Ερευνητές στη Σκωτία αξιοποιούν απορριπτόμενη θερμότητα για τη θέρμανση σπιτιών

Ερευνητές στη Σκωτία αξιοποιούν απορριπτόμενη θερμότητα για τη θέρμανση σπιτιών

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου πραγματοποίησαν μελέτη σκοπιμότητας, κόστους 2,6 εκατ. λιρών, για να αξιολογήσουν εάν η απορριπτόμενη θερμότητα (waste heat) από τη λειτουργία ενός υπερυπολογιστή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση σπιτιών στη Σκωτία.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το Advanced Computer Facility (ACF) του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου είναι ένας τεράστιος υπερυπολογιστής που χρησιμοποιείται για έρευνα στο πανεπιστήμιο, καθώς και από συστήματα του οργανισμού UK National Research που αφορούν σε κλάδους όπως η κλιματική μοντελοποίηση και η μοντελοποίηση δεδομένων υγείας. Αποτελούμενο από πολλαπλές μονάδες, το υπολογιστικό σύστημα παράγει περίπου 70 GWh απορριπτόμενης θερμότητας (waste heat) ετησίως. Η νέα μελέτη των ερευνητών στοχεύει να αξιολογήσει τη δυνατότητα χρήσης αυτής της θερμότητας με σκοπό τη θέρμανση με βιώσιμο τρόπο έως και 5.000 σπιτιών στην πρωτεύουσα της Σκωτίας.

Με τη μετατροπή των συστημάτων ψύξης των υπερυπολογιστών, ώστε να προωθούν τη θερμότητα σε ένα σώμα νερού που βρίσκεται σε ένα μη ενεργό ορυχείο κοντά στο ACF, θα μπορούσε να παραχθεί θερμότητα για κατοικίες που θερμαίνονται ήδη με εγκατεστημένη τεχνολογία αντλιών θερμότητας.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου συνεισφέρει 500.000 £ στο ερευνητικό έργο, με τη βιομηχανία και τους ακαδημαϊκούς εταίρους από όλη τη Σκωτία, τις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, να παρέχουν την υπόλοιπη χρηματοδότηση.

Ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος του έργου, ο καθηγητής Christopher McDermott της Σχολής Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου, δήλωσε: «Αυτό το έργο διερευνά τη δυνατότητα για την εξαγωγή θερμότητας που αποθηκεύεται στο νερό των ορυχείων. Τα περισσότερα μη ενεργά ανθρακωρυχεία πλημμυρίζουν με νερό, γεγονός που τα καθιστά ιδανικές πηγές θερμότητας για χρήση από αντλίες θερμότητας. Με περισσότερα από 800.000 νοικοκυριά στη Σκωτία να αντιμετωπίζουν έλλειψη καυσίμων για θέρμανση, η μείωση του ενεργειακού κόστους με βιώσιμο τρόπο είναι κρίσιμη και η χρήση της απορριπτόμενης θερμότητας θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι».

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που έχει διερευνηθεί η δυνατότητα χρήσης ανενεργών ορυχείων ως πηγών θερμότητας για τη θέρμανση κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Μάρτιο του 2023, ανθρακωρυχεία έξω από το Bristol στη νοτιοδυτική Αγγλία αποτέλεσαν το επίκεντρο ενός έργου 60 εκατ. λιρών με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για λέβητες που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα για τη θέρμανση έως και 26.000 κατοικιών στην περιοχή.

Ο δήμαρχος του West of England, Dan Norris, δήλωσε σχετικά με το έργο του Bristol: «Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο οξύμωρο. Μια εγκατάσταση που συνεισέφερε σημαντικά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για εκατοντάδες χρόνια, όπως ένα ανθρακωρυχείο, να είναι πλέον σε θέση να βοηθήσει ενεργά στη μείωση τους».

Με πληροφορίες από mining-technology.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER