Foodscale Hub: Ένας κόμβος επιχειρηματικότητας για τον αγροδιατροφικό τομέα

Foodscale Hub: Ένας κόμβος επιχειρηματικότητας για τον αγροδιατροφικό τομέα

Το Foodscale Hub παρέχει ευκαιρίες χρηματοδότησης σε startups του αγροδιατροφικού τομέα - παρέχοντας τεχνογνωσία και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης βασισμένης σε ψηφιακές καινοτομίες. Βασικός άξονας της φιλοσοφίας του Foodscale Hub είναι ότι «Επιλέγοντας το φαγητό που τρώμε σήμερα, αποφασίζουμε πως θα μοιάζει ο κόσμος μας στο μέλλον»

Πώς κατάφερε να ξεχωρίσει το Foodscale Hub

Η απάντηση είναι απλή: Μέσα σε μόλις λίγα χρόνια λειτουργίας, το Foodscale Hub γνώρισε γρήγορη ανάπτυξη και επιτυχία αφού βασίστηκε στην πολυετή εμπειρία ανθρώπινου δυναμικού με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και διεθνές background. Οι καινοτόμες ιδέες και η φρέσκια οπτική επαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση του οργανισμού ως δυνατού παίκτη στα ευρωπαϊκά έργα έρευνας και καινοτομίας.

Πλέον, διαχειρίζεται την επικοινωνία για συνολικά 21 ευρωπαϊκά έργα, που, μεταξύ άλλων, σχετίζονται με εφαρμογές γεωργίας ακριβείας, τη μείωση του αποτυπώματος CO2 και εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών. Δύο από τα έργα που στοχεύουν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στον αγροτεχνολογικό χώρο, είναι το QuantiFarm και το AgriDataSpace.

 
Foodscale Hub

Λίγα λόγια για το QuantiFarm

To QuantiFarm είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο σχεδιάζει το πλαίσιο για την αξιολόγηση της χρήσης ψηφιακών λύσεων στον πρωτογενή τομέα. Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι ποικιλόμορφες - από τις ακραίες καιρικές συνθήκες έως τις ασθένειες των καρπών και τα προβλήματα μη επαρκούς ύδρευσης. Η γεωργία ακριβείας και τα εργαλεία ευφυούς γεωργίας προτείνονται ως λύσεις ή, έστω, ως ένα αξιόπιστο «χέρι» βοηθείας.

Παρά το ενδιαφέρον, τις επενδύσεις και τα οφέλη των ψηφιακών τεχνολογιών στη γεωργία, η υιοθέτηση και η χρήση αυτών των τεχνολογιών εξελίσσεται βραδέως. Φυσικά, αυτή η καθυστέρηση δεν είναι παράλογη: οι παραγωγοί συχνά αναμένουν απτές αποδειξεις πως τα συγκεκριμένα εργαλεία πραγματικά αποφέρουν οφέλη.

Όμως πόσο καλά λειτουργούν τα εργαλεία αυτά και πώς μπορούν οι γεωργοί να καθορίσουν ποια εργαλεία είναι καλύτερα για τη φάρμα τους;

Για να απαντήσει σε αυτό το περίπλοκο ερώτημα, το QuantiFarm θα διεξάγει 30 πειράματα που καλύπτουν όλες τις Ευρωπαϊκές βιογεωγραφικές ζώνες και τομείς: οι 30 δοκιμαστικές περιπτώσεις θα καλύψουν εύρος 20 χωρών σε 10 (από τις 11) βιογεωγραφικές ζώνες κατά μήκος της Ευρώπης και θα λάβουν χώρα σε 100 εμπορικές φάρμες καλύπτοντας 7 αγροτικούς τομείς

Για παράδειγμα, στη Μεσογειακή ζώνη, όπου βρίσκεται η Ελλάδα, το σύστημα Gaiasense χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια ελαιόδεντρων, στην ηπειρωτική ζώνη και συγκεκριμένα στην Ολλανδία, αισθητήρες εδάφους και drones δοκιμάζονται στην παραγωγή μήλων, ενώ στην ευρωατλαντική ζώνη της Ιρλανδίας, υπάρχουν ρομπότ που αρμέγουν αγελάδες!

Συνολικά, η φιλοδοξία του έργου είναι να υποστηρίξει την περαιτέρω εκμετάλλευση ψηφιακών εργαλείων ως βασικών παραγόντων για την βελτίωση της βιωσιμότητας, σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο. Αρχικά όμως, σκοπός του είναι να πείσει τους παραγωγούς με στοιχεία ότι η τεχνολογία αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Ως αγροτική χώρα, η Ελλάδα μέσω του παρόντος έργου θα καταφέρει να δώσει μία νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, κάνοντας τις αγροτικές εργασίες λιγότερο χρονοβόρες, πιο αποτελεσματικές και κατ επέκταση πιο ξεκούραστες και επικερδείς.

Με προϋπολογισμό 7,4 εκατομμύρια ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το έργο θα διεκπεραιωθεί από μια κοινοπραξία 32 εταίρων με συντονιστή τον Δρ. Νικόλαο Μαριάνο (GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ) και η διάρκεια του θα είναι 3,5 χρόνια (2022 – 2025).

QuantiFarm Consortium

QuantiFarm consortium

Λίγα λόγια για το AgriDataSpace

Αγκαλιάζοντας τις ψηφιακές τεχνολογίες όπως και αξιοποιώντας τα αγροτικά δεδομένα, ο Ευρωπαϊκός πρωτογενής κλάδος θα μπορέσει να διατηρήσει ανταγωνιστική θέση στη παγκόσμια αγορά. Στον χώρο των αγροτικών δεδομένων έρχεται να συμβάλλει και το έργο AgriDataSpace. Η καίρια ερώτηση που θέλουμε να ερευνήσουμε είναι: ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να συνδέσουμε τα δεδομένα από το στάδιο της παραγωγής με τους καταναλωτές και όλους τους ενδιαφερόμενους;

Με 14 εταίρους από 10 Ευρωπαϊκές χώρες και με συντονιστή τη γαλλική εταιρεία Agdatahub,το AgriDataSpace οραματίζεται να δημιουργήσει τις βάσεις για έναν ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο για τα αγροτικά δεδομένα, ώστε η ανταλλαγή, η επεξεργασία και η ανάλυση δεδομένων να γίνονται με τρόπο ασφαλή και διαφανή.

AgriDataSpace Consortium

AgriDataSpace Consortium

Με σκοπό η διαχείριση των δεδομένων γεωργίας να περάσει ένα βήμα μπροστά στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, το ζήτημα θα διερευνηθεί από τεχνική, νομική, ηθική, κοινωνικοοικονομική και επιχειρηματική οπτική. Στόχος είναι η ανάπτυξη μηχανισμών που θα μπορούν να διορθώσουν πιθανές ανισορροπίες στην αξιοποίηση δεδομένων – ειδικά ως προς το όφελος που μπορεί να επιφέρει στους Έλληνες παραγωγούς, επιχειρηματίες και καταναλωτές, ως Ευρωπαίους πολίτες. Αυτοί οι μηχανισμοί μπορούν να εγγυηθούν δίκαιη αμοιβή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως και ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης με κίνητρα συμμετοχής.

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or Research Executive Agency. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER