Ποια είναι τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στον αγροτικό τομέα;
Η αγροτική παραγωγή είναι μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες, χαρακτηρίζεται από υψηλή βιομηχανική εξειδίκευση και παρέχει σχεδόν όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Παρά το γεγονός αυτό, τα περιθώρια κέρδους γίνονται όλο και μικρότερα για τους παραγωγούς, καθώς οι μεγάλοι λιανοπωλητές πιέζουν για χαμηλότερες τιμές.
Είναι κρίσιμο, λοιπόν, να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα στη γεωργία, μέσω παραγόντων όπως η αύξηση της παραγωγής ή οι υποδομές με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Όσον αφορά στον τελευταίο παράγοντα, τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στις αγροτικές υποδομές, είναι κρίσιμα για τη μακροζωία τους.
Αποτελεσματικότητα στη γεωργία μέσω της επιστήμης των υλικών
Ο γεωργικός εξοπλισμός αυξάνεται συνεχώς σε μέγεθος τα τελευταία 100 χρόνια προκειμένου να αυξηθεί η αποδοτικότητα. Μεγαλύτερος εξοπλισμός όπως άροτρα, μηχανήματα σποράς και ψεκαστήρες μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη σε πολύ λιγότερο χρόνο από τα παλαιότερα μηχανήματα.
Παρά το γεγονός ότι έχουν μεγαλύτερους κινητήρες και μεγαλύτερη μάζα, τα σύγχρονα μηχανήματα είναι πιο αποτελεσματικά ανά καλλιεργήσιμο στρέμμα σε σχέση με τα παλαιότερα μηχανήματα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την τεράστια εξοικονόμηση χρόνου, και συνεπώς την εξοικονόμηση εργατικού κόστους, κάνει τα τεράστια τρακτέρ και τον εξοπλισμό που βλέπουμε στα αγροκτήματα σήμερα να είναι εξαιρετική επιλογή.
Συγχρόνως έχουν βελτιωθεί τα χρησιμοποιούμενα υλικά, οι τεχνικές κατασκευής και συνολικά η τεχνολογία. Με τις γραμμές παραγωγής να είναι σε θέση να παράγουν πιο σύνθετα μηχανήματα και υλικά και με το σχεδιασμό του εξοπλισμού να τον καθιστά πιο ανθεκτικό σε σημαντικές καταπονήσεις, γίνεται δυνατή η κατασκευή όλο και μεγαλύτερων γεωργικών μηχανημάτων με αυξημένη αποδοτικότητα.
Δειτε ακομη
Ανοξείδωτος χάλυβας
Οι εξελίξεις στην κατασκευή και συγκόλληση του ανοξείδωτου χάλυβα επέτρεψαν τη μαζική εμπορευματοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας. Πριν από την εισαγωγή των συστημάτων επεξεργασίας από ανοξείδωτο χάλυβα για το χειρισμό και την αποθήκευση γάλακτος, οι διαδικασίες παραγωγής δεν ήταν εφικτές σε μεγάλη κλίμακα.
Το επίπεδο υγιεινής που επιτυγχάνεται μέσω των αντιδιαβρωτικών ιδιοτήτων του ανοξείδωτου χάλυβα, επιτρέπει στα συστήματα να χειρίζονται ευπαθή υγρά, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, χωρίς ποτέ να χρειάζονται κάτι περισσότερο από ήπιο καθαρισμό.
Χάλυβας χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα (mild steel)
Αυτός ο τύπος άνθρακα διατίθεται για πρώτη φορά εμπορικά το 1885 οπότε και άρχισε να χρησιμοποιείται ο μεταλλάκτης Bessemer προκαλώντας πραγματική «επανάσταση». Πριν από αυτό, ο χάλυβας με χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο χρησιμοποιούνταν μόνο για ξίφη ή άλλα μικρά αντικείμενα υψηλής αξίας. Ο χυτός και ο σφυρήλατος σίδηρος ήταν τα δομικά υλικα επιλογής για την κατασκευή γεωργικών μηχανημάτων μέχρι τότε, ωστόσο ο σίδηρος είναι πιο δύσκολο να κατασκευαστεί και να επισκευαστεί.
Πολλές διαφορετικές διεργασίες κατασκευής χάλυβα έχουν εφευρεθεί και καταστεί εμπορικά διαθέσιμες από τότε, επιτρέποντας στην ποιότητα και την αξιοπιστία του παραγόμενου προϊόντος να αυξηθεί σημαντικά. Οι σύγχρονοι χάλυβες μπορούν να είναι ισχυρότεροι και πιο ανθεκτικοί στη διάβρωση από εκείνους που παράγονταν στις αρχές του 1900, επιτρέποντας την αποτελεσματικότητα στην κατασκευή και τη μακροζωία.
Μαζί με τα γεωργικά εργαλεία και τα εξαρτήματα, ο κατασκευαστικός σχεδιασμός των απαραίτητων για την αγροτική παραγωγή κτιρίων, εξελίχθηκε με γρήγορους ρυθμούς κατά τον 20ο αιώνα. Ενώ τα αγροτικά κτίρια θα κατασκευάζονταν κυρίως από ξύλο ή τούβλο, οι κατασκευές με χαλύβδινο πλαίσιο μπορούσαν να τοποθετηθούν ταχύτερα και με λιγότερες απαιτήσεις συντήρησης.
Πλεονεκτήματα των προκατασκευασμένων κτιρίων αγροτικών χρήσεων από χάλυβα
Πριν από τα προκατασκευασμένα κτίρια από χάλυβα, τα κτίρια μεγάλου μεγέθους. όπως οι αχυρώνες ή τα υπόστεγα. κατασκευάζονταν από ξύλο, τούβλο και κονίαμα. Ο προκατασκευασμένος χάλυβας επιτρέπει την εκτός εργοταξίου κατασκευή δοκών και υποστυλωμάτων που μπορούν να ανεγερθούν γρήγορα επί τόπου. Πιο αναλυτικά τα πλεονεκτήματα της χρήσης χάλυβα στην κατασκευή κτιρίων αγροτικών χρήσεων, μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:
Ταχύτητα κατασκευής: Τα κτίρια από ξύλο και σκυρόδεμα χαρακτηρίζονται από υψηλή ένταση εργασίας για την ανέγερση τους. Καθώς είναι συχνά επενδεδυμένο με χαλύβδινα φύλλα, ένα προκατασκευασμένο κτίριο 1200 τετραγωνικών μέτρων από χάλυβα, μπορεί να ανεγερθεί σε μόλις λίγες εβδομάδες, ενώ ένα παραδοσιακό κτίριο θα χρειαζόταν μήνες.
Αντοχή: Ένα άλλο πλεονέκτημα της επιλογής ενός προκατασκευασμένου κτιρίου από χάλυβα είναι η σημαντικά μεγαλύτερη ανθεκτικότητα του σε σχέση με τις ξύλινες κατασκευές και το γεγονός ότι απαιτεί λιγότερη συντήρηση σε σχέση με τα κτίρια από τούβλα και κονίαμα. Οι κατασκευές με χαλύβδινο πλαίσιο και επένδυση από χάλυβα μπορούν να αντέξουν για πολλά χρόνια με ελάχιστη έως καθόλου συντήρηση. Η προστασία των χαλύβδινων φύλλων επένδυσης επιτυγχάνεται συνήθως μέσω βαφής ή γαλβανισμού.
Κόστος: Λόγω της ταχύτητας κατασκευής και ανέγερσης, ένα κτίριο με σκελετό από χάλυβα μπορεί να είναι φθηνότερο από μια αντίστοιχη εναλλακτική από ξύλο ή σκυρόδεμα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το κόστος συνεχούς συντήρησης.
Προσαρμοστικότητα και ευελιξία: Τα προκατασκευασμένα κτίρια από χάλυβα είναι αδιάβροχα και μονωμένα και άρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε είδους εφαρμογές, από κτίρια γραφείων και βιομηχανικούς χώρους παραγωγής έως χώρους αποθήκευσης και επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων.
Ένα άλλο πλεονέκτημα της κατασκευής με προκατασκευασμένα στοιχεία χάλυβα είναι η ευκολία τροποποίησης και προσαρμογής. Μπορούν εύκολα να προστεθούν πόρτες, τα θεμέλια μπορεί να είναι μικρά, ενώ είναι δυνατή εύκολη προσθήκη επιπλέον χώρων, χωρίς την ανάγκη μεγάλων αλλαγών στη δομή του κυρίως κτιρίου.
Πυραντοχή: Ο χάλυβας είναι πυράντοχο υλικό και προσφέρει πολύ μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με τα ξύλινα κτίρια ή τα κτίρια από σκυρόδεμα με ξύλινες σκεπές. Η πυραντοχή είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της χρήσης προκατασκευασμένων κτιρίων από χάλυβα.
Με πληροφορίες από metalsupermarkets.com