Το ΕΜΠ είναι το κορυφαίο Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην παραγωγή νέας επιχειρηματικότητας

Το ΕΜΠ είναι το κορυφαίο Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην παραγωγή νέας επιχειρηματικότητας

Η SAVY πραγματοποίησε έρευνα με στόχο να αναδείξει ποια πανεπιστήμια παρείχαν τις απαραίτητες γνώσεις και εργαλεία στους αποφοίτους τους, επιτρέποντας τους να φτάσουν στις ηγετικές θέσεις που κατέχουν σήμερα. Για να εντοπιστούν αυτά τα ιδρύματα, η SAVY ανέλυσε δεδομένα από το Fortune Greece και συγκεκριμένα τις λίστες 40 under 40 για τα έτη 2013-2022.

Κατόπιν συγκέντρωσε πάνω από 300 προφίλ Ελλήνων και Ελληνίδων επιχειρηματιών με δραστηριότητα στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό για να εντοπίσει το ποσοστό των ιδρυτών που έχουν φοιτήσει σε δημόσια κρατικά πανεπιστήμια της Ελλάδας σε σύγκριση με αυτούς που έχουν φοιτήσει σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η έρευνα αποκάλυψε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Το ΕΜΠ κατατάσσεται στην 1η θέση των επιχειρηματιών που έχουν φοιτήσει σε ελληνικά πανεπιστήμια καθώς το 24% αυτών είναι απόφοιτοι του, σύμφωνα με την έρευνα της SAVY. Όπως προκύπτει από τα σχετικά δεδομένα, ακολουθεί το ΟΠΑ με 19% και το ΕΚΠΑ με 13%.

Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι το ΕΜΠ αποτελεί ένα σημαντικό φυτώριο δυναμικού ανθρώπινου κεφαλαίου που διαμορφώνει αποφοίτους με γνώσεις και δεξιότητες ικανές να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του εγχώριου παραγωγικού συστήματος της χώρας. Ο συνδυασμός των τεχνικών γνώσεων, με δεξιότητες ανάλυσης και επεξεργασίας δεδομένων, διοικητικές γνώσεις, αλλά και της «αίσθησης» του μηχανικού, δημιουργεί συγκριτικά πλεονεκτήματα στον σύγχρονο μηχανικό στην αγορά εργασίας.

Άλλωστε, το ΕΜΠ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς εκπαίδευσης, αλλά και παραγωγής έρευνας, όχι μόνο στο ελληνικό, αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Η σύνδεση του ΕΜΠ με το παραγωγικό ιστό της χώρας, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σήμερα, καθώς μπορεί να διαμορφώσει τους όρους για μια παραγωγική ανασυγκρότηση που θα βασίζεται στην υψηλή προστιθέμενη αξία της εγχώριας παραγωγής και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης.

Αφιέρωμα - Ημέρα ΠΕριβάλλοντος 2024

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Χατζηγεωργίου, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την πρωτιά του Ιδρύματος στη σχετική μελέτη, δήλωσε ότι η συμβολή του ΕΜΠ, στην κοινωνία και στην οικονομία με αποφοίτους που μπορούν να δημιουργήσουν νέα καινοτόμα επιχειρηματικά εγχειρήματα στην Ελλάδα, να αξιοποιήσουν την έρευνα και τη γνώση που παράγεται σε αυτό, αλλά και να αναδείξουν στην πράξη τα πλεονεκτήματα τους, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αναδεικνύει τελικά τον κομβικό και πολυεπίπεδο ρόλο ενός Δημόσιου Πανεπιστημίου σαν το ΕΜΠ στη χώρα

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER