεί 24 δήμους της περιφέρειας του Steinfurt στην κλιματική ουδετερότητα.

Τα καλύτερα έργα και οι ηγέτες της Ευρώπης στον τομέα της καθαρής ενέργειας βραβεύονται στα βραβεία EUSEW

Με τα βραβεία EUSEW (Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας) αναγνωρίζονται εξέχοντα άτομα και έργα για την καινοτομία και τις προσπάθειές τους στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε τρεις κατηγορίες: Καινοτομία, τοπική ενεργειακή δράση και γυναίκα στην ενέργεια.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων EUSEW τον Ιούνιο του 2023, παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Kadri Simson και μιας κριτικής επιτροπής υψηλού επιπέδου.

Οι νικητές θα αποφασιστούν με ηλεκτρονική ψηφοφορία του κοινού, η οποία είναι τώρα ανοικτή και έως τις 11 Ιουνίου.

 

Link για την ψηφοφορία:

https://interactive.eusew.eu/awards/woman-in-energy/materials-engineer-bringing-energy-innovation-to-greece

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER