Επιστήμονες ερευνούν τις δυνατότητες του διατομίτη ως πρώτης ύλης για ηλιακά panel

Επιστήμονες ερευνούν τις δυνατότητες του διατομίτη ως πρώτης ύλης για ηλιακά panel

Μια γερμανοαλγερινή ερευνητική ομάδα διερεύνησε τρόπους παραγωγής πυριτίου από διατομίτη, ένα υλικό που προέρχεται από απολιθώματα ζωντανών οργανισμών και περιέχει άμορφο διοξείδιο του πυριτίου. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για πιθανή χρήση του παραγόμενου πυριτίου σε εφαρμογές ηλιακών panel, κρίσιμο ρόλο θα παίξει το επίπεδο ακαθαρσιών.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η γη διατόμων, γνωστή και ως διατομίτης, είναι φυσικό, μαλακό, πυριτικό ιζηματογενές πέτρωμα που μπορεί να θρυμματιστεί και να γίνει λεπτή σκόνη. Ο διατομίτης χρησιμοποιείται ως υλικό για φίλτρα υγρών από τον 19ο αιώνα. Χρησιμοποιείται επίσης στην κατασκευή θερμομονωτικών υλικών, λειαντικών και στιλβωτικών, καθαριστικών και εντομοαπωθητικών προϊόντων.

Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών HAWK Hildesheim/Holzminden/Göttingen στη Γερμανία και το Αλγερινό Πανεπιστήμιο του Oran, η χρήση της γης διατόμων μπορεί να επεκταθεί και στην κατασκευή ηλιακών panel.

Ερευνητικά Έργα

Η γη διατόμων αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από τα κελύφη απολιθωμένων διατόμων, μια πολύ σημαντική ομάδα φυτοπλαγκτικών οργανισμών, και περιέχει άμορφο διοξείδιο του πυριτίου. Η εξόρυξη διατομίτη στη Γερμανία ξεκίνησε γύρω στο 1840 και σταμάτησε το 1994. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, τα γερμανικά κοιτάσματα κάλυπταν σχεδόν όλη την παγκόσμια ζήτηση και αργότερα το υλικό εξορύχθηκε επίσης σε πολλές άλλες χώρες. Επί του παρόντος, υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα στις ΗΠΑ, τη Δανία, την Τουρκία και την Κίνα.

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι η ανίχνευση ακαθαρσιών στο διατομίτη θα είναι ένα κρίσιμο ζήτημα κατά τη διαδικασία εξαγωγής πυριτίου, σημειώνοντας ότι οι ακαθαρσίες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την απόδοση των ηλιακών panel πυριτίου.

Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα και να αξιολογήσουν την ποιότητα του διατομίτη, εφάρμοσαν την τεχνική LIBS (Laser-induced breakdown spectroscopy), η οποία δεν απαιτεί βαθμονόμηση και έχει βελτιωμένη ευαισθησία. Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε επίσης τη μορφολογία και τις ιδιότητες της επιφάνειας του διατομίτη χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία ακτίνων Χ με διασπορά ενέργειας και ανέλυσαν τα δείγματα μέσω ηλεκτρονικής μικροσκοπίας σάρωσης (Scanning electron microscopy, SEM).

Τα σχετικά αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση Journal of Analytical Atomic Spectrometry. «Η έρευνα μας συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της διαδικασίας για την κατασκευή πυριτίου ποιότητας χρήσης σε ηλεκτρονικά από διατομίτη για φωτοβολταϊκή τεχνολογία και άλλες εφαρμογές», κατέληξαν.

Με πληροφορίες από pv-magazine.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER