Η Λίνα Τσαλταμπάση ξεκίνησε ως Γεωλόγος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά στην πορεία την κέρδισε η συμβουλευτική και η επιχειρηματικότητα. Η Λίνα είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Συμβουλευτικών Επιχειρήσεων OECON Group, μια γυναίκα που διαπρέπει στον επιχειρηματικό κόσμο που έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε άκρως ανδροκρατούμενο. Για τη Λίνα, η αποφασιστικότητα να «βγάλεις πέρα» το project που λέγεται ζωή - καριέρα και η αντοχή να πολεμάς για αυτή ακριβώς την ισορροπία είναι τα δύο εφόδια που πρέπει να διαθέτουν οι γυναίκες του σήμερα για να ανταποκριθούν σε πολλαπλούς ρόλους, να διακριθούν και να ηγηθούν.
Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εκπαίδευση και επαγγελματική εμπειρία σας. Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα στην επαγγελματική πορεία σας;
Λίνα Τσαλταμπάση: Κατ’αρχάς αξίζει να αναφέρω ότι το πρώτο μου πτυχίο ήταν αυτό της Γεωλογίας από το ΑΠΘ. Οπότε με αυτή τη συνέντευξη αισθάνομαι και λίγο συντεχνιακά κοντά σας. Μάλιστα μέρος των σπουδών μου είχε γίνει με βάση το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Ουψάλα, όπου ασχολήθηκα ερευνητικά με την Πειραματική Τεκτονική. Δεν το κρύβω όμως ότι το αντικείμενο της Συμβουλευτικής και Διαχείρισης Έργων είχε ήδη καταλάβει μεγάλο κομμάτι του ενδιαφέροντος μου.
Με την επιστροφή μου από τη Σουηδία, την ολοκλήρωση των σπουδών μου, και την έλλειψη τότε αντικειμένου πάνω στην Πειραματική Τεκτονική στην Ελλάδα, νίκησε οριστικά ο χώρος της Συμβουλευτικής μέσα μου. Μάλλον μου ταίριαζε και σε σχέση με την έντονη εξωστρέφεια μου, αλλά δεν σας κρύβω ότι στην αρχή ταλανίστηκα ανάμεσα στα δύο αντικείμενα. Ακολούθησαν διάφορα επίπεδα σπουδών με βάση τα Οικονομικά και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Φορέων για να ολοκληρώσω το γνωστικό μου αντικείμενο, και σήμερα είμαι και Υποψήφια Διδάκτορας σε θέματα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ένα αντικείμενο που το αγαπώ ιδιαίτερα).
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχω αντιμετωπίσει είναι το γεγονός ότι το επιχειρείν είναι «ανδρικό παιχνίδι», και άρα τόσο τα στερεότυπα όσο και οι προκαταλήψεις είναι δεδομένες. Συχνά έπρεπε να αποδείξω την αξία μου και να ξεπεράσω εμπόδια, δυσκολίες αλλά και στρεβλές αντιλήψεις των συναδέλφων μου και της αγοράς. Βέβαια αντίστοιχη προκατάληψη ένιωσα και εντός του πανεπιστημίου καθώς κακά τα ψέματα η Γεωλογία θεωρούνταν ανδρικό σπορ. Όλα αυτά όμως καθώς μεγαλώνεις, αν καταφέρεις να τα προσπεράσεις και να τα ξεπεράσεις απλά χτίζουν τις αντοχές σου σαν άνθρωπο και σαν επαγγελματία.
Αν μια γυναίκα καταφέρει να προσπεράσει τις στρεβλές αντιλήψεις των συναδέλφων της και της αγοράς και να ξεπεράσει τα εμπόδια και τις δυσκολίες, χτίζει την αντοχή της και σαν άνθρωπος και σαν επαγγελματίας.
Ε.: Ποια είναι η άποψη σας για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία; Πιστεύετε πως η γενικευμένη προσπάθεια, κατά τα τελευταία έτη, για άρση των στερεοτύπων, ενδυνάμωση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον και εμπιστοσύνη σε θέσεις ευθύνης έχει οικοδομήσει ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών;
Λίνα Τσαλταμπάση: Έχει γίνει αναμφισβήτητα τεράστια πρόοδος, και χαίρομαι που μέσα από το δικό μας Οικοσύστημα στο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) υπήρξαμε ζωτικό κομμάτι αυτής της αλλαγής. Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε ακόμη για πλαίσιο ίσων ευκαιριών, αλλά για βελτιωμένο πλαίσιο ευκαιριών. Και αυτό δεν είναι κάτι που το λέω εγώ, η Λίνα, αλλά το λένε διεθνείς μελέτες και καταγραφές.
Οι γυναίκες πια έχουν αυξημένες διεκδικήσεις, πιο ελεύθερη δυναμική βούληση και προοπτικές καριέρας σε ότι αποφασίσουν. Πλέον μπορούν να το επιτύχουν με μικρότερη προσπάθεια «κόντρα στο σύστημα» από ότι παλαιότερα. Πλέον μια γυναίκα μπορεί να βρει ένα πλαίσιο στήριξης καθώς υπάρχει πληροφόρηση και στήριξη, αρκεί να την αναζητήσεις. Όχι, δεν έγιναν εν μία νυκτί όλα ρόδινα. Αλλά έχει αλλάξει το πλαίσιο, η δυναμική και η προοπτική.
Δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμη για πλαίσιο ίσων ευκαιριών, αλλά για βελτιωμένο πλαίσιο ευκαιριών. Και αυτό δεν είναι κάτι που το λέω εγώ, η Λίνα, αλλά το λένε διεθνείς μελέτες και καταγραφές.
Ε.: Ακόμη και αν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες, πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η πραγματικά ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών ειδικά στα ανώτερα κλιμάκια λήψης αποφάσεων και σε θέσεις παραδοσιακά ανδροκρατούμενες;
Λίνα Τσαλταμπάση: Όπως ανέφερα και πριν ακόμη δεν μιλάμε για πλαίσιο ίσων ευκαιριών. Κάποιος θα πει…γιατί η αγγελία μιας εργασίας δεν είναι διαθέσιμη για άνδρες και γυναίκες ή τι εμποδίζει μια γυναίκα να ανοίξει την τάδε επιχείρηση. Η πράξη όμως δείχνει ότι αν και η πρόσβαση φαίνεται ανοιχτή και ισότιμη ο δρόμος προς την επίτευξη δεν είναι.
Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι χρειαζόμαστε 2 ή και 3 γενιές για να επιτύχουμε την ισότητα ευκαιριών. Εγώ θα πω ότι απλά θέλει γερό στομάχι, και ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα. Άλλωστε όποιος αμφισβητεί τη διάσταση των φύλων στις επιχειρήσεις και στα κέντρα λήψης αποφάσεων δεν έχει παρά να δει τα πρόσφατα αποτελέμστα των Επιμελητηριακών Εκλογών που έχουν εκλεγεί μόλις 3 Γυναίκες Πρόεδροι σε σύνολο 59 Προέδρων.
Όποιος αμφισβητεί τη διάσταση των φύλων στις επιχειρήσεις και στα κέντρα λήψης αποφάσεων δεν έχει παρά να δει τα πρόσφατα αποτελέμστα των Επιμελητηριακών Εκλογών που έχουν εκλεγεί μόλις 3 Γυναίκες Πρόεδροι σε σύνολο 59 Προέδρων.
Ε.: Work-life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για τη γυναίκα-επαγγελματία του σήμερα;
Λίνα Τσαλταμπάση: Αποφασιστικότητα και Αντοχή! Είναι ίσως το πιο δύσκολο στοίχημα από όλα. Είναι μια καθημερινότητα που πραγματικά νοιώθεις να σε λυγίζει. Μπορεί να είναι η μητρότητα, την οποία επιθυμούμε, αλλά έχει χρονικές απαιτήσεις δυσανάλογες, μπορεί να είναι ο ρόλος της φροντίστριας των εξαρτώμενων μελών, μπορεί να είναι και ένα απλό στερεότυπο ότι το σπίτι οφείλει να είναι αψεγάδιαστο ακόμη και αν η εξάρτηση τρίτων μελών δεν υπάρχει.
Τα δεδομένα όμως δείχνουν ότι ένα ποσοστό 75-90% των γυναικών στο Δυτικό Κόσμο σε κάποιο σημείο της ενήλικης ζωής τους παθαίνουν burn-out, κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Το πιο αξιοσημείωτο είναι δε, ότι ελάχιστες γυναίκες το αντιλαμβάνονται από μόνες τους, μέχρι να έρθει μπροστά τους η ώρα της διάγνωσης ή αλλιώς η ώρα της αλήθειας. Όποτε η Αποφασιστικότητα να το «βγάλεις» πέρα το project που λέγεται ζωή-καριέρα και η Αντοχή να πολεμάς για αυτή την ισορροπία είναι οι δικές μας «πρώτες ύλες» για ένα χρυσό αποτέλεσμα.
Σύντομο βιογραφικό
Η Αποστολίνα (Λίνα) Τσαλταμπάση είναι αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος Επιχειρηματιών (ΣΕΓΕ). Έχει σπουδάσει Θετικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Α.Π.Θ. και στο Πανεπιστήμιο της Uppsala, και έχει Μεταπτυχιακό Τίτλο Μ.Β.Α. από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είναι η μόνη Ευρωπαία Σύμβουλος που εκπαιδεύτηκε στη Διαχείριση Επιχειρηματικών Φορέων - CIPE (Κέντρο Διεθνών Ιδιωτικών Επιχειρήσεων), ως Υπότροφος στην Ακαδημία ASAE του Πανεπιστημίου της Washington.
Το 2010 τιμήθηκε με τον τίτλο της «Πρέσβειρας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας της Ε.Ε.» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δυναμική της δράση στον τομέα της προώθησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ενώ ενεργεί ως Συντονίστρια του Εθνικού Δικτύου Πρεσβευτών. Επίσης, το 2014 τιμήθηκε με τον τίτλο «Γυναίκα Σύμβολο στη Μεσόγειο» και το 2018 έλαβε τιμητικό βραβείο, από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), για τη συνολική της συμβολή στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Η Λίνα Τσαλταμπάση είναι Α' Αντιπρόεδρος της Association of Organizations of Mediterranean Businesswomen (AFAEMME), Πρόεδρος της Βαλκανικής Συνομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών (Balkan Coalition), Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Women20 (W20), ενός Συμβουλευτικού Οργάνου Επιτροπών των G20 (Σύνοδος 20 Ισχυρότερων Οικονομιών του Κόσμου), Σύμβουλος της G7 σχετικά με την ατζέντα της W7 και Πρόεδρος της 1ης Γυναικείας Ενεργειακής Κοινότητας Παγκοσμίως (WEnCoop) ενώ είναι πιστοποιημένη Μέντορας Νέων και Γυναικών Επιχειρηματιών. Σήμερα «τρέχει» έναν Όμιλο Συμβουλευτικών Επιχειρήσεων, την OECON Group, ο οποίος περιλαμβάνει εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συμμετέχει σε 2 εταιρικά σήματα ως Business Angel.
Η Λίνα Τσαλταμπάση είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC), το οποίο προσφέρει ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση των δεξιοτήτων και τη δικτύωση των γυναικών επιχειρηματιών και ερευνητών που υποστηρίζεται από το EIC, το Women Leadership Programme (WLP) και επίσης μέλος της θεματικής ομάδας της Επιτροπής WEgate για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Συγχρόνως, είναι η πρώτη εκπρόσωπος από την Νοτιοανατολική Ευρώπη (ΝΑΕ) που εξελέγη επιτυχώς για να υπηρετήσει στο αξιότιμο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συμβούλων Καινοτομίας (EAIC).
Η Λίνα ήταν στις Top 3 Γυναίκες Πανευρωπαϊκά για τα βραβεία EUSEW 2022 στην κατηγορία «Γυναίκες στην Ενέργεια» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος, ως Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Ε. και της WEnCoop, έχει επίσης οδηγήσει την WEnCoop σε διεθνή αναγνώριση και στην κατάκτηση του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Βραβείου, της κατηγορίας «Πράσινη Μετάβαση», στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης Επιχειρήσεων - EEPA 2022. Η WEnCoop αναδείχθηκε παγκόσμια Καλή Πρακτική από τον ΟΗΕ, και η ίδια μίλησε για την πρωτοβουλία αυτή στη διάρκεια του 68ου CSW του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η Λίνα είναι μητέρα δύο αγοριών, του 20χρονου Γιώργου που σπουδάζει Πληροφορική στο Linnaeus Universitet, και του 17χρονου Φώτη.
Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο