Είναι το γραφένιο μια νέα φιλοσοφική λίθος;

Είναι το γραφένιο μια νέα φιλοσοφική λίθος;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Πανεπιστήμιο Tsinghua στην Κίνα και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών ισχυρίζονται ότι το γραφένιο μπορεί να είναι ένα είδος φιλοσοφικής λίθου, επιτρέποντας την ανάκτηση χρυσού από ηλεκτρονικά απόβλητα (e-waste).

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι ερευνητές εξηγούν ότι η νέα μέθοδος που προτείνουν αφορά στην προσθήκη γραφενίου σε διάλυμα που περιέχει ίχνη χρυσού οπότε μετά από λίγα λεπτά και χωρίς την προσθήκη άλλων χημικών ή την χρήση ενέργειας, προκύπτει καθαρός χρυσός σε φύλλα γραφενίου. Στη συνέχεια, η ανάκτηση του χρυσού γίνεται με απλή καύση του γραφενίου.

Τα πειράματά τους έδειξαν ότι 1 γραμμάριο γραφενίου μπορεί να είναι αρκετό για την εξαγωγή σχεδόν 2 γραμμαρίων χρυσού. Καθώς το γραφένιο κοστίζει λιγότερο από 0,10$ ανά γραμμάριο, η διαδικασία μπορεί να είναι πολύ κερδοφόρα εφόσον ο χρυσός κοστίζει περίπου 70$ ανά γραμμάριο. 

«Αυτή η φαινομενική «μαγεία» είναι ουσιαστικά μια απλή ηλεκτροχημική διαδικασία. Οι μοναδικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ιόντων γραφενίου και χρυσού οδηγούν τη διαδικασία και επίσης δείχνουν εξαιρετική εκλεκτικότητα. Από τη διαδικασία ανακτάται μόνο χρυσός χωρίς άλλα ιόντα ή άλατα»,  υποστηρίζει ο Yang Su, συν-συγγραφέας της μελέτης

Ο Su εξήγησε ότι η διαδικασία με βάση το γραφένιο, με την υψηλή ικανότητα ανάκτησης και την υψηλή εκλεκτικότητα, μπορεί να ανακτήσει σχεδόν το 100% του χρυσού από ηλεκτρονικά απόβλητα. Αυτό προσφέρει μια δελεαστική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρυσού και των προκλήσεων που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά απόβλητα.

«Το γραφένιο μετατρέπει κυρολεκτικά τα σκουπίδια σε χρυσό» είπε ο Ρωσικής καταγωγής, Ολλανδός φυσικός, Andre Geim, συν-συγγραφέας της εργασίας και βραβευμένος με Nobel Φυσικής το 2010 για τα καινοτόμα πειράματα του στο γραφένιο. «Τα ευρήματα μας όχι μόνο είναι πολλά υποσχόμενα για να κάνουμε αυτό το κομμάτι της οικονομίας πιο βιώσιμο, αλλά τονίζουν επίσης πόσο διαφορετικά μπορεί να συμπεριφέρονται υλικά με ίδια βάση (τον άνθρακα). Αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό». Το γραφένιο προέρχεται από τον γραφίτη, μια από τις πολλές μορφές με τις οποίες βρίσκουμε τον άνθρακα στη φύση, και την κατάληξη -ένιο, που χρησιμοποιήθηκε από το Γερμανό φυσικό Hanns-Peter Boehm από το 1962 για να περιγράψει φύλλα άνθρακα πάχους ενός μορίου.

Με πληροφορίες από mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER