Τι είναι τα υπεροξέα και ποιο είναι το ισχυρότερο;

Τι είναι τα υπεροξέα και ποιο είναι το ισχυρότερο;

Ορισμένα οξέα είναι αρκετά ασφαλή, ακόμα και για οικιακή χρήση. Παράδειγμα αποτελεί το υδροχλωρικό οξύ. Είναι σχεδιασμένο να χρησιμοποιείται ως οικιακό καθαριστικό, αρκεί να ακολουθούνται οι οδηγίες και όλες οι προφυλάξεις ασφαλείας.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ωστόσο, υπάρχουν άλλα οξέα που είναι πολύ καυστικά και διαβρωτικά για να τα χειριστεί κανείς. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν αναμειγνύετε δύο από αυτά; Προκύπτει κάτι ακόμη πιο ισχυρό. Όταν ίσες ποσότητες υδροφθορίου (HF) και πενταφθοριούχου αντιμονίου (SbF5) αναμειγνύονται, δεν προκύπτει απλά ακόμα ένα οξύ. Προκύπτει το ισχυρότερο υπεροξύ στον κόσμο, γνωστό ως φθοροαντιμονικό οξύ με χημικό τύπο HSbF6.

Εξ ορισμού, υπεροξύ είναι κάθε οξύ που είναι ισχυρότερο από το καθαρό θεϊικό οξύ, H2SO4. Τα υπεροξέα γενικά χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση και τον χαρακτηρισμό καρβοκατιόντων.

Τι είναι το φθοροαντιμονικό οξύ;

Το φθοροαντιμονικό οξύ είναι ένα άχρωμο υγρό με εξαιρετικά τοξικούς ατμούς. Είναι θανατηφόρο, τόσο κατά την κατάποση όσο και κατά την εισπνοή και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα εάν έρθει σε επαφή με το δέρμα. Η διαβρωτικότητά του είναι σημαντική, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τα υπόλοιπα υπεροξέα.

Τα υπεροξέα είναι μία κατηγορία ισχυρών οξέων με οξύτητα πολλές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη από του θεϊικού οξέος. Τα υπεροξέα είναι τόσο ισχυρά που η ισχύς τους δε μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας τις συνήθεις κλίμακες pH ή pKA. Αντίθετα, μετράται χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση οξύτητας Hammett, συμβολιζόμενη ως H0, ή άλλες ειδικές συναρτήσεις στη θέση της κλίμακας pH. Το φθοροαντιμονικό οξύ έχει τιμή H0 ίση με -21, ενώ το θεϊικό οξύ, για λόγους σύγκρισης, −12. Δηλαδή, το φθοροαντιμονικό οξύ είναι 20×1019 φορές ισχυρότερο από το καθαρό θεϊικό οξύ.

Το τεφλόν είναι ανθεκτικό στο φθοροαντιμονικό οξύ

Το φθοροαντιμονικό οξύ είναι τόσο ισχυρό που διαβρώνει το γυαλί, τα περισσότερα πλαστικά, κάθε οργανική ένωση (συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου σώματος) και εκρήγνυται κατά την επαφή του με το νερό. Η αποθήκευσή του γίνεται σε δοχεία από πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE), το γνωστό Teflon

Πρωτονίωση: Η υπερδύναμη του φθοροαντιμονικού οξέος

Η πραγματική υπερδύναμη του φθοροαντιμονικού οξέος είναι η πρωτονίωση, δηλαδή η παροχή πρωτονίων σε οργανικές ενώσεις. Η πρωτονίωση αλλάζει τις χημικές ιδιότητες μιας ουσίας όπως η μάζα, η διαλυτότητα και η αντιδραστικότητα όταν αναμιγνύεται με νερό (υδροφιλικότητα). Το φθοροαντιμονικό οξύ χρησιμοποιείται ως καταλύτης για αλκυλιώσεις και ακυλιώσεις στην πετροχημεία. Χρησιμοποιείται επίσης για να βελτιώσει την ποιότητα της βενζίνης αυξάνοντας τα επίπεδα οκτανίων, αλλά και για την παραγωγή πλαστικών και εκρηκτικών.

Το φθοροαντιμονικό οξύ είναι το ισχυρότερο οξύ και ένα από τα πιο διαβρωτικά, αλλά ίσως το πιο επικίνδυνο οξύ είναι το υδροφθορικό. Και αυτό επειδή είναι πολύ πιο πιθανό να συναντήσετε κάποια φαρμακευτικά προϊόντα, προϊόντα καθαρισμού και ζιζανιοκτόνα που περιέχουν υδροφθορικό οξύ, ενώ είναι πολύ πιο δύσκολο για τον μέσο άνθρωπο να χειριστεί κάποιο ευρέως διαθέσιμο προϊόν που περιέχει φθοροαντιμονικό οξύ. Το φθοροαντιμονικό οξύ απαιτεί για το χειρισμό του ειδικό εξοπλισμό ατομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης μάσκας και προστατευτικών γυαλιών.

Με πληροφορίες από howstuffworks.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER