Βενζίνη από πλαστικά: Νέος τρόπος ανακύκλωσης βιομηχανικών αποβλήτων

Βενζίνη από πλαστικά: Νέος τρόπος ανακύκλωσης βιομηχανικών αποβλήτων

Ερευνητές από το Perm National Research Polytechnic University (PNRPU) δημιούργησαν μια εγκατάσταση που χρησιμοποιεί νερό σε διττή φυσική κατάσταση για την παραγωγή προϊόντων πετρελαίου από απόβλητα πλαστικών. Η συγκεκριμένη καινοτομία μπορεί να γίνει μια εναλλακτική λύση στη σύνθλιψη, την κομποστοποίηση και την αποτέφρωση των πλαστικών.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το νερό στη συνηθισμένη του κατάσταση δεν έχει τις κατάλληλες ιδιότητες για να αποσυνθέσει το πλαστικό. Για να άρουν αυτόν τον περιορισμό, οι ερευνητές τοποθέτησαν μια μικρή ποσότητα νερού σε ένα κλειστό σύστημα, το θέρμαναν στους 373 βαθμούς Κελσίου και το υπέβαλαν σε πίεση πάνω από 217 ατμόσφαιρες. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, το νερό έφτασε σε ένα κρίσιμο σημείο παραμένοντας ταυτόχρονα υγρό και αέριο.

Η συγκεκριμένη φυσική κατάσταση του νερού, όχι μόνο αποσύνθεσε τις πιο περίπλοκες χημικές αλυσίδες που συναντώνται σε βιομηχανικά απόβλητα, αλλά και εμπόδισε την επανασύνθεση τους σε πιο περίπλοκες ενώσεις που είναι ακόμα πιο δύσκολο να διασπαστούν. Ως αποτέλεσμα, το νερό κατά τη συγκεκριμένη πειραματική διαδικασία μετατράπηκε σε έναν αποτελεσματικό αλλά και φιλικό προς το περιβάλλον διαλύτη.

Ερευνητικά Έργα

Η νέα προσέγγιση δεν απαιτεί προδιαλογή και καθαρισμό των πρώτων υλών και καθιστά δυνατή τη λήψη ενός τελικού προϊόντος στην έξοδο της διαδικασίας. Οι διαθέσιμες τεχνολογίες ανακύκλωσης πλαστικών, για παράδειγμα μέσω καύσης, παράγουν υψηλής καθαρότητας pellets με τη μορφή δευτερογενούς πρώτης ύλης, ενώ το αποτέλεσμα της νέας λύσης είναι ένα αρχικό προϊόν πετρελαίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας για την παραγωγή καυσίμου.

«Η προτεινόμενη λύση διαχωρίζει τα σύνθετα απόβλητα σε απλά συστατικά και δεν απαιτεί ξεχωριστό κρίκο στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως συμβαίνει με τις δευτερογενείς πρώτες ύλες. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι διάφοροι τύποι καυσίμων, όπως βενζίνη, κηροζίνη και ντίζελ, έως και 85% του συνολικού όγκου της πρώτης ύλης», ανέφερε ο Oleg Ivanov, ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου.

Τα προϊόντα πετρελαίου δεν είναι ο μόνος τύπος πρώτων υλών που μπορούν να ληφθούν με την ανακύκλωση πλαστικού με την προτεινόμενη διαδικασία. Το υδρογόνο είναι ένα άλλο προϊόν. Για το σκοπό αυτό, τα πλαστικά απόβλητα τεμαχίζονται και τοποθετούνται σε ειδικό θερμικό θάλαμο, όπου υπό την επίδραση υψηλών θερμοκρασιών, τα μικρά πλαστικά κομμάτια μετατρέπονται σε ένα παχύρρευστο κράμα, το οποίο στη συνέχεια εξατμίζεται σε αέριο σύνθεσης (syngas) που είναι ένα μείγμα μεθανίου, υδρογόνου και μονοξειδίου του άνθρακα. Μόλις αφυγρανθεί, το αέριο σύνθεσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και παραγωγή υδρογόνου.

Με πληροφορίες από globalenergyprize.org

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER