Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Duke ανέπτυξε μια νέα κατηγορία καρβιδίων, ικανών να παράγουν ελεγχόμενες πλασμονικές ιδιότητες, με αντοχή σε απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες.
Τα πλασμονικά υλικά είναι ένα μείγμα μετάλλων και μη αγώγιμων συνθετικών υλικών που αποτελούνται από μικροσκοπικές νανοδομές, πολύ μικρότερες από το μήκος κύματος του φωτός που πέφτει επάνω τους, και είναι μια τεχνολογία που ουσιαστικά παγιδεύει την ενέργεια του φωτός μέσα σε ομάδες ηλεκτρονίων που ταλαντώνονται συντονισμένα σε μια μεταλλική επιφάνεια.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που αλληλεπιδρά με το εισερχόμενο φως, επιτρέποντας στις συσκευές που είναι κατασκευασμένες από αυτά τα υλικά να απορροφούν, να εκπέμπουν ή να ελέγχουν με άλλους τρόπους συγκεκριμένες συχνότητες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε μεγάλο μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.
Τα νέα υλικά είναι αρκετά σκληρά για την ανάδευση τηγμένου χάλυβα και μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασίες πάνω από 3.800 βαθμούς Κελσίου, περίπου ίδιες με τις θερμοκρασίες που συναντώνται μόλις μερικές εκατοντάδες μίλια πάνω από την επιφάνεια του ήλιου. Σε συνδυασμό με τις πλασμονικές ιδιότητές τους που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, αυτά τα καρβίδια θα μπορούσαν να επιτύχουν βελτιωμένες τηλεπικοινωνίες και θερμοκρασιακή ρύθμιση σε τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των δορυφόρων και των υπερηχητικών αεροσκαφών.
Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.
Με πληροφορίες από thebrightside.news