Η Royal Society of Edinburgh (RSE) που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Σκωτίας ανέπτυξε το Scotland - Germany Hydrogen Scheme, ένα πρόγραμμα που ενθαρρύνει τόσο την ερευνητική όσο και την πρακτική συνεργασία μεταξύ της Σκωτίας και της Γερμανίας για τη διευρεύνηση μελλοντικών χρήσεων του υδρογόνου.
DiTo-H2 – ένα νέο έργο υδρογόνου
Το πρόγραμμα της RSE παρέχει χρηματοδότηση σε τρία ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Σκωτία. Μέσω αυτού του προγράμματος προέκυψε μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του University of Strathclyde και του Technische Universität Braunschweig (TU Braunschweig) που στοχεύει στη δημιουργία μιας ψηφιακής εργαλειοθήκης για την παραγωγή υδρογόνου.
Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων προέκυψε μέσω της κοινής τους δέσμευσης στο CESAER, το οποίο είναι ένα δίκτυο με περισσότερα από 50 πανεπιστήμια επιστήμης και τεχνολογίας στην Ευρώπη. Από το 2019, τα δύο Πανεπιστήμια υλοποιούν κοινές ερευνητικές προσπάθειες, με πιο σημαντική αυτή του έργου DiTo-H2, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του Scotland-Germany Hydrogen Research Scheme.
Το έργο DiTo-H2 στοχεύει στη δημιουργία ενός πλαισίου μοντελοποίησης που θα καταγράφει τις τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες σε διάφορα επίπεδα που σχετίζονται με την παραγωγή και χρήση υδρογόνου σε ενεργειακές εφαρμογές και ποσοτικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι εξελίξεις μεταφράζονται σε βελτιώσεις απόδοσης σε επίπεδο ηλεκτρολύτη και σε επίπεδο δικτύου ενέργειας. Στόχος είναι το πλαίσιο αυτό να οδηγήσει σε γρήγορη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αξία της ενσωμάτωσης νέων υλικών και τεχνολογιών στον τομέα της ενέργειας καθώς αυτά καθίστανται διαθέσιμα.
Ενίσχυση της έρευνας για το υδρογόνο
«Εκτός από την εντατική ανταλλαγή τεχνολογικών γνώσεων και την εργασία σε διάφορες κλίμακες παραγωγής υδρογόνου, βλέπουμε επίσης το έργο που ξεκινά τώρα ως μια εξαιρετική ευκαιρία για τη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης διεθνούς ερευνητικής συνεργασίας με όλους τους συμμετέχοντες στο έργο. Αναπόσπαστο μέρος του έργου είναι η δημιουργία επιστημονικής διεπαφής όπου σημαντικοί παράγοντες στην έρευνα του υδρογόνου της γερμανικής και της σκωτσέζικης πλευράς θα δικτυωθούν πέρα από την κοινοπραξία του έργου, και θα αναπτύξουν μελλοντικές ερευνητικές στρατηγικές και στη συνέχεια θα σχεδιάσουν περαιτέρω κοινές προτάσεις έργων γύρω από το πράσινο υδρογόνο», εξήγησε ο καθηγητής Daniel Schröder, επικεφαλής του Institute of Energy and Systems Process Engineering στο TU Braunschweig.
«Το πράσινο υδρογόνο βρίσκεται ψηλά στην ερευνητική μας ατζέντα. Η δικτύωση στην Ευρώπη είναι απαραίτητη προκειμένου να συνεργαστούμε, να μοιραστούμε γνώσεις και να φτάσουμε πιο γρήγορα σε λύσεις για έναν από τους πιο επιτακτικούς στόχους: την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα. Γι' αυτό είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που εγκαινιάζω μια στρατηγική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Σκωτία και που εντείνω τις κοινές μας δραστηριότητες», πρόσθεσε η καθηγήτρια Angela Ittel, Πρόεδρος του TU Braunschweig.
Στο έργο DiTo-H2 θα είναι επικεφαλής ο Δρ Dragos Neagu, Chancellor’s Fellow in the Department of Chemical and Process Engineering, μαζί με συναδέλφους στο Advanced Forming Research Centre του Πανεπιστημίου, στο Institute for Energy and Environment και στο Power Networks Demonstration Centre.
Μιλώντας για το έργο, ο Δρ. Neagu σχολίασε: «Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να πραγματοποιήσω την έρευνά μας, η οποία θα αντιμετωπίσει βασικές εθνικές και διεθνείς προτεραιότητες όσον αφορά στην χρήση του υδρογόνου για την ενεργειακή μετάβαση και θα υποστηρίξει την πρώιμη εμπορευματοποίηση και εφαρμογή του σε κοινότητες και βιομηχανία. Είμαι ενθουσιασμένος που συνεργάζομαι με μια υψηλού επιπέδου ομάδα που συνδυάζει γνώσεις στον τομέα των υλικών, των κατασκευών, της ηλεκτροχημείας και της ηλεκτρονικής μηχανικής. Θα ήθελα επίσης με αυτήν την ευκαιρία να ευχαριστήσω την Scottish Power και το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων, Απασχόλησης, Μεταφορών και Ψηφιοποίησης της Κάτω Σαξονίας για την υποστήριξη τους στο έργο».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του University of Strathclyde, Sir Jim McDonald ανέφερε: «Η παραγωγή και η χρήση υδρογόνου προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την απαλλαγή του ενεργειακού μας συστήματος από τον άνθρακα και την κάλυψη των αναγκών των κοινοτήτων και των βιομηχανιών, ενώ συμβάλλει στην επίτευξη κλιματικής ισορροπίας σε παγκόσμιο επίπεδο και των στόχων για μηδενικές εκπομπές. Το συνέδριο COP26, που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη, υπενθύμισε σε όλους μας τον επείγοντα χαρακτήρα αυτών των στόχων και τις πιθανές συνέπειες της αποτυχίας τους. Μαζί με τους εταίρους μας στο TU Braunschweig και με την υποστήριξη της Royal Society of Edinburgh, η έρευνα μας θα επιταχύνει την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για το Υδρογόνο της Σκωτίας και θα σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς ένα μέλλον χωρίς άνθρακα».
Με πληροφορίες από innovationnewsnetwork.com