Η Sinead Kaufman στο 7ο BDI Raw Materials Conference: Εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών με βιώσιμο τρόπο

Η Sinead Kaufman στο 7ο BDI Raw Materials Conference: Εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών με βιώσιμο τρόπο

«Η Rio Tinto δραστηριοποιείται σε 35 χώρες και είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του εξορυκτικού κλάδου. Το 2023, η εταιρεία θα γιορτάσει 150 χρόνια λειτουργίας, έχοντας ξεκινήσει από ένα ορυχείο χαλκού στην Ισπανία το 1873, μια εκμετάλλευση τόσο παλιά που προμήθευε τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους. Προφανώς από τότε έχουν συμβεί πολλά -για τον τομέα εξόρυξης συνολικά και για την Rio Tinto ως οργανισμό», ανέφερε η Sinead Kaufman, Chief Executive της Rio Tinto Minerals στο πλαίσιο του 7ου BDI Raw Materials Conference που διοργανώθηκε στο Βερολίνο στις 20 Οκτωβρίου 2022.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η Rio Tinto παράγει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων από διαμάντια έως υλικά μπαταριών, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου, του σκανδίου και άλλων κρίσιμων ορυκτών που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιχειρηματικής της στρατηγικής. Η ανάγκη απαλλαγής από τον άνθρακα οδηγεί τη ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά σε αυξητικό ρυθμό που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα παρατηρούνταν στην ιστορία της βιομηχανίας ορυκτών πόρων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι πάνω από τρία δισεκατομμύρια τόνοι ορυκτών και μετάλλων θα χρειαστούν για την υλοποίηση έργων αιολικής, ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας όπως επίσης και για αποθήκευση ενέργειας. Παράλληλα, οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται και τα κράτη και οι βιομηχανίες εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στην ασφάλεια του εφοδιασμού με κρίσιμα ορυκτά.

Αυτό το πλαίσιο τοποθετεί την εξόρυξη στο επίκεντρο μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία: πώς να γίνεται η προμήθεια των κρίσιμων ορυκτών που απαιτούνται για την υποστήριξη της παγκόσμιας ενεργειακής και πράσινης μετάβασης, διασφαλίζοντας παράλληλα τα υψηλότερα δυνατά κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα, καλύπτοντας παράλληλα τις ανάγκες μιας πολύπλοκης ομάδας ενδιαφερομένων φορέων.

Το ρολόι μετρά αντίστροφα για την κλιματική αλλαγή

«Όταν προσλήφθηκα στη Rio Tinto πριν από 25 χρόνια, ήταν η εποχή της πρώτης παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, του Πρωτόκολλου του Κιότο. Για πολλούς, αυτή ήταν η πρώτη πραγματική ένδειξη ότι οι μεγάλες εταιρείες που είναι οι βασικοί παραγωγοί εκπομπών ρύπων, όπως η βιομηχανία εξόρυξης, θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα μέλλον με συνείδηση ​​του κλίματος.

Αυτό επιβεβαιώθηκε το 2015 με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, και ξανά το 2021 στη Γλασκώβη. Δεν είναι πλέον ζήτημα αν πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές, αλλά πόσο γρήγορα και πόσο ουσιαστικά θα μειώσουμε τις εκπομπές. Αλλάζουμε αυτό που εξορύσσουμε, τον τρόπο που εξορύξουμε και με ποιους συνεργαζόμαστε, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τη δύναμη τόσο της εξόρυξης όσο και της βιωσιμότητας.

Οι θερμοκρασίες και η στάθμη της θάλασσας συνεχίζουν να ανεβαίνουν και σε όλο τον κόσμο, βλέπουμε πρωτοφανείς καταιγίδες, ακραίες πλημμύρες και πυρκαγιές. Ωστόσο, η πορεία προς το καθαρό μηδέν δεν είναι μια απόλυτη ευθεία. Η ταχύτερη απαλλαγή από τον άνθρακα σημαίνει ταχύτερη μετάβαση, αλλά τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις καθαρές τεχνολογίες –όπως οι ανεμογεννήτριες, οι ηλιακοί συλλέκτες και οι μπαταρίες– απαιτούν συχνά μεγαλύτερες ποσότητες κρίσιμων ορυκτών από ότι οι παραδοσιακές τεχνολογίες.

Για παράδειγμα, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρησιμοποιεί περίπου πενταπλάσια ποσότητα ορυκτών πρώτων υλών από ότι ένα αντίστοιχο με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ένα αιολικό πάρκο απαιτεί περίπου οκτώ φορές περισσότερες ορυκτές πρώτες ύλες από εκείνες που χρειάζεται ένας συμβατικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με αέριο με την ίδια ισχύ.

Στην Ευρώπη, υπάρχουν σχέδια για να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές πρώτων υλών και να δημιουργηθούν εγχώριες πηγές προμήθειας πρώτων υλών για τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Αυτό αυξάνει περαιτέρω τη ζήτηση για ένα ευρύ φάσμα μετάλλων, κάτι που απαιτεί ώριμες αγορές βασικών μετάλλων όπως το αλουμίνιο, ο χαλκός, το νικέλιο και η έναρξη νέων αγορών προϊόντων όπως το λίθιο και τα στοιχεία σπάνιων γαιών.

Η ευρωπαϊκή αυτονομία σε στρατηγικά και κρίσιμα ορυκτά είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Η Γερμανία έχει βασικό ρόλο στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Και παρόλο που η ενεργειακή αυτονομία είναι προφανώς το πιο βασικό προαπαιτούμενο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η ενεργειακή μετάβαση παρουσιάζει προκλήσεις και ευκαιρίες», τονίζει η Sinead Kaufman.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Η καινοτομία και οι συνεργασίες είναι απολύτως απαραίτητες συνθήκες

«Στη Rio Tinto, υποστηρίζουμε την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές τεχνολογίες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Πρώτον, θα επιταχύνουμε τη δική μας απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, θα στραφούμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα ηλεκτροδοτήσουμε την επεξεργασία των ορυκτών πρώτων υλών και, όπου είναι δυνατόν, θα λειτουργήσουμε ηλεκτρικούς στόλους οχημάτων. Δεύτερον, αυξάνουμε τις επενδύσεις μας στις δράσεις έρευνας και ανάπτυξης για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα επιτρέψουν στους πελάτες μας να απαλλαγούν από τον άνθρακα. Και τέλος, δίνουμε προτεραιότητα στην εξόρυξη πόρων που είναι απαραίτητοι για το net-zero, επικεντρωνόμαστε δηλαδή στην εύρεση, εξόρυξη και επεξεργασία κρίσιμων ορυκτών πόρων μέσω περιουσιακών στοιχείων, τεχνολογίας και συνεργασιών.

Η καινοτομία θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτών των στόχων, επειδή πολλές από τις τεχνικές για τη δημιουργία βιώσιμου εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών δεν είναι ακόμη ούτε εμπορικά διαθέσιμες ή σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να εφευρεθούν. Έτσι, η ευκαιρία για τη βιομηχανία εξόρυξης είναι να επενδύσει στην τεχνολογία και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει νέα εργαλεία για τη αποτελεσματικές διαδικασίες ανακύκλωσης, αντιμετωπίζοντας το υπολειπόμενο υλικό από την εξόρυξη ως πόρο αντί για απόβλητα και υιοθετώντας νέες τεχνικές για εξερεύνηση, παραγωγή και ανάκτηση πρώτων υλών.

Η Rio Tinto έχει δεσμευτεί να επενδύσει περίπου 7,5 δισ. δολάρια από τώρα έως το 2030 για να υλοποιήσει τη στρατηγική της για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του Scope 1 & 2 κατά 50% σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Ουσιαστικά, η εξορυκτική βιομηχανία πρέπει να μετακινηθεί από το γραμμικό μοντέλο του «take, make and dispose», σε ένα κυκλικό μοντέλο που διερευνά ευκαιρίες επεξεργασίας των αποβλήτων για τη δημιουργία υποπροϊόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου από τη βιομηχανία εξόρυξης ή άλλες βιομηχανίες. Και αυτό έχει ήδη ξεκινήσει.

Το ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο της Rio Tinto περιλαμβάνει τη μονάδα παραγωγής αλουμινίου ISAL στην Ισλανδία, όπου παράγονται 184.000 τόνοι ανακυκλώσιμου αλουμινίου χαμηλών εκπομπών άνθρακα χρησιμοποιώντας 100% ανανεώσιμη ενέργεια. Έχουμε επίσης ιδρύσει ερευνητικά κέντρα στην Αυστραλία και τον Καναδά, των οποίων ο πρωταρχικός σκοπός είναι να συνεργαστούν με τον ακαδημαϊκό κόσμο και επιστημονικά ιδρύματα για την ανάπτυξη τεχνολογιών για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης.

Στον Καναδά, ανακτούμε τώρα με επιτυχία το σκάνδιο -ένα κρίσιμο υλικό περιορισμένης προσφοράς- από απόβλητα, χωρίς πρόσθετη δραστηριότητα εξόρυξης και φυσικά χωρίς τις σχετικές εκπομπές ή περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα είχε η πρωτογενής εξόρυξη του υλικού. Στο Νότιο ημισφαίριο, στο Technology Development Centre στη Μελβούρνη, πρωτοστατήσαμε στην τεχνική για την ανάκτηση λιθίου ποιότητας μπαταρίας από υπάρχοντα απόβλητα ορυχείων στη μονάδα Boron στην Καλιφόρνια. Και προσωπικά χαίρομαι που η Rio Tinto υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος μπαταριών στην Ευρώπη μέσω της συνεργασίας της με την ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας και κατασκευής μπαταριών Inobat.

Ανεξάρτητα από το πού βρισκόμαστε στον κόσμο, η πρωτοποριακή τεχνολογία και οι συνεργασίες είναι ζωτικής σημασίας. Χωρίς αυτά, υπάρχει πολύ πραγματικός κίνδυνος τα βασικά δομικά στοιχεία των βιώσιμων τεχνολογιών να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων καθαρών μηδενικών εκπομπών», επισημαίνει η Kaufman.

Η συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες είναι κρίσιμη

«Η ικανοποίηση και, κατά προτίμηση, η υπέρβαση των προσδοκιών των τοπικών κοινοτήτων στις περιοχές δραστηριοποίησης της Rio Tinto είναι εξίσου σημαντικά για την ενεργειακή μετάβαση όσο και η  ικανοποίηση της ανάγκης για επενδύσεις σε R&D. Προφανώς το ενδιαφέρον μας πρέπει να υπερβαίνει τα στενά όρια ενός ορυχείου ώστε για να μπορούμε να κατανοήσουμε το ευρύτερο πλαίσιο. Αυτό περιλαμβάνει τις τρέχουσες και μελλοντικές χρήσεις της γης που διαχειριζόμαστε, τη βιοποικιλότητα και τις κοινωνικές αξίες, τη σύνδεση της γης με άλλους οικοτόπους και τις προσδοκίες της κοινότητας ως προς τον τρόπο ανάπτυξης και διαχείρισης της γης.

Το κλείσιμο ορυχείων είναι ένα συχνά παραμελημένο μέρος του κύκλου ζωής της εξόρυξης. Το κλείσιμο ενός ορυχείου απαιτεί ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση πόρων και σχεδιασμό για το κλείσιμο πριν καν αρχίσει η εξόρυξη. Ένα παράδειγμα αυτού είναι μια πρώην μονάδα παραγωγής αλουμινίου στις γαλλικές Άλπεις, την οποία μετατρέψαμε σε πολλά περιβαλλοντικά βιώσιμα έργα που ωφελούν άμεσα τις γύρω κοινότητες. Πιο συγκεκριμένα, υλοποιήθηκε ένα οικολογικό πάρκο επτά εκταρίων που φιλοξενεί μια οικολογική μονάδα επεξεργασίας νερού, ένας ποδηλατόδρομος και έναν σταθμός διαμετακόμισης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οικιακών απορριμμάτων. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ενός κέντρου ανακύκλωσης και επεξεργασίας απορριμμάτων.

Δεν πρέπει να υποτιμούμε την πολυπλοκότητα των θεμάτων που σχετίζονται με αυτό που ονομάζουμε εξόρυξη «cradle to cradle». Υπάρχουν πολλά θέματα που απαιτούν προσεκτικές συζητήσεις για να διασφαλιστεί ότι όλες οι φωνές θα ακουστούν. Η Rio Tinto δίνει μεγάλη σημασία στον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται το κλείσιμο ενός ορυχείου και στη διασφάλιση της πλήρους επίγνωσης του τι αφήνουμε πίσω.

Η εξορυκτική βιομηχανία πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι η εξόρυξη τον 21ο αιώνα μπορεί να γίνει με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις, αποφέρει κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη και αποκαθιστά με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο τις πρώην εγκαταστάσεις εξόρυξης», αναφέρει χαρακτηριστικά η Kaufman.

Το μέλλον πρέπει να επανασχεδιαστεί

«Για να επιτύχουμε τους στόχους μας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές γρήγορα και υπεύθυνα, χρειαζόμαστε πολιτική υποστήριξη στις διάφορες περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε σε όλο τον κόσμο. Στη Γερμανία για παράδειγμα, ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε τη συνεχή ανάπτυξη της εξωτερικής πολιτικής για τις πρώτες ύλες που υλοποιεί η ομοσπονδιακή κυβέρνησης για την ενίσχυση των βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού.

Η ενίσχυση του τομέα των πρώτων υλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ποικιλομορφίας της προσφοράς που θα καλύψει τη μελλοντική ζήτηση. Χαιρετίζουμε τα σχέδια που ξεκίνησε η Πρόεδρος της Επιτροπής von der Leyen και τις τρέχουσες συζητήσεις γύρω από αυτό. Η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας που σχετίζονται με τις νέες μεταλλευτικές εξελίξεις και τις κυκλικές οικονομίες θα συμβάλει στη διευκόλυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει ισχυρή βάση για ένα μέλλον όπου η εξόρυξη μπορεί να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της βιωσιμότητας και μπορεί να ανταποκριθεί στις περίπλοκες απαιτήσεις των ενδιαφερομένων φορέων -όπως τοπικές κοινότητες, κυβέρνηση, κοινωνία των πολιτών και πελάτες- ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής της.

Είμαι ενθουσιασμένη για τον ρόλο που θα διαδραματίσουμε καθώς αναπτύσσουμε συνεργασίες και δημιουργούμε ευκαιρίες για την Ευρώπη και την Rio Tinto. Θα είναι πολύ μακριά από την Ισπανία του 1873, αλλά παρόλα αυτά θα είναι επίσης ιστορία που θα γραφτεί από εμάς», κατέληξε η Kaufman.

Με πληροφορίες από linkedin.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
Must Reads
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER