H ανάγκη για ολοκληρωμένα πλαίσια ταξινόμησης μορφών πράσινης εργασίας και δεξιοτήτων

H ανάγκη για ολοκληρωμένα πλαίσια ταξινόμησης μορφών πράσινης εργασίας και δεξιοτήτων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια έχει χαράξει ένα ξεκάθαρο στρατηγικό πλαίσιο πολιτικών ώστε να μεταβεί σε ένα πράσινο μοντέλο ανάπτυξης. Ο Βασίλειος Ρίζος, Ανώτερος Επιστημονικός Συνεργάτης και επικεφαλής του τμήματος Ενέργειας, Φυσικών Πόρων και Κλιματικής Αλλαγής του CEPS, εξηγεί πως για τη μετάβαση αυτή είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι υπάρχει εργατικό δυναμικό στην Ευρώπη με τον συνδυασμό δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση.

Η αναγκαιότητα να μεταβεί η ΕΕ προς ένα πράσινο μοντέλο ανάπτυξης έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρη λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία που επισήμαναν τους κινδύνους που συνδέονται με την εξάρτηση της ΕΕ από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Για την μετάβαση αυτή είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι υπάρχει εργατικό δυναμικό στην Ευρώπη με το συνδυασμό δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση. Ένα αρχικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι να κατανοήσουμε ποιοι κλάδοι και ποιές θέσεις εργασίας ενδέχεται να επηρεαστούν από την μετάβαση και όπως και ποιες θέσεις θα είναι απαραίτητες για αυτήν.

Ωστόσο, μια τέτοια διαδικασία αρχικά απαιτεί μια σαφήνεια σχετικά με το τι σημαίνουν οι όροι της πράσινης εργασίας και της βιώσιμης απασχόλησης. Μέχρι στιγμής δεν έχει υιοθετηθεί κάποιο ενιαίο πλαίσιο ταξινόμησης και υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις από πλαίσια που έχουν παραχθεί από διεθνείς οργανισμούς. Θα πρέπει να υπάρξουν προσπάθειες για τη δημιουργία ολοκληρωμένων πλαισίων ταξινόμησης μορφών πράσινης εργασίας και δεξιοτήτων ώστε να διευκολύνουν τον σχεδιασμό αποτελεσματικών πολιτικών πράσινης ανάπτυξης και μετάβασης.

Για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει εργατικό δυναμικό στην Ευρώπη με το συνδυασμό δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση, απαιτείται σαφήνεια σχετικά με το τι σημαίνουν οι όροι της πράσινης εργασίας και της βιώσιμης απασχόλησης

Είναι σημαντικό τέτοια ολοκληρωμένα πλαίσια να ενσωματώνουν και κοινωνικές πτυχές. Ενώ έχουν γίνει προσπάθειες να συμπεριληφθεί μια κοινωνική διάσταση σε ορισμένες από τις υπάρχουσες ταξινομήσεις, δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να εφαρμόσουν με επάρκεια μεθόδους για τη μέτρηση αυτών των πτυχών και τις επιπτώσεις της πρακτικής εφαρμογής τους.

Μία ακόμα πρόκληση για τις υπάρχουσες ταξινομήσεις αφορά τις δυσκολίες καταγραφής των συνεχών αλλαγών στις αγορές εργασίας λόγω του συνδιασμού πράσινης μετάβασης και ψηφιακής επανάστασης. Για να ενσωματώσει αυτές τις αλλαγές οποιαδήποτε ταξινόμηση θα πρέπει να είναι δυναμικής φύσης ώστε να καταγράφει τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Ορισμένες πτυχές, όπως ο τρόπος με τον οποίο οι αναδυόμενες θέσεις εργασίας στην ψηφιακή αρένα μπορούν να λειτουργήσουν ως κρίσιμοι παράγοντες για την πράσινη μετάβαση σε διαφορετικούς τομείς, απαιτούν περαιτέρω έρευνα για να αξιολογηθεί πως να ενσωματωθούν καλύτερα στα πλαίσια ταξινόμησης.

Πολλές χώρες έχουν προτείνει ειδικές στρατηγικές για τις πράσινες θέσεις εργασίας που συχνά αποτελούν μέρος ευρύτερων στρατηγικών πράσινης μετάβασης. Τα υπάρχοντα παραδείγματα δείχνουν ότι υπάρχει μια τάση σε αυτές τις στρατηγικές να εστιάζονται σε κλάδους. Ενώ οι τομεακές προσεγγίσεις μπορούν να παρέχουν ενδείξεις για τις επιπτώσεις σε κλάδους, η συνολική κατανόηση των επιπτώσεων της πράσινης μετάβασης απαιτεί πιο ολοκληρωμένες αξιολογήσεις των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων στις θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς.

Επιπλέον, οι στρατηγικές είναι σημαντικό να εμπεριέχουν δράσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας που προκαλούνται από την πράσινη μετάβαση θα συμβούν με τρόπο που προστατεύει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

 

Το άρθρο βασίζεται σε δημοσιευμένη μελέτη του CEPS (Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής). Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του, χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έργου TransEuroWorks και είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο: https://www.ceps.eu/ceps-publications/jobs-for-the-green-transition/.

CEPS αφιερωμα περιβαλλον
CEPS αφιέρωμα περιβάλλον
transweuroworks αφιέρωμα περιβάλλον
transweuroworks αφιέρωμα περιβάλλον

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Βασίλειος Ρίζος είναι Ανώτερος Επιστημονικός Συνεργάτης και επικεφαλής του τμήματος Ενέργειας, Φυσικών Πόρων και Κλιματικής Αλλαγής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS) που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Έχοντας ειδίκευση στην περιβαλλοντική οικονομία, ο Βασίλειος έχει ηγηθεί σε πολυάριθμα έργα που περιλαμβάνουν πολιτικές βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής, εφαρμογή επιχειρηματικών μοντέλων κυκλικής οικονομίας και επιπτώσεις της πράσινης μετάβασης.

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image