EIT RawMaterials και Eramet συνεργάζονται για την καινοτομία σε τεχνολογίες διαχείρισης υδάτων

EIT RawMaterials και Eramet συνεργάζονται για την καινοτομία σε τεχνολογίες διαχείρισης υδάτων

Η Eramet συνεργάζεται με το EIT RawMaterials προκειμένου να ενθαρρύνει την ανάπτυξη περισσότερων πρωτοποριακών λύσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων διαχείρισης νερού στη βιομηχανία εξόρυξης και μετάλλων.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Μέσω της πρωτοβουλίας Water Resource Innovation Challenge 2023 αναζητώνται λύσεις σε προκλήσεις που σχετίζονται με το νερό και στη διασφάλιση της ποιότητας του. Παράλληλα ιδιαίτερη σημασία δίδεται σε προβλήματα όπως η ρύπανση, η διαχείριση των λυμάτων και η διάβρωση, η μείωση της κατανάλωσης και η μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης και η εφαρμογή συστημάτων κλειστού βρόχου στον τομέα της υδρομεταλλουργίας.

Δεδομένου ότι η ελλιπής διαχείριση του νερού στα εξορυκτικά έργα μπορεί να βλάψει τις τοπικές κοινότητες και ενδιαιτήματα, ο εξορυκτικός κλάδος έχει αυξημένη υποχρέωση να υιοθετήσει πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων για να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του, διασφαλίζοντας παράλληλα πρόσβαση σε πολύτιμους πόρους, υποστηρίζει η Eramet.

Για δεκαετίες, η Eramet εφαρμόζει ενεργά μέτρα διαχείρισης νερού στις εξορυκτικές της επιχειρήσεις και διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο επιτυχημένων έργων που χρησιμοποιούν εξειδικευμένες λύσεις σε πολλές εκμεταλλεύσεις σε όλο τον κόσμο, όπως στην Αργεντινή, στη Γκαμπόν ή στη Νέα Καληδονία.

Ο απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία μόνιμων συνεργασιών μεταξύ της Eramet και των νεοφυών επιχειρήσεων. Αυτό παρέχει ταυτόχρονα μια ευκαιρία για συνεργασία με έναν παγκόσμιο όμιλο εξόρυξης στην πρώτη γραμμή των βιώσιμων λύσεων εξόρυξης, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να αποκτήσουν προβολή σε διεθνή κλίμακα.

Η περσινή αντίστοιχη πρωτοβουλία ήταν αφιερωμένη στην ασφάλεια. Ο νικητής, η start-up Unusuals, πρότεινε μια λύση που αφορούσε χρήση τεχνητής νοημοσύνης και επεξεργασίας δεδομένων για την αυτοματοποίηση της συντήρησης τoυ εξοπλισμού και τον εντοπισμό τυχόν ανωμαλιών στη λειτουργία του. Ένα πιλοτικό έργο που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία, δοκιμάζεται επί του παρόντος σε μία εκμετάλλευση της Eramet στη Σενεγάλη.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Από τις αρχές του χρόνου, η Eramet, με τη βοήθεια του EIT RawMaterials, επιδιώκει να προωθήσει την επόμενη πρωτοποριακή καινοτομία για να ενισχύσει τη διαχείριση του νερού και να συμβάλει στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη βιομηχανία εξόρυξης και μετάλλων. Ο νικητής θα λάβει 50.000€ για να αναπτύξει και να δοκιμάσει τη λύση του POC (Proof Of Concept) στο πεδίο. 

Ο Bernd Schäfer, Διευθύνων Σύμβουλος του EIT RawMaterials, δήλωσε: «Η προώθηση της βιωσιμότητας στη βιομηχανία εξόρυξης και μετάλλων και η προώθηση της καινοτομίας είναι θεμελιώδη στοιχεία της αποστολής του EIT RawMaterials, επομένως είμαι ενθουσιασμένος που ανακοινώνω την υποστήριξη μας για την Πρόκληση Καινοτομίας για τους Υδάτινους Πόρους 2023 της Eramet. Πρωτοβουλίες όπως αυτή έχουν τη δυναμική να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην παροχή βιώσιμης πρόσβασης σε στρατηγικές πρώτες ύλες και στη μετάβαση της Ευρώπης σε μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία».

Η Marion Lenoir, Διευθύντρια Open Innovation στην Eramet Ideas, πρόσθεσε: «Ο περιορισμός της κατανάλωσης νερού και η διατήρηση της ποιότητας του είναι μια πρωταρχική παγκόσμια πρόκληση. Στην Eramet, πιστεύουμε ότι η καινοτομία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου στον κλάδο μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε το Water Resource Innovation Challenge 2023, καθώς επιδιώκουμε να ανακαλύψουμε και να υποστηρίξουμε την επόμενη καινοτόμο νεοφυή επιχείρηση που μπορεί να συμβάλει σε αυτόν τον κρίσιμο σκοπό σε συνεργασία με τις ομάδες μας».

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι ΜΜΕ που προσφέρουν λύσεις για τη διατήρηση της ποιότητας του νερού ή τη μείωση της κατανάλωσης νερού ή/και τη μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης στην εξόρυξη ή την υδρομεταλλουργία, καλούνται να υποβάλουν αίτηση στο Water Resource Innovation Challenge 2023 από τις 5 Ιουνίου έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2023.

Μια ομάδα 10 προεπιλεγμένων προτάσεων θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε έναν διαδικτυακό γύρο επιλογής στις 25 Οκτωβρίου 2023. Τρεις φιναλίστ θα επιλεγούν για το σεμινάριο καινοτομίας τον Ιανουάριο του 2024 και η νικήτρια ομάδα θα λάβει ένα συμβόλαιο συνεργασίας με την Eramet και 50.000 ευρώ σε χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση ενός πιλότου που θα αποδείξει την εφικτότητα της ιδέας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις στο https://open-innovation.eitrawmaterials.eu/challenges/eramet-water-2023/

Με πληροφορίες από im-mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER