Greek House Davos 2024: Η ανάπτυξη της καινοτομίας χρειάζεται το κατάλληλο οικοσύστημα

Greek House Davos 2024: Η ανάπτυξη της καινοτομίας χρειάζεται το κατάλληλο οικοσύστημα

Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της βιομηχανίας, η επένδυση σε τεχνολογίες και μια νέα εργαλειοθήκη για τους παγκόσμιους φορείς λήψης αποφάσεων, είναι στο επίκεντρο της διάσκεψης του Greek House Davos 2024, στο πλαίσιο του World Economic Forum, στις 15-19 Ιανουαρίου στο Νταβός της Ελβετίας.

Το Greek House Davos είναι μια ανεξάρτητη, μη κομματική και μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στο περιβάλλον και το δίκτυο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Το Greek House Davos είναι μια πλατφόρμα ιδεών και πολυμερούς διαλόγου, φέρνοντας σε επαφή επιχειρηματικούς ηγέτες, εταιρείες και ισχυρά ιδρύματα και οργανισμούς παγκοσμίως , για την προώθηση της Ελλάδας και την προσέλκυση περισσότερων μακροχρόνιων επενδύσεων.

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν οι ευκαιρίες που δείχνουν το πώς οι ανατρεπτικές τεχνολογίες διαμορφώνουν το μέλλον των βιομηχανιών παγκοσμίως. Όπως τόνισε ο Peter Jungen, Chairman, Peter Jungen Holding GmbH, Angel Investor, Co-Founder and President Emeritus of the European Business Angels Network (EBAN), «είναι σημαντικό να έχουμε τους επιχειρηματίες ως τον κρίκο που λείπει μεταξύ της εφεύρεσης και της καινοτομίας» ενώ πρόσθεσε ότι περάσαμε από την εποχή της εμπειρίας στην εποχή του πειραματισμού». Ο Peter Jungen σχολίασε την καλή απόδοση που καταγράφηκε το 2023 στο χρηματιστήριο, λέγοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή πορεία αλλά δεν έχει κατακτήσει τους στόχους της, δεν έχει φτάσει ακόμη στο επιθυμητό σημείο.

Ο Peter Jungen επεσήμανε την σημασία της προστασίας της κυβερνοασφάλειας, ενώ αναφέρθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη λέγοντας ότι θα προσφέρει σε πολλούς τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η ιατρική, ενώ θα συμβάλει και στην επίλυση ζητημάτων της καθημερινότητας. Την χαρακτήρισε μάλιστα απίστευτη εξέλιξη, ωστόσο είπε, «ο καθένας έχει την δική του οπτική για την τεχνητή νοημοσύνη, δεν γνωρίζει απόλυτα τι ακριβώς κάνει, τι είναι».

Τέλος, απευθυνόμενους στους ηγέτες του αύριο στον τομέα της οικονομίας και επιχειρηματικότητας, τόνισε ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι «να πιστέψουν στον εαυτό τους. Να αντέχουν τα ρίσκα, να διαθέτουν, όχι την κουλτούρα του νικητή, αλλά την κουλτούρα του ηττημένου, της αποτυχίας: Είναι σημαντικό να αποτύχουν, να πέσουν κάτω, ώστε να σηκωθούν και να συνεχίσουν».

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Ο Bernard Ferran, Group Chief Commercial Officer, Euroclear SA/NV υπογράμμισε ότι για την καινοτομία δεν είναι μόνο απαραίτητοι οι κατάλληλοι άνθρωποι, αλλά «χρειάζεται το σωστό οικοσύστημα για να αναπτυχθεί η καινοτομία. Ειδικά όταν θέλεις ως χώρα να συνδεθείς και με τις υπόλοιπες χώρες, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν είναι όλοι έτοιμοι την ίδια στιγμή». Υπογράμμισε ότι απαραίτητος δεν είναι μόνο ο μετασχηματισμός της τεχνολογίας, αλλά ο «μετασχηματισμός» των ανθρώπων, ενώ μιλώντας για την Ελλάδα, σημείωσε ότι οι Έλληνες είναι δημιουργικοί και ανθεκτικοί, ξεπερνώντας διάφορες κρίσεις, «οπότε συγχαρητήρια γι’ αυτό, γιατί ξέρω ότι η Ελλάδα είναι πραγματικά πίσω στην αγορά τώρα».

Τόνισε μάλιστα ότι η Ασία, η Μέση Ανατολή και οι ΗΠΑ, είναι οι τρεις μεγαλύτερες αγορές που «αγκαλιάζουν» την καινοτομία. Στο μεταξύ, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Σιγκαπούρης, μιας μικρής χώρας η οποία εντυπωσιάζει με τον τρόπο που προωθείται η καινοτομία σε όλους τους τομείς. Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα παγκοσμίως, έκανε λόγο για ανάγκη μεταμόρφωσης σε μια πιο ψηφιακή τεχνολογία, ενώ τόνισε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα τυπικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στο πώς να γίνουμε περισσότερο αποτελεσματικοί».

Must Reads
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER