Ελλάδα και Βουλγαρία δημιουργούν ενεργειακό κόμβο στη Ν.Α. Ευρώπη

Ελλάδα και Βουλγαρία δημιουργούν ενεργειακό κόμβο στη Ν.Α. Ευρώπη

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν, χωρίς αμφιβολία, τεράστια δυνατότητα να δημιουργήσουν μαζί έναν ενεργειακό κόμβο για τη ΝΑ, με σημασία όχι μόνο περιφερειακή, αλλά και ευρύτερη, για όλη την ήπειρο, εξέφρασε ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας, Bogdan Bogdanov, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, χαρακτηρίζοντας την ασφάλεια στην ενέργεια, τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και τη βελτίωση υποδομών ως ορισμένες από τις κύριες προτεραιότητες της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας.

Ο Bogdanov επισήμανε επίσης ότι η Βουλγαρία δε θα ξεχάσει ποτέ την αλληλεγγύη που της έδειξε η Ελλάδα το 2022, παρέχοντας της πρόσβαση σε ενέργεια, όταν διεκόπη απρόσμενα η παροχή αερίου στη χώρα από τη Ρωσία. Πρόσθεσε δε ότι και η Βουλγαρία εξασφάλισε από την πλευρά της ενεργειακή ασφάλεια για την Ελλάδα, δεσμεύοντας μέρος της χωρητικότητας της αποθήκης φυσικού αερίου στο Τσίρεν. «Είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία μας και στο οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, που εξασφαλίζει ασφάλεια σε όλη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία όλης της Ευρώπης ακόμα περισσότερο δίνουν στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία οι δύο συμφωνίες που υπεγράφησαν για ισάριθμες σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, όπως επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόκειται για την υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης (αυτή τη φορά με αντίστροφη ροή πετρελαίου σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό του, δηλαδή από Αλεξανδρούπολη προς Μπουργκάς) και την αποθήκευση αφενός φυσικού αερίου σε αποθήκες της γείτονος για λογαριασμό της Ελλάδας και αφετέρου αντίστοιχων ποσοτήτων LNG (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στη Ρεβυθούσα, για λογαριασμό της Βουλγαρίας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ακόμα, πώς πέραν της αυτονόητης βοήθειας που παρασχέθηκε στη Βουλγαρία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πολύ σημαντική εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις στο ενεργειακό πεδίο αποτέλεσε και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που «υπεγράφη πλέον από τους δύο πρωθυπουργούς και προχωρεί». 

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες των δύο χωρών για περαιτέρω αναβάθμιση όλων των διασυνοριακών συνδέσεων και των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, καθώς και στις εξελίξεις στο πεδίο της Συνθήκης Σένγκεν, που -όπως είπε- θα φέρουν τις δύο χώρες ακόμα πιο κοντά. Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα, σημαντικότερος από ό,τι μπορεί να φαντάζεται κάποιος που δεν ασχολείται με την οικονομία, το εμπόριο ή τις διεθνείς σχέσεις, αφού η χώρα αποτελεί «τον δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για τις ελληνικές εξαγωγές και πολύ σημαντικό προορισμό για τις ελληνικές Άμεσες Επενδύσεις».

Παράλληλα, υπενθύμισε, πάνω από 1 εκατομμύριο Βούλγαροι, δηλαδή το ένα όγδοο του πληθυσμού της χώρας, επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο. Ο Κωστής Χατζηδάκης διατύπωσε ακόμα την εκτίμηση ότι τα περιθώρια για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας είναι πολλά. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Bogdanov επισήμανε ότι η παρουσία της Βουλγαρίας στην 87η ΔΕΘ παρέχει σημαντικές δυνατότητες για ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, σε μια περίοδο που το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε πέρυσι στο επίπεδο- ρεκόρ των 5,9 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά περίπου 30%, σε σχέση με το 2021 και περισσότερες από 18.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στη γείτονα.

Ο Bogdanov υπενθύμισε ακόμα ότι οι τομείς στους οποίους κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται επενδυτικά οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι ο τραπεζικός, το λιανεμπόριο και οι κατασκευές. Συνολικά τα τελευταία λίγα χρόνια, οι ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία έχουν φτάσει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα ήταν το 2022 ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βουλγαρία.

Ο Bogdanov σημείωσε ακόμα ότι η βουλγαρική παρουσία στην 87η ΔΕΘ έχει μεταξύ άλλων στόχο να αναδείξει τις δυναμικές της επιχειρήσεις στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης, αλλά και της ενέργειας και των υποδομών, γνωστοποιώντας ότι μεταξύ άλλων το «παρών» δίνουν στη διοργάνωση το τεχνολογικό Ινστιτούτο Insight, που δημιουργήθηκε πέρυσι και ήταν το πρώτο του είδους του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το Τεχνολογικό Πάρκο της Σόφιας, η πλατφόρμα ψηφιακής εκπαίδευσης Telerik, η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστήμων και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο, αλλά και καινοτόμες επιχειρήσεις, που αναδεικνύουν το τεχνολογικό DNA της Βουλγαρίας, όπως η «Dronamics», η πρώτη εταιρεία που έλαβε ευρωπαϊκή άδεια για μεταφορές φορτίων με drones και η «EnduroSat», ηγέτιδα στην παραγωγή δορυφορικής και διαστημικής τεχνολογίας.

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού

Μετατροπή εμποδίων σε ευκαιρίες στις μεταφορές και τις μετακινήσεις

Στη σταδιακή κατάργηση των εμποδίων στις μετακινήσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και στις κινήσεις που γίνονται για την καλύτερη οδική και σιδηροδρομική συνδεσιμότητα στην περίοδο ώς το 2026 ή το 2028, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Ασέν Βασίλεφ.

«Ιστορικά, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, υπάρχουν δύο βουνά, ένας ποταμός και επί 45 χρόνια ένα σιδηρούν παραπέτασμα, στην επικράτεια της Βουλγαρίας. Στο τελευταίο, τα τελευταία κομμάτια που έχουν απομείνει, ελπίζουμε ότι θα απομακρυνθούν αυτόν τον χρόνο. Αλλά δεν κάναμε πολλά για να μετακινούμαστε μέσω των δυο βουνών και του ποταμού. Προετοιμάζουμε όμως με την Ελλάδα και τη Ρουμανία μια διακυβερνητική συμφωνία, που θα άρει αυτά τα εμπόδια και θα τα μετατρέψει σε ευκαιρίες, ώστε να έχουμε συνδεσιμότητα αυτοκινητοδρόμων και συνδεσιμότητα με ταχύ σιδηρόδρομο» επισήμανε και πρόσθεσε πως οι εξελίξεις αυτές θα επιτρέψουν σε βουλγαρικές και ελληνικές επιχειρήσεις να εργαστούν ευχερέστερα μαζί και να συνδεθούν καλύτερα με την Ευρώπη και θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους Βούλγαρους πολίτες να απολαύσουν τις δύο χώρες ως έναν κοινό τόπο, που θα χωρίζεται μόνο από τις επιγραφές «Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα» και «καλώς ήρθατε στη Βουλγαρία».

«Η ιδέα είναι να το κάνουμε να συμβεί τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, εργαζόμαστε πολύ στενά με ελληνική κυβέρνηση για να το κάνουμε να συμβεί, γιατί αυτό θα επιτρέψει σε πολίτες και επιχειρήσεις της Βουλγαρίας, σε πολίτες και επιχειρήσεις της Ελλάδας να εργαστούν μαζί, να ταξιδέψουν, να σπουδάσουν, να κινηθούν μεταξύ των δύο χωρών ελεύθερα, με τον ίδιο τρόπο που αυτό γίνεται στη δυτική Ευρώπη» κατέληξε. Yπενθυμίζεται ότι τα εγκαίνια του βουλγαρικού περιπτέρου επρόκειτο να τελέσουν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας (τιμώμενης χώρας στην 87η ΔΕΘ), Κυριάκος Μητσοτάκης και Νικολάι Ντένκοφ. Ωστόσο, οι δύο πρωθυπουργοί δεν παρέστησαν λόγω των τραγικών επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Daniel».

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER