Δύο νέες επαγγελματίες, η Κωνσταντίνα Ζαχείλα, Τεχνικός Ασφαλείας και η Εριφύλη Χαστάογλου, Γεωλόγος στο υπόγειο μεταλλείο της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, μιλούν για τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τα βήματα προόδου στον κλάδο των Ορυκτών Πρώτων Υλών.
Ε.: Ο κλάδος των ΟΠΥ είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος που διαθέτει παραδοσιακές δομές διοίκησης και λειτουργίας. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα; Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στην επαγγελματική πορεία σας;
Κωνσταντίνα Ζαχείλα: Η επιλογή μου να δραστηριοποιηθώ στον κλάδο των Ορυκτών Πρώτων Υλών προήλθε από το έντονο αίσθημα ευθύνης που νιώθω για τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Ήθελα να συμβάλω στην εξέλιξη του τομέα, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες που προάγουν τη βιωσιμότητα και μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το μεταπτυχιακό μου στη Γεωτεχνολογία Περιβάλλοντος με βοήθησε να κατανοήσω ακόμη περισσότερο τη σημασία μιας ισχυρής επιστημονικής βάσης στην εφαρμογή καινοτόμων λύσεων.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισα ήταν η μετάβαση από τη θεωρία στην πρακτική εφαρμογή σε έναν κλάδο με παραδοσιακές δομές και απαιτητικά έργα. Η ανάγκη για καινοτομία και σύγχρονη διαχείριση απαιτεί γρήγορη προσαρμογή και μια προσέγγιση που συνδυάζει τεχνική αριστεία και περιβαλλοντική ευαισθησία. Και φυσικά, η υγεία και η ασφάλεια αποτελούν προτεραιότητα και επιβάλλεται να ενσωματώνονται σε κάθε βήμα της διαδικασίας.
Εριφύλη Χαστάογλου: Οι υπόγειες στοές πάντα μου κινούσαν το ενδιαφέρον. Το γεγονός ότι ξεκίνησα την καριέρα μου σε μία από τις μεγαλύτερες μεταλλευτικές βιομηχανίες χρυσού, με γεμίζει αυτοπεποίθηση και μου δίνει τη δύναμη να ξεπερνώ τις όποιες προκλήσεις μπορεί να συναντήσει μια γυναίκα στον χώρο. Το απαιτητικό περιβάλλον εργασίας του κλάδου για εμένα αποτελεί κίνητρο.
Είμαι ένα άτομο γεμάτο ενέργεια και μου αρέσει πολύ η εργασία που περιλαμβάνει σωματική κίνηση και δράση. Επομένως, θεωρώ πως το επάγγελμα του Γεωλόγου Παραγωγής είναι ακριβώς αυτό που αναζητώ, καθότι συνδυάζει την επιστήμη της Γεωλογίας με την ενεργή δράση στα υπόγεια. Η μεγαλύτερη πρόκληση έως τώρα ήταν η προσαρμογή στο περιβάλλον και στον κύκλο της παραγωγής – αλλά αυτή είναι και η ομορφιά της δουλειάς, να εξελίσσεσαι και να βρίσκεις τον ρυθμό σου μέσα σε ένα τόσο απαιτητικό, αλλά συναρπαστικό πεδίο.
Το γεγονός ότι ξεκίνησα την καριέρα μου σε μία από τις μεγαλύτερες μεταλλευτικές βιομηχανίες χρυσού, με γεμίζει αυτοπεποίθηση και μου δίνει τη δύναμη να ξεπερνώ τις όποιες προκλήσεις μπορεί να συναντήσει μια γυναίκα στον χώρο.
Ε.: Ποια είναι η άποψη σας για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία; Πιστεύετε πως η γενικευμένη προσπάθεια, κατά τα τελευταία έτη, για άρση των στερεοτύπων, ενδυνάμωση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον και εμπιστοσύνη σε θέσεις ευθύνης έχει οικοδομήσει ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών;
Kωνσταντίνα Ζαχείλα: Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. Η ενδυνάμωση των γυναικών στο επαγγελματικό περιβάλλον έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία, με στοχευμένες προσπάθειες για την εξάλειψη των στερεοτύπων και τη δημιουργία ενός πλαισίου ίσων ευκαιριών.
Στην Ελληνικός Χρυσός, βλέπω θετικά τις σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εκπροσώπησης γυναικών σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενες θέσεις, ακόμα και στις πιο απαιτητικές συνθήκες του υπόγειου μεταλλείου. Οι γυναίκες πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πρώτης γραμμής, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Η εταιρεία επενδύει συνεχώς στην εκπαίδευση και την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, κάτι που θεωρώ θεμελιώδες για την ενδυνάμωση των γυναικών σε τέτοιες θέσεις. Επίσης, οι τεχνολογικές καινοτομίες καθιστούν το περιβάλλον πιο προσβάσιμο και ασφαλές, καταργώντας παραδοσιακά εμπόδια και ενθαρρύνοντας τη γυναικεία συμμετοχή.
Εριφύλη Χαστάογλου: Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία δείχνει να βελτιώνεται, με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς. Τα τελευταία χρόνια, σε πολλά εργασιακά περιβάλλοντα ανά τον κόσμο, οι γυναίκες έχουν περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες σε σχέση με το παρελθόν και αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άνδρες, κάτι που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Παρ΄ όλο που αυτό δεν ισχύει πάντα και παντού, κάθε μικρό βήμα είναι ένα βήμα πιο κοντά σε έναν κόσμο όπου οι ευκαιρίες και οι προοπτικές θα είναι ανοιχτές σε όλους.
Ε.: Ακόμη και αν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες, πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η πραγματικά ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών ειδικά σε θέσεις παραδοσιακά ανδροκρατούμενες;
Kωνσταντίνα Ζαχείλα: Η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενους κλάδους, όπως ο μεταλλευτικός, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, αν και παραμένουμε σε ένα σημείο που απαιτεί ακόμα προσπάθεια για να ξεπεραστούν οι υποσυνείδητοι περιορισμοί και τα κοινωνικά στερεότυπα.
Στην Ελληνικός Χρυσός, η σημασία της ισότητας αναγνωρίζεται πλήρως, και η εταιρεία επιδιώκει να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους εργαζόμενους, κάτι που αποτυπώνεται στη σημαντική πρόοδο στην εκπροσώπηση γυναικών στην πρώτη γραμμή του υπόγειου μεταλλείου. Η πρόοδος αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών, της αφοσίωσης και της πίστης στην αλλαγή.
Για να επιτευχθούν οι επιθυμητές αλλαγές, είναι απαραίτητο να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας, οι οποίες εξασφαλίζουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως φύλου, εργάζονται σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον. Πιστεύω ότι οι γυναίκες κερδίζουν συνεχώς έδαφος και ότι η πλήρης ισότητα στον τομέα αυτό είναι εφικτή.
Εριφύλη Χαστάογλου: Μιλώντας για τον τομέα των ΟΠΥ, αν και έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για την προώθηση γυναικών σε θέσεις ευθύνης, εξακολουθεί να είναι μακρύς ο δρόμος για την πλήρη αποδοχή της ισότητας των φύλων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για πολλά χρόνια η συμμετοχή των γυναικών σε τέτοιους είδους δραστηριότητες ήταν περιορισμένη και οι αντιλήψεις είχαν ριζώσει σε παραδοσιακές πρακτικές. Κάθε τι καινούριο και διαφορετικό απαιτεί χρόνο για να ενσωματωθεί στην κουλτούρα και τις συνήθειες ενός επαγγελματικού περιβάλλοντος. Παρ' όλα αυτά, με τις συνεχείς προσπάθειες και την αλλαγή που συντελείται, όλο και περισσότερες γυναίκες θα έχουν την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν στον τομέα αυτό.
Στην Ελληνικός Χρυσός, η σημασία της ισότητας αναγνωρίζεται πλήρως και αποτυπώνεται στη σημαντική πρόοδο στην εκπροσώπηση γυναικών στην πρώτη γραμμή του υπόγειου μεταλλείου. Η πρόοδος αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών, της αφοσίωσης και της πίστης στην αλλαγή.
Ε.: Work-life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για τη γυναίκα επαγγελματία του σήμερα;
Κωνσταντίνα Ζαχείλα: Για τη γυναίκα επαγγελματία του σήμερα, η επιτυχία του work-life balance απαιτεί συνδυασμό συγκεκριμένων παραμέτρων. Πρώτα και κύρια, η υποστήριξη από τον εργοδότη, μέσω ευέλικτων ωρών και της δυνατότητας τηλεργασίας, μπορεί να διευκολύνει την αποτελεσματική διαχείριση των επαγγελματικών και προσωπικών υποχρεώσεων. Δεύτερον, η ισχυρή προσωπική διαχείριση χρόνου και η ικανότητα να θέτει κανείς όρια στον εργασιακό χώρο είναι κρίσιμες δεξιότητες.
Τέλος, η υποστήριξη από την οικογένεια και η ύπαρξη σωστών κοινωνικών θεσμών είναι θεμελιώδης. Στην Ελληνικός Χρυσός, η ισχυρή υποδομή για υγεία και ασφάλεια, καθώς και η κουλτούρα υποστήριξης για ένα ισότιμο περιβάλλον εργασίας, συμβάλλουν σημαντικά στο να βοηθηθούν οι γυναίκες επαγγελματίες να επιτύχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Εριφύλη Χαστάογλου: Η επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι καίρια για τη σύγχρονη επαγγελματία γυναίκα. Απαιτείται συνδυασμός οργάνωσης και προτεραιοτήτων, με έμφαση στη φροντίδα της υγείας και της προσωπικής εξέλιξης. Μια γυναίκα που φροντίζει τον εαυτό της είναι πιο αποδοτική τόσο στο επαγγελματικό όσο και στο προσωπικό της περιβάλλον.
Ο στόχος είναι να διατηρείται μια αρμονική σχέση μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Από την πλευρά των εργοδοτών, είναι σημαντικό να προσφέρονται κατάλληλα κίνητρα που ενισχύουν την επαγγελματική ανάπτυξη, όπως γονικές άδειες, προγράμματα επιμόρφωσης και υποστήριξη στις καθημερινές ανάγκες.
Σύντομο βιογραφικό
Η Κωνσταντίνα Ζαχείλα γεννήθηκε στο Αγρίνιο και σπούδασε στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο Ίδρυμα με τίτλο Γεωτεχνολογία και Περιβάλλον. Η πρακτική της άσκηση διεξήχθη στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ). Από το 2023, εργάζεται στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στο Τμήμα Υγείας και Ασφάλειας ως Μηχανικός Ασφαλείας. Αρχικά, εργαζόταν στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών και το εργοτάξιο του Στρατωνίου και στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα στο υπόγειο μεταλλείο της Ολυμπιάδας.
Η Εριφύλη Χαστάογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκτελώντας στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο τον κλάδο της Εφαρμοσμένης Γεωλογίας με ειδίκευση «Engineering Geology and Environment». Μέσω της σχολής διεξήγαγε την πρακτική της άσκηση στη Θεσσαλονίκη, σε μελετητική εταιρία με δραστηριοποίηση σε γεωτεχνικά θέματα. Η επαγγελματική της καριέρα ξεκίνησε το 2023 και συνεχίζει μέχρι σήμερα στην Ελληνικός Χρυσός, ως Γεωλόγος Παραγωγής στο υπόγειο μεταλλείο της Ολυμπιάδας.
[cover photo: Κωνσταντίνα Ζαχείλα (αριστερά) και Εριφύλη Χαστάογλου (δεξιά)]
Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο