Τι είναι τα υγρά πλαστικά;

Τι είναι τα υγρά πλαστικά;

Υπάρχει μία νέα, φαινομενικά όχι και τόσο προβληματική, μορφή πλαστικού. Πρόκειται για τα πλαστικά σε υγρή μορφή.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Μέχρι τώρα, όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα πλαστικά. Σχεδόν το 60% των 8,3 δισεκατομμυρίων τόνων πλαστικών που έχουμε παράγει, βρίσκονται ακόμα στον πλανήτη, μερικά ανακυκλωμένα και άλλα στους ωκεανούς και τις χωματερές. Ακόμη και μετά από σοβαρή υποβάθμιση, το υλικό επιβιώνει με τη μορφή μικροπλαστικών, τα οποία, τα τελευταία χρόνια, έχουν βρεθεί παντού, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου αίματος και του πνευμονικού ιστού. Τώρα, έχουμε μια άλλη μορφή πλαστικού να λάβουμε επιπλέον υπόψη μας: τα υγρά πλαστικά.

Τι είναι τα υγρά πλαστικά;

Ενώ έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τα πλαστικά ως πρόβλημα που προκύπτει από τις συσκευασίες, ωστόσο οι ίδιες βασικές χημικές ενώσεις των πλαστικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως συστατικά για προϊόντα άλλων χρήσεων. Ένα παράδειγμα αποτελούν τα υγρά πλαστικά.

«Τα υγρά πλαστικά είναι υγροποιημένα ανθρωπογενή πολυμερή, κατασκευασμένα από πετροχημικά», εξηγεί η Erica Cirino, υπεύθυνη επικοινωνίας στην Plastic-Pollution Coalition. Τα πλαστικά χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της αισθητηριακής εμπειρίας και λειτουργικότητας πολλών ειδών προσωπικής περιποίησης (όπως σαμπουάν, conditioner, κ.λπ.), καθώς και για οικιακή χρήση. «Μερικά παραδείγματα υγρών πλαστικών περιλαμβάνουν τα PEG, τα καρβομερή, τα ακρυλικά, τα συμπολυμερή, το βουτυλένιο και ουσίες με καταλήξεις -cone ή -siloxane», λέει η Cirino.

Σύμφωνα με τη Royal Society of Chemistry, παράγονται 40,1 εκατομμύρια τόνοι υγρών πολυμερών κάθε χρόνο. Aυτό ισοδυναμεί με περισσότερες από 14.500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Γιατί χρησιμοποιούνται υγρά πλαστικά σε προϊόντα ομορφιάς;

Τα είδη περιποίησης που χρησιμοποιούμε πιθανότατα περιέχουν υγρά πλαστικά χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Σύμφωνα με το Plastic Soup Foundation, το 87% των προϊόντων από τις 10 μάρκες καλλυντικών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις περιέχουν μικροπλαστικά. Αυτό περιλαμβάνει «όλα τα πιθανά συνθετικά πολυμερή, είτε προστίθενται σε στερεή, υγρή, ημι-υγρή ή υδατοδιαλυτή μορφή». Αλλά γιατί τα υγρά πλαστικά είναι τόσο ευρέως χρησιμοποιούμενα σε καλλυντικά προϊόντα;

«Τα υγρά πλαστικά χρησιμοποιούνται συνήθως για να επηρεάσουν το ιξώδες των καλλυντικών προϊόντων, όπως τα σαμπουάν, τα μαλακτικά, οι λοσιόν, τα βερνίκια νυχιών και πολλά άλλα», λέει η Cirino.

Εκτός από τη γενική αίσθηση που προσδίδουν στο προϊόν κατά τη χρήση του, τα υγρά πολυμερή μπορούν και ενισχύουν την παροχή των ενεργών συστατικών, διασπείρουν και σταθεροποιούν τα συστατικά και παρέχουν ενυδατικές ιδιότητες. «Το ιξώδες μπορεί να επηρεάσει τόσο την αισθητηριακή εμπειρία όσο και την απόδοση. Αλλά αυτό έχει κόστος για την υγεία μας και το περιβάλλον», λέει η Cirino. «Τα υγρά πλαστικά, όπως όλα τα πλαστικά, περιέχουν χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι βλάπτουν τους ανθρώπους και τη φύση».

Σύμφωνα με την Lorraine Dallmeier, βιολόγο, ειδικό περιβάλλοντος και Διευθύνουσα Σύμβουλο της Formula Botanica, τα συστατικά των υγρών πολυμερών βρίσκουν το δρόμο τους προς τους υδάτινους αποδέκτες αλλά και το ανθρώπινο σώμα. «Είναι ουσιαστικά υγρά μικροπλαστικά», λέει. «Κανείς δεν έχει μελετήσει την επίδραση αυτών των συστατικών στο περιβάλλον και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ασάφειες στα οικοτοξικολογικά δεδομένα των υγρών πολυμερών».

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Τι μπορούμε να κάνουμε για τα υγρά πλαστικά;

Η Dallmeier σημειώνει ότι καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες των καταναλωτών σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός προϊόντος, αυξάνεται και η καινοτομία των πολυμερών, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό είναι ένα εντεινόμενο ζήτημα στη βιομηχανία και όχι ένα ζήτημα που βρίσκεται σε διαδικασία επίλυσης.

Για την καταπολέμηση του προβλήματος, καλό είναι να επιλέγουμε καλλυντικές φόρμουλες που γνωρίζουμε ότι είναι βιολογικά πιστοποιημένες και που περιέχουν κυρίως φυσικά συστατικά. «Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι η απόδοση ενός προϊόντος χωρίς υγρά πλαστικά, μπορεί να μην είναι ίδια με τα προϊόντα που περιέχουν αυτήν την ουσία», λέει η Cirino.

Το συμπέρασμα; Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε τα καλλυντικά προϊόντα, ποια πρέπει να είναι η αίσθηση κατά τη χρήση τους και τι είδους αποτελέσματα προσφέρουν, θα είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό βήμα για την μείωση της χρήσης υγρών πλαστικών.

Με πληροφορίες από brightly.eco

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER