Βραβεία ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2024: Το ΙΕΝΕ τίμησε προσωπικότητες με συμβολή στην προώθηση του Ελληνικού ενεργειακού τομέα

Βραβεία ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2024: Το ΙΕΝΕ τίμησε προσωπικότητες με συμβολή στην προώθηση του Ελληνικού ενεργειακού τομέα

Στις 24 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η απονομή των ετήσιων βραβείων ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, με τα οποία το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) τιμά προσωπικότητες με εξέχουσα συμβολή στην προώθηση συγκεκριμένων κλάδων του ενεργειακού τομέα. Στη φετινή εκδήλωση βραβεύτηκαν ο Δρ. Γεώργιος Κουτζούκος, τ. Αντιπρόεδρος ΡΑΕ, η Καθ. Σοφία Σταματάκη, πρώην Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ), ο Μανούσος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ και ο Δρ. Μιχάλης Φυτίκας, Ομότιμος Καθηγητής Γεωθερμίας ΑΠΘ.

Η φετινή απονομή η οποία αποτελεί θεσμό που ξεκίνησε το 2018, έλαβε χώρα, με παρουσία πολλών μελών και φίλων του ΙΕΝΕ, στην Αθηναϊκή Λέσχη.  Τα βραβεία απένειμαν ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ Κωστής Σταμπολής, οι πρώην Πρόεδροι Ι. Χατζηβασιλειάδης και Γιάννης Δεσύπρης καθώς και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτου.

ΙΕΝΕ Βραβεία Προμηθέας 2024 ενέργεια

Δρ. Γιώργος Κουτζούκος, Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος, τ. Αντιπρόεδρος ΡΑΕ

Ο Δρ. Γιώργος Κουτζούκος βραβεύθηκε για τη μεγάλη συμβολή του στην προώθηση των ενεργειακών ρυθμιστικών θεμάτων. Διαθέτοντας επαγγελματική εμπειρία πλέον των 35 ετών στoν τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, ο Δρ. Γ. Κουτζούκος κατά τη διάρκεια της, αθροιστικά 13ετούς υπηρεσίας του, ως ιδρυτικός αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και ως ιδρυτικός Πρόεδρος του ΔΣ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), έχει συμμετάσχει σε όλες τις ευαίσθητες πτυχές της απελευθέρωσης και του ελέγχου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και επίτιμο μέλος του Συμβουλίου Ρυθμιστών Ενέργειας της Ενεργειακής Κοινότητας ΝΑ Ευρώπης (ECRB).

ΙΕΝΕ Βραβεία Προμηθέας 2024 ενέργεια Κουτζούκος

Καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη, πρώην Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ Α.Ε)

Η Σοφία Σταματάκη, Καθηγήτρια Τεχνολογίας Γεωτρήσεων και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στο ΕΜΠ, με σημαντικό ακαδημαϊκό έργο, βραβεύθηκε για την καθοριστική συμβολή της στην προώθηση των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και της δημιουργίας της ΕΔΕΥ Α.Ε. Η Δρ. Σοφία Σταματάκη εκτός από ιδρυτική Πρόεδρος και CEO της ΕΔΕΥ, είχε, προηγουμένως, προεδρεύσει της αρμόδιας Επιτροπής για τη σύνταξη του θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση της Αρχής και τον εκσυγχρονισμό του Νόμου περί Υδρογονανθράκων.

Επίσης, μεταξύ άλλων, διετέλεσε Αν. Πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, καθώς και της Επιτροπής υποστήριξης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας & εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές «Ιωάννινα», «Δ. Πατραϊκός Κόλπος», «Κατάκολο», «Άρτα-Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» & «Β.Δ. Πελοπόννησο».

ΙΕΝΕ Βραβεία Προμηθέας 2024 ενέργεια Σταματάκη Σοφία

Δρ. Μανούσος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Α.Ε

Ο Μανούσος Μανουσάκης, ∆ιδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, βραβεύθηκε για την καθοριστική συμβολή του στην ηλεκτρική διασύνδεση των Νήσων και ιδιαίτερα στη διασύνδεση Αττικής-Κρήτης. Ο Μ. Μανουσάκης έως την ανάληψη των καθηκόντων του στον ΑΔΜΗΕ, υπήρξε Διευθυντής και νόμιμος εκπρόσωπος των ανώνυμων εταιρειών ειδικού σκοπού OTE Rural North & OTE Rural South, θυγατρικών του Ομίλου ΟΤΕ. Στο παρελθόν έχει διατελέσει μέλος του ∆.Σ. της ΟΤΕ Α.Ε. και έχει εργαστεί σε διοικητικές θέσεις στον όμιλο ΟΤΕ. To 2015 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του διετέλεσε μέλος του ∆.Σ. της Black Sea Trade & Development Bank. Από το 2012 έως το 2014 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων για θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Επίσης, ο Μανούσος Μανουσάκης κατά την περίοδο 2005-2006 εργάστηκε ως Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και την περίοδο 2007-2010 δίδασκε σε σεμινάρια της OTE Academy.

ΙΕΝΕ Βραβεία Προμηθέας 2024 ενέργεια Μανούσος Μανουσάκης

Δρ. Μιχάλης Φυτίκας, Ομότιμος Καθηγητής Γεωθερμίας ΑΠΘ

Ο Δρ. Μιχάλης Φυτίκας, Ομότιμος Καθηγητής Γεωθερμίας ΑΠΘ, βραβεύθηκε για τη σημαντική συμβολή του στην προώθηση της Γεωθερμίας στην Ελλάδα. Ο Δρ. Φυτίκας διετέλεσε, από το 1970 έως το 1990, Προϊστάμενος Τμήματος Γεωθερμίας του τότε ΙΓΜΕ (1970-1990), ενώ, κατά τη διάρκεια της θητείας του, συνεργάσθηκε για εφαρμογές της Γεωθερμίας με ΔΕΗ, ΕΤΒΑ, ΑΤΕ, διάφορα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες. Έχει ασχοληθεί με αρκετά σχέδια υψηλής και μέσης ενθαλπίας που αφορούν τη μελέτη σε πεδία όπως της Μήλου, της Νισύρου, της Σαντορίνης, της Κιμώλου και της Λέσβου.

Επίσης, έχει εργαστεί ως συντονιστής και σε αριθμό projects χαμηλής ενθαλπίας στις Σέρρες, την Ξάνθη, το Δέλτα του Νέστου, τη Θεσσαλία, τον Σπερχειό, τη Χαλκιδική, τη Χίο, τη Λέσβο, τη Σαμοθράκη, την Κω και την Κρήτη. Έκανε διάφορες επισκέψεις γεωθερμικών πεδίων στην Ισλανδία, Λεκάνη Παρισίων, Τσεχία, Σλοβακία, πρ.Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αλβανία, Τουρκία, Βουλγαρία, κ.ά., ενώ, με πρόγραμμα του UNDP (OHE) επισκέφθηκε τα κυριότερα γεωθερμικά πεδία στις δυτικές ΗΠΑ και Β.Μεξικό. Υπήρξε, επίσης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στις συμβουλευτικές επιτροπές της Ε.Ε. για τα προγράμματα ερευνών στη γεωθερμία.

Το 1990 εξελέγη Καθηγητής στο Α.Π.Θ, όπου δίδαξε Γεωθερμία, Ηφαιστειολογία, Τεχνική Γεωτρήσεων σε τακτικά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Από το 2007 εξελέγη Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. Το συγγραφικό έργο του Δρ. Φυτίκα στον τομέα της Γεωθερμίας είναι εξίσου πλούσιο, καθώς έχει εκδώσει βιβλία και περίπου 200 επιστημονικές εργασίες ή/και συμμετοχές, ενώ υπάρχουν περίπου 1000 διεθνείς αναφορές στο έργο του. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Γεωθερμίας (IGA) και το 2002 εκλέχθηκε μέλος του Δ.Σ. του IGA.

ΙΕΝΕ Βραβεία Προμηθέας 2024 ενέργεια Μιχάλης Φυτίκας
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER