Ο μεταλλευτικός κλάδος υιοθετεί ESG κουλτούρα στη στρατηγική του

Ο μεταλλευτικός κλάδος υιοθετεί ESG κουλτούρα στη στρατηγική του

Η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε προχωρά, με σταθερά βήματα, από τη θεωρία στην πράξη, και εσωματώνει το πλαίσιο ESG στις μεταλλευτικές δραστηριότητες της. Η εταιρεία εφαρμόζει Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS), το οποίο καθοδηγεί τη συνολική λειτουργία της στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και τα κριτήρια Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) δεν είναι μια καινούρια έννοια. Στην πραγματικότητα, αποτελεί μέρος πολλών συζητήσεων στον κόσμο των επιχειρήσεων εδώ και μερικά χρόνια. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα έχει αυξηθεί η ανάγκη ενσωμάτωσης αυτών των δεσμεύσεων στις κεντρικές επιχειρηματικές λειτουργίες, αφενός λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αφετέρου λόγω της απαίτησης των επενδυτών και της κοινωνίας για βιώσιμες, ηθικές και διαφανείς επιχειρηματικές πρακτικές.

Ο μεταλλευτικός κλάδος, ιστορικά, έχει δεχθεί έντονες πιέσεις προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις του όσον αφορά τα κριτήρια ESG, ώστε να συμβαδίζει με τις ταχέως μεταβαλλόμενες προσδοκίες των ενδιαφερομένων μερών και χρηματαγορών.

Για να μεταβούν λοιπόν οι εταιρείες του κλάδου από τη θεωρία στην πράξη, πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τους κινδύνους που σχετίζονται με τα κριτήρια ESG, γεγονός που απαιτεί λειτουργικά μοντέλα που διευκολύνουν τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και τη συνεργασία μεταξύ των τμημάτων, καθώς και μια σαφή δομή εταιρικής διακυβέρνησης.

Μεταλλευτικές εταιρείες όπως η Ελληνικός Χρυσός που δραστηριοποιείται στη ΒΑ Χαλκιδική, λαμβάνουν ενεργά μέτρα σχετικά με τα κριτήρια ESG, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού των προτεραιοτήτων τους, καθώς και της μέτρησης, καταγραφής και δημοσιοποίησης των επιδόσεων τους. Ειδικότερα, η Ελληνικός Χρυσός ενσωματώνει, στην πράξη, τις πλέον υπεύθυνες πρακτικές του κλάδου, με στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και μακροπρόθεσμα ωφέλιμης επένδυσης για όλους.

Για το σκοπό αυτό, από το 2021 η εταιρεία έχει θέσει τα θεμέλια για την ενσωμάτωση των ESG κριτηρίων στην καθημερινή της πρακτική μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS), το οποίο καθοδηγεί τη συνολική λειτουργία της εταιρείας προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Με την ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας, η Ελληνικός Χρυσός δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση των περιοχών, εντός και γύρω από τα μεταλλεία, που επηρεάζονται από τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Για αυτό το σκοπό, εφαρμόζει στην πράξη την Παράλληλη Αποκατάσταση, υλοποιώντας εργασίες εξυγίανσης και επαναφοράς της γης στην πρότερη φυσική της κατάσταση όπου ολοκληρώνεται η μεταλλευτική δραστηριότητα.

Ptolemaida
Dijon

Παράλληλα, η Ελληνικός Χρυσός πραγματοποιεί ένα αρκετά δύσκολο και σύνθετο έργο, αυτό της περιβαλλοντικής αποκατάστασης περιοχών από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα άλλων ιδιοκτητών, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Έως σήμερα έχει προχωρήσει στην αποκατάσταση της περιοχής από 3 εκ. τόνους μεταλλευτικών καταλοίπων από παλαιότερη μεταλλευτική δραστηριότητα πολλών δεκαετιών. Ένας από αυτούς τους χώρους έχει δώσει τη θέση του σε ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, το οποίο φιλοξενεί 1.000.000 φυτά ενδημικών και τοπικών ειδών, που θα αξιοποιηθούν στα έργα αποκατάστασης καθ’ όλη τη διάρκεια ανάπτυξης του έργου.

Για να διασφαλίσει τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις, η εταιρεία εφαρμόζει το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, ένα από τα πιο εξελιγμένα προγράμματα παρακολούθησης περιβάλλοντος στην Ευρώπη, με πάνω από 400 σημεία περιβαλλοντικού ελέγχου με μετρήσεις αναρτώμενες σε πραγματικό χρόνο σε ειδική ανοιχτή πλατφόρμα στο διαδίκτυο, η οποία είναι προσβάσιμη από όλους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το υπερσύγχρονο μεταλλείο των Σκουριών θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα. Ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της καινοτόμου μεθόδου Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων που επιτρέπει την ασφαλή διαχείρισή τους, με αποτέλεσμα το έργο να έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα έως και 40%.

Στην πράξη αυτή η μείωση μεταφράζεται στην απελευθέρωση της κοιλάδας του Λοτσάνικου ρέματος, που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό πριν την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, προοριζόταν να μετατραπεί σε χώρο υγρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων. Εν κατακλείδι, η Ελληνικός Χρυσός προχωρά με σταθερά βήματα, από την θεωρία της εφαρμογής του ESG στον μεταλλευτικό κλάδο, στην πράξη.

Image
Image

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER