Composter: περιστρεφόμενοι κάδοι κομποστοποίησης με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά

Composter: περιστρεφόμενοι κάδοι κομποστοποίησης με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ) Ζείδωρος παρουσιάζει μια εξαιρετικά καινοτόμο λύση στη διαχείριση ενός ζητήματος με ηθικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αυτό της σπατάλης φαγητού.

Η σπατάλη του φαγητού είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο, με υψηλό δείκτη σοβαρότητας από όποιο πρίσμα κι αν εξεταστεί: ηθικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό. Ο όρος αναφέρεται στην απόρριψη φαγητού που δε καταναλώθηκε και αφορά ολόκληρη την αλυσίδα τροφίμων, διατρέχοντας οριζόντια τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας, διανομής, λιανικής πώλησης και οικιακής κατανάλωσης.

Με γνώμονα ότι η βιώσιμη διαχείριση απαντά στην πρόκληση της σπατάλης και απώλειας πρώτων υλών και ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τη Στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για την επίτευξη του κυκλικού μοντέλου που προβλέπει η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αναζητώντας και ενισχύοντας την καινοτομία στον τομέα παραγωγής και διαχείρισης τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η ενημέρωση και έρευνα για ένα διαχρονικό εργαλείο στο στρατόπεδο της βιώσιμης περιβαλλοντικής διαχείρισης: την κομποστοποίηση.

Η κομποστοποίηση είναι μια απλή, οικονομική και περιβαλλοντικά υπεύθυνη μέθοδος μείωσης των οικιακών απορριμμάτων, αρκετά διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη, αλλά περιορισμένης εφαρμογής έως τώρα, στην Ελλάδα. Τα οφέλη και οι δυνατότητες της κομποστοποίησης είναι πολλά:

  1. μείωση της ποσότητας των παραγόμενων απορριμμάτων και, συνακόλουθα, της επιβάρυνσης των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ)
  2. παραγωγή καλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικού (compost) πλούσιο σε άνθρακα (C) και άζωτο (N) για πράσινους χώρους, κήπους, καλλιέργειες
  3. βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, και επομένως, εξοικονόμηση νερού και μείωση της χρήσης τεχνητών λιπασμάτων
  4. συμβολή στην ελάττωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (περιορισμός εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αέριων ρύπων)
  5. ενδυνάμωση των φυσικών περιβαλλοντικών κύκλων άνθρακα (C) και αζώτου (N).

Ακολουθώντας αυτές τις κατευθύνσεις, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ) Ζείδωρος (https://composter.gr/) επένδυσε στην περιβαλλοντική καινοτομία κατασκευάζοντας το πρώτο μοντέλο περιστρεφόμενου (χειροκίνητου - χωρίς κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας) κάδου επιτόπιας κομποστοποίησης στην Ελλάδα (μέγεθος 120L & 240L).

Composter
Composter
composter

Το μοντέλο κομποστοποιητή «composter» κατασκευάζεται από επαναχρησιμοποιούμενα και φιλικά στο περιβάλλον υλικά, είναι εύχρηστο και απλό στην λειτουργία του, ώστε να εξυπηρετεί την ανάγκη «διαλογής και διαχείρισης στην πηγή» συμπεριληπτικά, με προσιτό δηλαδή τρόπο για όλους τους πολίτες: από μικρά παιδιά έως ηλικιωμένους.

Ο κομποστοποιητής σχεδιάστηκε, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με τα εξής χαρακτηριστικά: επαναχρησιμοποίηση πλαστικών (HDPE) βαρελιών και χρήση φιλικών στο περιβάλλον υλικών, ανθεκτική κατασκευή, μεγάλη διάρκεια ζωής, εύχρηστος χωρίς περιττά υλικά (βερνίκια-κούτες μεταφοράς) και με μηδαμινό ενεργειακό αποτύπωμα, καθώς δεν απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια για τη χρήση του.

Η δράση της Κοιν.Σ.Επ Ζείδωρος δε περιορίζεται στην κατασκευή και διάθεση του κομποστοποιητή, αλλά επεκτείνεται και συνδυάζεται με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη διαδικασία της κομποστοποίησης στις αντίστοιχες ομάδες-στόχους όπως: σχολεία και παιδικοί σταθμοί, εκπαιδευτικοί και παιδαγωγοί, οικογένειες και πολίτες, ώστε να καλλιεργηθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητες στα θέματα της κομποστοποίησης, της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και γενικότερα της κυκλικής οικονομίας.

Επιπλέον η Κοιν.Σ.Επ Ζείδωρος επενδύει στη συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους δήμους αποσκοπώντας στην ενδυνάμωση και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση πόρων και την υποστήριξη της κυκλικής/πράσινης οικονομίας σε τοπικό επίπεδο.

Image
Image

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER