Κινέζοι επιστήμονες αναπτύσσουν βιώσιμη και αποδοτική τεχνική ανάκτησης σπάνιων γαιών

Κινέζοι επιστήμονες αναπτύσσουν βιώσιμη και αποδοτική τεχνική ανάκτησης σπάνιων γαιών

Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν μια βιώσιμη και αποδοτική τεχνική εξόρυξης για την ανάκτηση στοιχείων σπάνιων γαιών (REEs) από weathering crusts, ανοίγοντας το δρόμο για την εκμετάλλευση αυτών των πολύτιμων φυσικών πόρων, με σημαντικό περιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Οι αποθέσεις σπάνιων γαιών σε weathering crusts είναι μια κύρια πηγή βαρέων σπανίων γαιών. Αυτές οι αποθέσεις εξορύσσονται επί του παρόντος μέσω μιας τεχνικής έκπλυσης με βάση το αμμωνιακό άλας, η χρήση του οποίου οδηγεί σε σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ και το ποσοστό ανάκτησης της μεθόδου είναι χαμηλό.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον He Hongping από το Ινστιτούτο Γεωχημείας του Guangzhou, το οποίο υπάγεται στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, σχεδίασε μία καινοτόμο τεχνική ανάκτησης σπανίων γαιών, η οποία ονομάζεται ηλεκτροκινητική εξόρυξη (Electrokinetic Mining, EKM) και η οποία επιτρέπει τη βιώσιμη, αποδοτική και επιλεκτική ανάκτηση σπάνιων γαιών από weathering crusts.

Η σκοπιμότητα της μεθόδου EKM αποδείχθηκε από την ερευνητική μάδα μέσω εργαστηριακών πειραμάτων σε μικρή και μεσαία κλίμακα, καθώς και σε δοκιμές πεδίου. Επί του παρόντος, οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει την πρώτη δοκιμή βιομηχανικής κλίμακας και ανέπτυξαν με επιτυχία ένα έργο επίδειξης, το οποίο επεξεργάστηκε 5.000 τόνους εδάφους.

Σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνικές, η τεχνική EKM επιτυγχάνει αύξηση 30% στο ποσοστό ανάκτησης, 80% μείωση στη χρήση του χημικού παράγοντα έκπλυσης, 70% μείωση του χρόνου εξόρυξης, 70% μείωση των μεταλλικών προσμίξεων στις ανακτώμενες σπάνιες γαίες και μείωση κατά 90% στις εκπομπές αμμωνίας, σύμφωνα με την ομάδα.

Με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών, η ερευνητική ομάδα έχει δημοσιεύσει 11 εργασίες στο Nature Sustainability και άλλα επιστημονικά περιοδικά. Επόμενο στάδιο αποτελεί ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της μεθόδου σε πλήρη βιομηχανική κλίμακα.

Με πληροφορίες από english.news.cn

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Ερευνητικά Έργα
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER