Οι μηχανικοί του σήμερα χρειάζονται εκπαίδευση στη βιωσιμότητα

Οι μηχανικοί του σήμερα χρειάζονται εκπαίδευση στη βιωσιμότητα

Για να είναι μια κοινωνία βιώσιμη μακροπρόθεσμα, ο σημερινός μηχανικός πρέπει να διαθέτει πολλές τεχνικές δεξιότητες αλλά και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά. Στο Πανεπιστήμιο του Michigan οι προπτυχιακοί σπουδαστές στις σχολές μηχανικών εκπαιδεύονται εκτός από τα τεχνικά θέματα και σε θέματα βιωσιμότητας.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Τα βασικά ζητήματα που καλούνταν να αντιμετωπίσουν ως μηχανικοί έως περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 1980 σχετίζονταν με την αντοχή, την ποιότητα, την ασφάλεια και τις κανονιστικές απαιτήσεις που πρέπει να πληροί ένα προϊόν, καθώς και το πώς να επιτύχουν αυτούς τους στόχους, με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος παραγωγής.

Τριάντα χρόνια αργότερα οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει ριζικά. Για να είναι μια κοινωνία βιώσιμη μακροπρόθεσμα, ο σημερινός μηχανικός πρέπει να διαθέτει πολλές τεχνικές δεξιότητες αλλά και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά. Οι σύγχρονοι μηχανικοί οφείλουν να έχουν επίγνωση των ευρύτερων αναγκών της κοινωνίας και να είναι ικανοί να εξετάζουν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των προϊόντων που παράγουν. Στο παρελθόν, η βιωσιμότητα και η τεχνική κατάρτιση ήταν δύο εντελώς διακριτοί τύποι σπουδών. Πλέον είναι απαραίτητο τα πανεπιστήμια να παρέχουν τουλάχιστον βασικές δεξιότητες βιωσιμότητας σε κάθε μηχανικό πριν αυτός εισέλθει στην αγορά εργασίας.

Επί του παρόντος, η επικρατούσα άποψη είναι ότι τα βιώσιμα αγαθά κοστίζουν περισσότερο, αν και συχνά τα πρόστιμα που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές τους παραβάσεις είναι σίγουρα πιο κοστοβόρα σε σχέση με το πόσο κοστίζει η παραγωγή βιώσιμων προϊόντων. Και καθώς η κλιματική κρίση συνεχίζει να επηρρεάζει τον πλανήτη, η τάση αυτή μόνο θα αυξάνει. Επίσης, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής αυξάνει περαιτέρω από το κόστος για την αναστροφή των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των επιπτώσεων στην υγεία των ανθρώπων που έχουν τα αγαθά που παράγονται με μη βιώσιμο τρόπο.

Από κοινωνικής άποψης, η κοινωνία είναι συνηθισμένη σε ένα σύνολο κοινωνικών κανόνων για την παραγωγή βιομηχανικών αγαθών, οι οποίοι δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο. Παραδείγματα αποτελούν ρούχα που διαρκούν μόνο μία σεζόν, συσκευές και εργαλεία που είναι δύσκολο ή αδύνατο να επισκευαστούν, ηλεκτρονικές συσκευές που είναι ξεπερασμένες λίγα χρόνια μετά την αγορά.

Ευτυχώς υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση ότι αυτά τα πρότυπα δεν μας εξυπηρετούν πλέον και οι μηχανικοί που σχεδιάζουν τα αγαθά του σήμερα πρέπει να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις. Για παράδειγμα, η επιλογή υλικών για προϊόντα και μεθόδους παραγωγής μπορεί να έχουν σημαντικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία του σχεδιασμού.

Οι μηχανικοί, ωστόσο, δε σχεδιάζουν μόνο αγαθά αλλά και εργοστάσια με διάρκεια ζωής δεκαετιών. Πρακτικά, οι μηχανικοί του σήμερα χτίζουν τον κόσμο του 2050. Ως εκ τούτου, κάθε μηχανικός που λαμβάνει αποφάσεις οφείλει να έχει γνώσεις και δεξιότητες σχετικές με τη βιωσιμότητα. Δε θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές και περιβαλλοντικές κρίσεις εάν μόνο λίγοι ειδικοί στη βιωσιμότητα καθοδηγούν ολόκληρο τον κλάδο βιομηχανικών αγαθών προς μια πιο βιώσιμη παραγωγή.

Η εκπαίδευση των σύγχρονων μηχανικών πρέπει να προσαρμοστεί έτσι ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους νέους μηχανικούς να κατανοούν ευρέως τις κοινωνικές ανάγκες και περιορισμούς. Χρειαζόμαστε μηχανικούς που μπορούν να σχεδιάσουν και να παράγουν λύσεις επιτυχημένες τόσο από κοινωνική όσο και από περιβαλλοντική και οικονομική άποψη.

Πώς εκπαιδεύουμε λοιπόν τους μηχανικούς σε μια ευρύτερη ομάδα κριτηρίων για την κατασκευή βιομηχανικών προϊόντων; Πώς τους διδάσκουμε να ικανοποιούν αντικρουόμενες απαιτήσεις; Πώς πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις όταν δε γίνεται να βελτιστοποιηθούν τα πάντα ταυτόχρονα; Πώς πρέπει να επιλέξουν τι είναι σημαντικό για τους πελάτες που εξυπηρετούν και για την κοινωνία συνολικά; Όλα ξεκινούν με την ικανότητα να αναγνωρίζεις τις ανάγκες, να ακούς διαφορετικές απόψεις και να αναπτύσσεις λύσεις χωρίς αποκλεισμούς.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Βάζοντας τους ανθρώπους στο προσκήνιο στους κλάδους της μηχανικής

Στο University of Michigan, College of Engineering, η προσέγγιση People first είναι προσανατολισμένη να επιτύχει ακριβώς αυτό. Το People first προσανατολίζεται στο να παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους μηχανικούς να έχουν θετικό αντίκτυπο στον κόσμο και να οικοδομήσουν ένα μέλλον που θα ωφελήσει όλους τους ανθρώπους.

Μέρος της προσέγγισης αυτής είναι να προσφέρει στους μηχανικούς έκθεση σε διαφορετικούς πολιτισμούς μέσω κινητικότητας στο εξωτερικό, κάτι που πολλοί φοιτητές σχολών μηχανικής δεν πραγματοποιούν επειδή καθυστερεί την αποφοίτηση τους. Τα Διεθνή Προγράμματα Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan και τα ελκυστικά καλοκαιρινά προγράμματα ώθησαν τη συμμετοχή σε προγράμματα φοίτησης στο εξωτερικό περισσοτέρων από το 30% των προπτυχιακών σπουδαστών των σχολών μηχανικής. Η αναγνώριση και η αποδοχή των πολιτισμικών διαφορών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιωθούν οι δεξιότητες ενός μηχανικού.

Συνεργασία περισσότερων ανθρώπων για την επίλυση μεγαλύτερων προβλημάτων

Ο κατάλογος των ερωτημάτων που πρέπει να λύσουν οι μηχανικοί μεγαλώνει. Ποιο είναι το σωστό προϊόν; Ποιος το χρειάζεται; Γιατί; Πώς πρέπει να γίνει; Και που; Τι θα κοστίσει; Μπορεί να είναι ανταγωνιστικό; Και τώρα, έχει προκύψει μια νέα λίστα σύγχρονων ανησυχιών: Μπορεί να παραχθεί βιώσιμα; Μπορούν οι πρώτες ύλες να είναι βιώσιμες; Υπάρχει επίδραση στα ανθρώπινα δικαιώματα; Ποιά είναι η διάρκεια ζωής αυτού του προϊόντος; Ποια είναι η αξιοπιστία αυτού του προϊόντος;

Αυτές είναι ερωτήσεις που αντιμετωπίζονται καλύτερα από ομάδες ανθρώπων με διαφορετικές δεξιότητες, επιστημονικό υπόβαθρο και εμπειρία. Ο σημερινός κόσμος είναι πολύ περίπλοκος και πολύ γρήγορος για ένα άτομο ή ένα είδος εκπαίδευσης για να τον αντιμετωπίσουν μεμονωμένα.

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα είναι η συνεργασία. Στο Innovation for Impact Climate Change, ένα εταιρικό πρόγραμμα που προσφέρεται από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου του Michigan, ομάδες σπουδαστών συνεργάζονται με αναδυόμενες εταιρείες για την ανάπτυξη λύσεων σε θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Οι εταιρείες καθορίζουν έργα άμεσης συνάφειας και αντίκτυπου και παρουσιάζουν στους μαθητές πραγματικές προκλήσεις. Η ομάδα των φοιτητών περιλαμβάνει προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων της μηχανικής, της διοίκησης, των οικονομικών, της βιωσιμότητας και της πολιτικής, με σκοπό να εργαστούν συνεργατικά για να παρέχουν λύσεις στις προκλήσεις. Οι φοιτητές εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και τους δίνεται η δυνατότητα εργασίας σε πραγματικές συνθήκες, ενώ διευρύνουν επίσης τη δεξαμενή των ανθρώπων με τους οποίους αλληλεπιδρούν για να λύσουν ένα πρόβλημα, διαδικασία που οξύνει τη σκέψη τους για το τι μπορεί να λείπει και πώς να αποκτήσουν αντίστοιχες γνώσεις, βοήθεια και λύσεις στο μέλλον.

Οι φοιτητές στο προσκήνιο

Πώς όμως εκπαιδεύονται οι μηχανικοί του μέλλοντος ώστε να ηγούνται των προσπαθειών με αντίκτυπο και αξία για την κοινωνία; Και πώς είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν; Η έρευνα, η επαφή με φορείς τοπικής διοίκησης και φοιτητικές ομάδες είναι εξαιρετικά μέσα για να χρησιμοποιηθούν οι γνώσεις που έχουν αποκτηθεί κατά τη διδακτική διαδικασία, να αποκτηθούν νέες εμπειρίες και να επιδειχθεί η δυνατότητα ανάληψης ηγετικής δράσης.

Για παράδειγμα, ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Michigan συνεργάστηκαν με την τοπική κυβέρνηση και την επιτροπή ενέργειας για να αναπτύξουν ένα ψήφισμα για την προώθηση της χρήσης υλικών χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα στις κατασκευές. Δεν έκαναν μόνο την έρευνα σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση και τη συγγραφή σχετικής τεκμηρίωσης και οδηγιών για τις πρώτες ύλες των κατασκευών, αλλά ανέλαβαν επίσης την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι το ψήφισμα θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε περιφερειακό επίπεδο, μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου αξιολόγησε τις προοπτικές για την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών ώστε να δημιουργήσει δράσεις που θα επιφέρουν επαληθεύσιμες και ανθεκτικές αντισταθμίσεις όσον αφορά στις εκπομπές άνθρακα. Η αξιολόγηση είχε ως αποτέλεσμα την συγγραφή έκθεσης που ανέλυε την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας ευρύτερης στρατηγικής για τον άνθρακα στην περιοχή.

Ξεκινώντας από έναν μόνο φοιτητή μηχανικής πριν από μερικά χρόνια, η Global CO2 Initiative Student Association συνεργάστηκε με φοιτητές σε όλες τις ΗΠΑ τονίζοντας τους ότι οφείλουν να αναζητούν ευκαιρίες να αφήσουν το δικό τους στίγμα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Απαιτούνται περισσότερες ευκαιρίες μάθησης -όπως αυτές- για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι απόφοιτοι σχολών μηχανικών είναι έτοιμοι να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα του κόσμου, να αναγνωρίσουν τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτή την πολυπλοκότητα και να αναπτύξουν και να εισάγουν υπεύθυνα βιώσιμες λύσεις που βελτιώνουν τη ζωή όλων μας (και όχι των λίγων), με τελικό στόχο την ευημερία του πλανήτη.

Με πληροφορίες από greenbiz.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER