Η ενίσχυση του Ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας στο επίκεντρο ελληνικής αποστολής στη Silicon Valley

Η ενίσχυση του Ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας στο επίκεντρο ελληνικής αποστολής στη Silicon Valley

Με ένα γεμάτο πρόγραμμα αναχώρησε την Παρασκευή 4 Νομεβρίου 2022 για το Σαν Φρανσίσκο ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, επικεφαλής αντιπροσωπείας κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων νεοφυών επιχειρήσεων για 7ημερη επίσκεψη εργασίας. Μαζί με τον κ. Φραγκογιάννη, ταξιδεύουν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την Έρευνα και Τεχνολογία Χρίστος Δήμας και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής. Την κυβερνητική αποστολή πλαισιώνουν και 12 εκπρόσωποι/ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων, μελών του Elevate Greece.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος του ταξιδιού είναι η προώθηση της εξωστρέφειας του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και η ενδυνάμωση των επαφών με διαπρεπείς Έλληνες και ομογενείς επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ και ειδικά στη Silicon Valley της Καλιφόρνια. Στόχος είναι, επίσης, η παρουσίαση και προβολή στον τοπικό επιχειρηματικό κόσμο, των ευνοϊκών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί πλέον στην Ελλάδα για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων επενδύσεων στον τομέα της έρευνας/τεχνολογίας/καινοτομίας.

Οι επαφές των υφυπουργών Φραγκογιάννη και Δήμα και όλης της αποστολής, περιλαμβάνουν συναντήσεις με επιστήμονες/ακαδημαϊκούς στα πανεπιστήμια Stanford, Berkeley και USF, επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας, καθώς επίσης με εκπροσώπους εθνικών φορέων προώθησης επενδύσεων και καινοτομίας που λειτουργούν στις ΗΠΑ, και πολιτειακούς αξιωματούχους.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Φραγκογιάννης, στο Σαν Φρανσίσκο «σκοπός μας είναι να συνδέσουμε τους κρίσιμους για την ανάπτυξη της χώρας πόρους (startups) με τα σημεία αναφοράς (πανεπιστήμια και Venture Capital), κυρίως στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας. Κυρίαρχο ρόλο για αυτή μας την προσπάθεια θα παίξει το «Silicon Valley Greek Hub» που ήδη λειτουργεί στην αμερικανική πρωτεύουσα της καινοτομίας από το 2021».

Ήδη, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Οικονομικής Διπλωματίας, αναφορικά με το πρόγραμμα της επίσκεψης θα υπάρξουν «πολλές και σημαντικές συναντήσεις με επιχειρήσεις τόσο της Silicon Valley, όσο και από άλλους κλάδους της βιομηχανικής παραγωγής». «Στο Σαν Φρανσίσκο» επισήμανε με την επίσκεψή μας στα πανεπιστήμια Stanford και Berkley θα «είναι μια ακόμα ευκαιρία για εμάς να δώσουμε σάρκα και οστά στην επιστημονική διπλωματία, κάτι που ξεκινήσαμε από τη Βοστώνη το 2020 εν μέσω πανδημίας».

Επίσης πρόσθεσε: «Θα επισκεφτούμε ακόμα και εθνικά hub άλλων χωρών για να μοιραστούμε know how και βέλτιστες πρακτικές. Και φυσικά θα έχουμε και συναντήσεις με την πολιτειακή ηγεσία της Καλιφόρνια στην οποία βρίσκεται μια Ελληνίδα, η κ. Ελένη Κουναλάκη αλλά και με τον δήμαρχο της πόλης. Θα είναι και μια ευκαιρία για μια προσωπική στιγμή για μένα η ομιλία που θα παραθέσω στο Πανεπιστήμιο USF».

Χρ. Δήμας: Θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας με το Elevate Greece

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή εκδήλωση στο Ελληνικό Προξενείο με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννη Σμυρλή το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας ανέφερε: «Καλημέρα από Σαν Φρανσίσκο. Στο Γενικό Προξενείο, παρουσιάσαμε σε Έλληνες της διασποράς την αλλαγή σελίδας που συντελείται σήμερα στην χώρα μας. Συζητήσαμε με ακαδημαϊκούς, φοιτητές, ερευνητές, startuppers, επιχειρηματίες κ.α, για τους στόχους της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Καλιφόρνια, που απαρτίζεται από νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece. Στο Σαν Φρανσίσκο ζει μεγάλος αριθμός διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη γνώση, τη δικτύωση, την εμπειρία αλλά και την πρόθεση τους να συνδράμουν και να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας μαζί τους».

Ι. Σμυρλής: Η αποστολή στο Σαν Φρανσίσκο θα έχει μετρήσιμα αποτελέσματα

Στον στρατηγικό στόχο της αποστολής στο Σαν Φρανσίσκο που «είναι η προσέλκυση περισσότερων στρατηγικών επενδύσεων και η παρουσίαση του νέου οικοσυστήματος εταιρειών start-ups που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας» αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και Πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής σε άρθρο του στην εφημερίδα Παραπολιτικά.

Ειδικότερα ο κ. Σμυρλής εξηγεί ότι «στο Σαν Φρανσίσκο πρόκειται να ξεδιπλωθεί ένα συγκροτημένο και στοχευμένο πρόγραμμα σημαντικών επισκέψεων, επαφών και δράσεων. Θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με μέλη της πλατφόρμας Silicon Valley Greek hub, με μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google, η Microsoft, η Meta, με σημαντικούς επενδυτικούς φορείς καθώς και σημαντικούς εκπρόσωπους της δυναμικής και πάντα δραστήριας ελληνικής ομογένειας. Επίσης, έχουμε σχεδιάσει μια σειρά επισκέψεων στα Πανεπιστήμια Stanford, Berkeley, USF και θα γίνουν επαφές με παγκοσμίως καταξιωμένους επιστήμονες».

Η αποστολή αυτή, η οποία είναι σε εξέλιξη στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τoυς αρμόδιους Υφυπουργούς για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη, και Ανάπτυξης για την Έρευνα & Καινοτομία Χρίστο Δήμα, όπως επισημαίνει ο Γ.Γ ΔΟΣΕ εντάσσεται στο πλαίσιο «των κομβικών μεταρρυθμίσεων και της συντονισμένης δουλειάς που γίνεται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη». Προσθέτει δε ότι «η συμβολή του Υπουργείου Εξωτερικών αρμόδιου για την άσκηση της Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας είναι καταλυτική, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει στηρίξει ουσιαστικά την ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας και την αναμόρφωση του προφίλ της μέσω της στοχευμένης αξιοποίησης όλων των διπλωματικών εργαλείων με στόχο τη σταθερή και συνεχή ανάπτυξη της χώρας».

Τέλος ο κ. Σμυρλής εκφράζει την βεβαιότητα ότι «και αυτή η αποστολή θα προσθέσει ακόμη περισσότερα μετρήσιμα αποτελέσματα στο ήδη σημαντικό έργο της Ελληνικής Κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια τόσο σε επίπεδο προσέλκυσης επενδύσεων, όσο και ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α».

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER