Τα Ψηφιακά Διαβατήρια Προϊόντων και η συμβολή τους στην κυκλική οικονομία

Τα Ψηφιακά Διαβατήρια Προϊόντων και η συμβολή τους στην κυκλική οικονομία

Το Ψηφιακό Διαβατήριο Προϊόντος (Digital Product Passport, DPP) μπαίνει στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών διευκολύνοντας την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τα προϊόντα και, κυρίως, τον βιώσιμο τρόπο παραγωγής τους. Η Αλίς Κοροβέση, Γενική Διευθύντρια του ΙΝΖΕΒ και Αντιπρόεδρος Renovate Europe Campaign 2022 & 2023, αναλύει αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξηγεί τη συμβολή των DPP στην κυκλική οικονομία.

Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές επιδιώκουν όλο και περισσότερο να κάνουν βιώσιμες επιλογές αγοράς. Όμως, με τα κενά δεδομένων σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού να αποκρύπτουν το αποτύπωμα των προϊόντων, η ερώτηση είναι πώς ο καταναλωτής μπορεί να πάρει τις σωστές αποφάσεις και πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η διαδικασία αυτή σύντομα θα γίνει λιγότερο περίπλοκη χάρη στο Ψηφιακό Διαβατήριο Προϊόντος (DPP).

Το Ψηφιακό Διαβατήριο Προϊόντος είναι ένα εργαλείο το οποίο αποσκοπεί στη διαφάνεια και το «άνοιγμα» της κυκλικότητας στην παραγωγική διαδικασία. Προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να είναι προσβάσιμες οι πληροφορίες για τα προϊόντα σε όλη την αξιακή αλυσίδα, ενώ θα παρέχονται και πληροφορίες για δεδομένα τα οποία σχετίζονται με την εξόρυξη πρώτων υλών, την παραγωγή, την ανακύκλωση και άλλα.

inzeb

Τα Ψηφιακά Διαβατήρια Προϊόντων σκοπεύουν να συνδράμουν σε τέσσερις τομείς:

  1. Βιώσιμη παραγωγή, όπου η στόχευση αφορά στην αύξηση της αποδοτικότητας των υλικών, την παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων, καθώς και τη βελτιστοποίηση της χρήσης τους.
  2. Ανάδειξη και υιοθέτηση επιχειρηματικών μοντέλων που βασίζονται στην κυκλικότητα.
  3. Υποστήριξη των καταναλωτών να επιλέγουν βιώσιμα προϊόντα, παρέχοντας τους επιπλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν τον αντίκτυπο που αυτά έχουν στο περιβάλλον.
  4. Ευκολία επαλήθευσης αναφορικά με τις νομικές υποχρεώσεις που έχουν οι εταιρείες για τη συμμόρφωση τους με πρότυπα και πιστοποιήσεις.

Υπάρχουν αρκετές αναφορές οι οποίες υποστηρίζουν πως τα Ψηφιακά Διαβατήρια Προϊόντων μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την ενίσχυση και ανάδειξη της κυκλικής οικονομίας. Ενδεικτικά, τα Ψηφιακά Διαβατήρια Προϊόντων μπορούν να συμβάλλουν στα παρακάτω:

  • Κατάλληλη, ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον διάθεση στο τέλος του κύκλου ζωής των αναπόφευκτων υπολειμμάτων ενός προϊόντος.
  • Ανακύκλωση και ανάκτηση υλικών, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση του προϊόντος, τα πρόσθετα και τις ουσίες που προκαλούν ανησυχία.
  • Επαναχρησιμοποίηση, με τον καλύτερο προσδιορισμό της υπολειμματικής αξίας και άλλων ιδιοτήτων ενός προϊόντος, συμπεριλαμβανομένης και της εναπομένουσας διάρκειας ζωής του.
  • Ανακατασκευή, με τον προσδιορισμό των μερών του απορριπτόμενου προϊόντος, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου και σε ποιες εφαρμογές.
inzeb

Η ΕΕ επιδιώκει να θέσει σε εφαρμογή τη νομοθεσία για τα Ψηφιακά Διαβατήρια Προϊόντων έως το 2026 σε τρεις κλάδους: ένδυση, μπαταρίες και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, ενώ θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλοι κλάδοι. Τα τρόφιμα και τα φαρμακευτικά προϊόντα θα εξαιρεθούν.

Εκτός από τις μπαταρίες, τα ενδύματα και τα ηλεκτρονικά είδη, υπάρχει πίεση από τους φορείς χάραξης πολιτικής, ώστε περισσότερες βιομηχανίες να υιοθετήσουν την πρωτοβουλία, όπως τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα έπιπλα, τα πλαστικά, τα χημικά, οι κατασκευές και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Από τις 31 Ιανουαρίου και μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει διαβουλεύσεις σχετικά με διάφορες κατηγορίες προϊόντων που θα επηρεαστούν από αυτόν τον νόμο, όπως τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και υποδήματα, έπιπλα, καλλυντικά, αλουμίνιο, πλαστικά και πολυμερή, χαρτί και γυαλί.

Τα Ψηφιακά Διαβατήρια Προϊόντων θα είναι πραγματικότητα σε ελάχιστα χρόνια από σήμερα, καθώς αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Ήδη αρκετές εταιρείες προετοιμάζονται για αυτήν τη νέα εποχή, χωρίς να υπάρχει ακόμη υποχρεωτικότητα. Στο πλαίσιο όμως της δέσμευσης τους προς την αειφορία και τη βιωσιμότητα, ενεργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και, φυσικά, οι εξελίξεις να τους βρουν προετοιμασμένους.

inzeb
inzeb

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER