Η Φωτεινή Κρατούνα, Μηχανικός Περιβάλλοντος από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εντάχθηκε στη METLEN Energy & Metals το 2021 με το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης «Μηχανικοί στην Πράξη». Η Φωτεινή θεωρεί σημαντικό και κρίσιμο τον ρόλο των Ορυκτών Πρώτων Υλών όπως επίσης και της βιώσιμης ανάπτυξης στις σύγχρονες κοινωνίες. Για εκείνη, η μεγαλύτερη πρόκληση στον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας, σχετίζεται με θέματα μετάβασης από την πιλοτική στη βιομηχανική εφαρμογή των νέων αναπτυσσόμενων τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα, η πρόσφατη εμβληματική επένδυση της METLEN για την παραγωγή Γαλλίου στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου «Αλουμίνιο της Ελλάδος».
Ε.: Ο κλάδος των Ορυκτών Πρώτων Υλών (ΟΠΥ) είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος με προφίλ που ισορροπεί, διαχρονικά - και, ίσως, παράδοξα - μεταξύ της αναγκαιότητας του ως απαραίτητος αρωγός στις σύγχρονες τεχνολογίες και των παραδοσιακών δομών διοίκησης και λειτουργίας. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα;
Φωτεινή Κρατούνα: Οι Ορυκτές Πρώτες Ύλες είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και τη βιομηχανία της Ευρώπης, καθώς χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και εφαρμογών τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στις σύγχρονες τεχνολογίες. Η αξιόπιστη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ορισμένες πρώτες ύλες αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία στην ΕΕ και παγκοσμίως.
Ως Μηχανικός Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας τη σημασία και τον κρίσιμο ρόλο των Ορυκτών Πρώτων Υλών σε συνδυασμό με το διαρκές ενδιαφέρον μου για ενασχόληση με διάφορα αντικείμενα Βιώσιμης Ανάπτυξης, επέλεξα την απασχόληση μου στη Δραστηριότητα της Έρευνας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, υπό τη Διεύθυνση Τεχνολογίας του Κλάδου Μετάλλων της Εταιρείας, η οποία έχει ως βασικό πυλώνα δράσης τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες.
Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας ως επαγγελματίας στον τομέα των ΟΠΥ. Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στο εργασιακό περιβάλλον σας;
Φωτεινή Κρατούνα: Εργάζομαι εδώ και 2 χρόνια ως Μηχανικός Έρευνας και Βιώσιμης Ανάπτυξης και έχω ως κύριες υπευθυνότητες τη διερεύνηση, την ανάπτυξη και την εφαρμογή τεχνολογιών με σκοπό την αξιοποίηση αποβλήτων, την αύξηση ενεργειακής απόδοσης, τη μείωση των ρύπων από παραγωγικές διαδικασίες, καθώς και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζω στην εργασία μου ως Μηχανικός είναι η αναγκαιότητα λήψης άμεσων αποφάσεων με την επακόλουθη επίλυση προβλημάτων, η συστηματική διαχείριση χρόνου και φυσικά η συνεργασία με ομάδες συναδέλφων με κύριο γνώμονα την ασφάλεια στο περιβάλλον της βαριάς βιομηχανίας.
Ταυτόχρονα, στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας, μεγαλύτερη πρόκληση αποτελούσε πάντα η μετάβαση από την πιλοτική στη βιομηχανική εφαρμογή των νέων αναπτυσσόμενων τεχνολογιών. Μια τέτοια πρόκληση αποτελεί η πρόσφατη εμβληματική επένδυση παραγωγής Γαλλίου (ένα από τα συστατικά του βωξίτη) της METLEN, το οποίο θα παραχθεί στο Αλουμίνιο της Ελλάδος, με σκοπό την ενίσχυση της αυτάρκειας της Ευρώπης σε κρίσιμες πρώτες ύλες, δεδομένων των περιορισμών στις εξαγωγές που επέβαλε η Κίνα.
Καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζω είναι η αναγκαιότητα λήψης άμεσων αποφάσεων με την επακόλουθη επίλυση προβλημάτων, η συστηματική διαχείριση χρόνου και φυσικά η συνεργασία με ομάδες συναδέλφων με κύριο γνώμονα την ασφάλεια.
Ε.: Τα τελευταία έτη παρατηρείται μια προσπάθεια εξωστρέφειας του τομέα των ΟΠΥ, με στόχο την πιο ουσιώδη επικοινωνία με την κοινωνία, η οποία έχει πλέον μεγαλύτερη επίγνωση στα θέματα που τον αφορούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η στελέχωση του τομέα σε θέσεις ευθύνης αρχίζει, σταδιακά, να παίρνει και γυναικεία χροιά. Πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών σε αυτόν τον χώρο;
Φωτεινή Κρατούνα: Θεωρώ πως βιώνουμε ήδη την ολοένα και αυξανόμενη ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στο χώρο αυτό. Σε πολλούς τομείς, όπως και σε αυτόν των ΟΠΥ, οι γυναίκες έχουν αρχίσει να στελεχώνουν θέσεις ευθύνης μέσω έμπρακτης και συνεχούς απόδειξης των γνώσεων και ηγετικών τους δεξιοτήτων. Κι αυτός είναι ο μοναδικός κι εξασφαλισμένος δρόμος για επίτευξη αυτού του σκοπού.
Οι γυναίκες έχουν αρχίσει να στελεχώνουν θέσεις ευθύνης μέσω έμπρακτης και συνεχούς απόδειξης των γνώσεων και των ηγετικών τους δεξιοτήτων.
Ε.: Work-life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για τη γυναίκα-επαγγελματία στον τομέα των ΟΠΥ;
Φωτεινή Κρατούνα: Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για επαρκή ανταπόκριση στις επαγγελματικές, αλλά και στις προσωπικές υποχρεώσεις. είναι ένα μεγάλο ζήτημα στη σύγχρονη εποχή στο χώρο εργασίας, και τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για αυτό.
Βασικές «πρώτες ύλες» για να επέλθει αυτή η ισορροπία αποτελούν η αναζήτηση κι εφαρμογή τεχνικών διαχείρισης χρόνου, η σωστή οργάνωση με καθορισμό προτεραιοτήτων στα καθημερινά καθήκοντα και φυσικά η προσωπική υγεία, η αυτοφροντίδα, αλλά και το coaching.
Σύντομο βιογραφικό
Η Φωτεινή Κρατούνα είναι απόφοιτη του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η Φωτεινή εντάχθηκε στη METLEN Energy & Metals το 2021 με το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης «Μηχανικοί στην Πράξη» και σήμερα εργάζεται στη METLEN ως Μηχανικός Δραστηριότητας Έρευνας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Κλάδου Μετάλλων.
Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο