Το ερευνητικό έργο Searcular, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ, στοχεύει στη μείωση των πλαστικών στη θάλασσα μέσω ενός προγράμματος κυκλικού αλιευτικού εξοπλισμού.
Το έργο Searcular, με επικεφαλής το ισπανικό ερευνητικό ινστιτούτο AZTI, φέρνει κοντά αλιείς, κατασκευαστές εξοπλισμού και ερευνητές για να εφαρμόσουν λύσεις στο τέλος του κύκλου ζωής του χρησιμοποιημένου αλιευτικού εξοπλισμού και να αναπτύξουν βιώσιμες επιλογές εξοπλισμού για το μέλλον.
«Οι λύσεις που θα προκύψουν από το πρόγραμμα Searcular θα διευκολύνουν τη μείωση της συνεισφοράς της αλιευτικής βιομηχανίας στα θαλάσσια απόβλητα και τα μικροπλαστικά, επιτρέποντας την εφαρμογή καινοτόμων, κυκλικών προσεγγίσεων για την παραγωγή, χρήση και διαχείριση του αλιευτικού εξοπλισμού στο τέλος του κύκλου ζωής του», δήλωσε ο Oihane C. Basurko, συντονιστής του έργου εκ μέρους του AZTI. «Η συνεργασία με τους εταίρους και τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη είναι το βασικό στοιχείο που θα διασφαλίσει ότι το έργο θα προσφέρει πρακτικές λύσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον και τους αλιείς σε όλη την Ευρώπη».
Υπάρχουν τέσσερις κύριες πρωτοβουλίες που μελετώνται επί του παρόντος στο πλαίσιο του έργου: (α) ανακυκλωμένα σχοινιά διχτυών αλιείας, (β) σχοινιά γρι-γρι βιολογικής βάσης, (γ) οικολογικές συσκευές συλλογής ψαριών (FADs) και (δ) κυκλικές λύσεις εξοπλισμού που θα διαθέσιμες σε σημεία ελλιμενισμού.
Τα παραδοσιακά σχοινιά διχτυών που χρησιμοποιούνται από τις μηχανότρατες ξεφτίζουν εύκολα, αφήνοντας μικροπλαστικά καθώς διασπώνται. Συγχρόνως, χιλιάδες τόνοι από αυτά τα σχοινιά απορρίπτονται στη θάλασσα κάθε χρόνο. Το έργο Searcular περιλαμβάνει την επισκευή διχτυών γρι-γρι που έχουν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους για την κατασκευή ανθεκτικότερων σχοινιών για δίχτυα που θα είναι λιγότερο πιθανό να κοπούν ή να απορριφθούν γρήγορα.
Ένα άλλο αντικείμενο του έργου δοκιμάζει μια νέα επίστρωση για σχοινιά γρι-γρι, κατασκευασμένη από βιοδιασπώμενα πολυμερή, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα χαλύβδινα σχοινιά που παραδοσιακά είναι επικαλυμμένα με συνθετικές ίνες. Τα νέα σχοινιά θα απελευθερώνουν λιγότερα μικροπλαστικά στο περιβάλλον και θα διαρκούν περισσότερο επειδή είναι πιο ανθεκτικά στην τριβή.
Οι οικολογικές συσκευές συλλογής ψαριών (Eco-FADs), αποτελούν επίσης ένα από τα αντικείμενα του έργου Searcular. Τα αλιευτικά σκάφη τόνου συχνά απορρίπτουν τις συσκευές συλλογής ψαριών που χρησιμοποιούν, οι οποίες είναι συνήθως κατασκευασμένες από σκληρό πλαστικό, στον ωκεανό. Αυτές οι συσκευές συσσωρεύονται σε ευαίσθητες θαλάσσιες τοποθεσίες, όπως οι ύφαλοι.
Το έργο Searcular δοκιμάζει μια ζελατινοειδή συσκευή για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος, η οποία αποτελεί μια βιοδιασπώμενη εναλλακτική λύση στα σκληρά πλαστικά των υπαρχόντων συσκευών. Αν και η νέα συσκευή έχει μικρότερη διάρκεια ζωής, ωστόσο επιτυγχάνει μείωση της ποσότητας πλαστικών αποβλήτων που συσσωρεύονται σε θαλάσσια ενδιαιτήματα.
Το τελευταίο αντικείμενο που δοκιμάζεται από το έργο Searcular, περιλαμβάνει κυκλικές λύσεις αλιευτικού εξοπλισμού, διαθέσιμες σε σημεία ελλιμενισμού. Αυτές περιλαμβάνουν την ανακύκλωση, τη διαλογή και την επισκευή του εξοπλισμού στο τέλος της ζωής του. Αν και τα λιμάνια στην Ε.Ε. είναι ήδη υποχρεωμένα να κάνουν αυτού του είδους τη διαλογή, συχνά δεν έχουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την επιτυχή ανακύκλωση παλαιού και απορριπτόμενου εξοπλισμού.
Χιλιάδες τόνοι αλιευτικού εξοπλισμού καταλήγουν σε χωματερές κάθε χρόνο και το έργο Searcular ελπίζει να το αλλάξει αυτό, σχεδιάζοντας, αναπτύσσοντας και δοκιμάζοντας εγκαταστάσεις, οι οποίες θα συλλέγουν, ταξινομούν και προετοιμάζουν τον εξοπλισμό, απλοποιώντας τη διαδικασία συλλογής και καθοδηγώντας τους διαχειριστές αποβλήτων στις βέλτιστες τοπικά πρακτικές για τον χειρισμό και την επεξεργασία των αλιευτικών αποβλήτων.
«Οι καθαρές θάλασσες και το υγιές θαλάσσιο περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για τη διαβίωση μας στη θάλασσα ως αλιείς», δήλωσε ο Rune Sand, κυβερνήτης στο σκάφος Fortuna, ο οποίος συμμετέχει στο έργο. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ως αλιείς να μπορέσουμε να στραφούμε σε βιοαποικοδομήσιμα σχοινιά και να βοηθήσουμε στη μείωση των μικροπλαστικών που απελευθερώνονται από τα συμβατικά σχοινιά. Οι αλιείς έχουν μοναδική γνώση να συνεισφέρουν, γι' αυτό συνεργαζόμαστε στενά με το έργο Searcular για την ανάπτυξη πρακτικών λύσεων που μπορούμε να υιοθετήσουμε».
Με πληροφορίες από seafoodsource.com