Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), με την υποστήριξη του ερευνητικού έργου ThinkingEarth (Copernicus Foundation Models for a Thinking Earth), το οποίο χρηματοδοτείται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA) στο πλαίσιο του Horizon Europe, παρέχει μια σειρά καινοτόμων υπηρεσιών και λύσεων που υποβοηθούν τη λήψη αποφάσεων στον ενεργειακό τομέα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η ομάδα εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας SOLEA του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) αναπτύσσει το πρώτο «ηλιακό κτηματολόγιο» για το σύνολο του ελλαδικού χώρου.
Ο όρος αναφέρεται στη γεωμετρική περιγραφή και απεικόνιση του δυναμικού ηλιακής ενέργειας που δύναται να εκμεταλλευτεί το εκάστοτε αστικό οικοδομικό τετράγωνο με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων εγκατεστημένα σε οροφές κτιρίων. Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται η συνεισφορά των σύγχρονων δεδομένων και μεθόδων γεωπαρατήρησης στην ανάπτυξη εφαρμογών προσαρμογής και μετριασμού της κλιματικής αλλαγής θέτοντας ως ύψιστο μέλημα την κοινωνική συνοχή.
Πρόκειται για μια επιχειρησιακή πλατφόρμα πληροφοριών, που μέσω της διείσδυσης ηλιακών συστημάτων στον αστικό ιστό, προσφέρει ιδέες φιλικότερες προς το περιβάλλον. Η υπηρεσία βασίζεται στην αξιοποίηση διεπιστημονικών δεδομένων υψηλής ανάλυσης, χρησιμοποιώντας προηγμένες πλατφόρμες δημιουργίας γραφικών, μοντέλα διάδοσης της ακτινοβολίας και αρχιτεκτονικές υπερυπολογιστικού νέφους. Λειτουργεί τόσο κλιματολογικά όσο και σε πραγματικό χρόνο, με τελικό στόχο τη διευκόλυνση του αστικού σχεδιασμού, την υποστήριξη των διαχειριστών διανομής της παραγόμενης ενέργειας και την αποτελεσματική ενσωμάτωση αυτής στα ηλεκτρικά έξυπνα δίκτυα.
Παράλληλα, μέσω της υπηρεσίας SOLEARTH (http://solea.gr/solearth/), παρέχονται δεδομένα απομακρυσμένης παρακολούθησης και πρόγνωσης (±6 ώρες) της διεσπαρμένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα σε παγκόσμια κλίμακα, με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων γεωπαρατήρησης, αποτελώντας μια στοχευμένη εναλλακτική στον ενεργειακό σχεδιασμό και διαχείριση. Οι τεχνολογίες που πραγματεύεται αφορούν δορυφορικά, επίγεια και δεδομένα προσομοίωσης μεγάλου όγκου, τεχνικές μηχανικής μάθησης, πρόγνωσης και δημιουργίας ψηφιακών διδύμων.
Δυνητικοί χρήστες είναι οι διαχειριστές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, οι παραγωγοί και επενδυτές αλλά και οι αρμόδιοι φορείς για τη χάραξη και υλοποίηση στρατηγικών ενεργειακής μετάβασης και ασφάλειας. Οι κύριες εφαρμογές της υπηρεσίας SOLEARTH σχετίζονται με:
- Χρήση σύγχρονων τεχνολογιών στην οικοδόμηση ενεργειακής ανθεκτικότητας και αυτάρκειας των ευάλωτων χωρών στην κλιματική αλλαγή
- Αποδοτικότερη ενσωμάτωση της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα στα τοπικά και περιφερειακά ηλεκτρικά δίκτυα
- Διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κοινωνία, με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας
- Αύξηση του μεριδίου συμμετοχής των συστημάτων αυτών στη συνολικά προσφερόμενη ενέργεια για ένα βιώσιμο, φιλικό, προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, μέλλον.
Επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας SOLEA του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ είναι ο Δρ. Παναγιώτης Κοσμόπουλος (
Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα της ομάδας SOLEA είναι διαθέσιμες στα links: Ηλιακό κτηματολόγιο και SOLEARTH.
Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο