Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠαΠει) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA) υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας την Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024 στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το πρωτόκολλο αφορά στην από κοινού ανάληψη και υλοποίηση δράσεων σε θέματα καινοτομίας, επιστημονικής έρευνας και αξιοποίησης της στους κρίσιμους τομείς της ενεργειακής και ψηφιακής μετάβασης, της ναυτιλίας, των μεταφορών και των logistics και του τουρισμού.
Πιο συγκεκριμένα το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων θα βασιστεί -μεταξύ άλλων- στους άξονες της δημιουργίας προγραμμάτων εκπαίδευσης βασισμένων στην έρευνα και καινοτομία και προσαρμοσμένων στις ανάγκες της αγοράς, της διερεύνησης ευκαιριών μόχλευσης πόρων από εθνικά ή ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, της αξιοποίησης του επιστημονικού προσωπικού και των υποδομών των δύο φορέων, καθώς και της από κοινού ανάληψης πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών σε τομείς αιχμής.
Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης και ο Πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ, Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας. Παρόντες στην υπογραφή ήταν ο Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ, Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, ο Διευθυντής Ερευνών Δρ. Βασίλειος Καππάτος και η Καθηγήτρια Μαρία Μποϊλέ.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης δήλωσε: «Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς ακολουθεί στοχευμένες στρατηγικές εξωστρέφειας και δικτύωσης με ερευνητικούς φορείς, ηγέτες στο χώρο τους, ώστε να εδραιώσουμε, αξιοποιήσουμε και υλοποιήσουμε από κοινού καινοτόμες δράσεις σε τομείς αιχμής έρευνας και καινοτομίας και να δημιουργήσουμε διαύλους διασύνδεσης των φορέων που παράγουν γνώση, προς όφελος των φοιτητών και αποφοίτων μας αλλά και της κοινωνίας γενικότερα».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος ΔΣ Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας υπογράμμισε: «Με επίκεντρο το κοινό ενδιαφέρον των δύο πλευρών για υλοποίηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων και πρωτοβουλιών, που αναδεικνύουν την τεχνολογική καινοτομία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, αξιοποιεί την τεχνογνωσία των δύο φορέων και έρχεται να προωθήσει την έρευνα αιχμής δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ευνοεί τη γνώση και την επιστημονική αριστεία προς όφελος της κοινωνίας».