Οι κλιματικά ουδέτερες πόλεις αποτελούν δομικό στοιχείο της στρατηγικής για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στα Ευρωπαϊκά αστικά οικοσυστήματα, με παράλληλη εξασφάλιση των βιώσιμων ενεργειακών απαιτήσεων τους. Το έργο RESPONSE απαντά στην πρόκληση της ενεργειακής βιωσιμότητας εστιάζοντας στην ασφάλεια, ισότητα/προσβασιμότητα και περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε επίπεδο κτηρίου, μπλοκ κτηρίων και περιοχών σε «έξυπνες πόλεις».
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του έτους 2022, οι αστικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώνουν περίπου το 75% του πληθυσμού της, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, καταναλώνουν πάνω από το 65% της ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
To έργο RESPONSE (https://h2020response.eu/) το οποίο υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα διαρκέσει έως το Σεπτέμβριο του 2025 και στοχεύει στη δημιουργία ενός στρατηγικού οράματος για την ενεργειακή μετάβαση έξυπνων πόλεων, και συγκεκριμένα τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις, έως το 2050.
Το έργο RESPONSE φιλοδοξεί να μετατρέψει το όραμα για ενεργειακή βιωσιμότητα σε πραγματικότητα, λύνοντας το ενεργειακό τρίλημμα (ασφάλεια, ισότητα/προσβασιμότητα, περιβαλλοντική βιωσιμότητα) σε επίπεδο κτιρίου, μπλοκ κτιρίων και περιοχών σε έξυπνες πόλεις.
Το έργο εστιάζει σε οκτώ (8) πόλεις που έχουν υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων (The Covenant of Mayors, CoM) για την Πρωτοβουλία για το Κλίμα και την Ενέργεια. Υποστηρίζει τις πόλεις-οδηγούς (Lighthouse Cities) της Dijon (FR) και του Turku (FI), όπου αναπτύσσονται ολοκληρωμένες καινοτόμες λύσεις σε επίπεδο Περιφέρειας και οι οποίες διαχέουν την τεχνογνωσία τους, προς τις πόλεις-ακολούθους (Fellow Cities), τις πόλεις των Βρυξελλών (BE), της Σαραγόσα (ES), της Botosani (RO), της Πτολεμαΐδας (GR), του Gabrovo (BU) και του Severodonetsk (UA).
Σκοπός είναι στις πόλεις αυτές να αναπτυχθούν μπλοκ κτιρίων θετικού ενεργειακού ισοζυγίου (Positive Energy Blocks) τα οποία θα υποστηρίζονται από υπηρεσίες όπως η έξυπνη διάγνωση (π.χ. του κινδύνου των αστικών θερμικών νησιών) και η αντιμετώπιση ακραίων ή ξαφνικών γεγονότων (καύσωνας, διακοπές ρεύματος, κ.α.), με την αποστολή στοχευμένων ειδοποιήσεων στους πολίτες τους.
Οι πόλεις-οδηγοί λειτουργούν ως υπόδειγμα για την περιοχή τους, στο σχεδιασμό της αναπαραγωγής των καινοτόμων λύσεων, προσαρμοσμένων σε διαφορετικές τοπικές συνθήκες.
Το έργο RESPONSE προσελκύει ήδη το ενδιαφέρον διαφόρων ενδιαφερομένων φορέων ενώ δημιουργούνται καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα που επιτρέπουν την αναβάθμιση και την αναπαραγωγή των λύσεων, όπως έξυπνα ενεργειακά συστήματα σε συνδυασμό με υποδομές πόλεων προσανατολισμένες στη ζήτηση, μοντέλα διακυβέρνησης και υπηρεσίες που προάγουν την ενεργειακή βιωσιμότητα. Απώτερος στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας επικυρωμένος οδικός χάρτης για βιώσιμες πόλεις.
Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από 56 εταίρους και συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενεργειακής Έρευνας, EIFER (https://www.eifer.kit.edu ) στη Γερμανία. Από την Ελλάδα, συμμετέχουν τρεις εταίροι: το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ΕΜΠ (www.mech.ntua.gr), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, ΕΚΕΤΑ (https://www.cperi.certh.gr) και ο Δήμος Εορδαίας (https://www.eordaia.gov.gr) στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας η οποία και συμμετέχει ως πιλοτική Περιφέρεια στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία «Coal Regions in Transition Platform».
Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο