Η Λυδία Γερολυμάτου, Μεταλλειολόγος-Μεταλλουργός ΕΜΠ, εργάζεται ως Junior Recycling Engineer στη μονάδα της Sunlight Group Energy Storage Systems στην Ξάνθη. Καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλές απαιτήσεις, η Λυδία αντιμετώπισε την πρόκληση εξισορρόπησης μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ωστόσο, πιστεύει ακράδαντα πως οι απαιτητικές θέσεις ευθύνης δε συνδέονται με το φύλο, αλλά με την ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα του ατόμου, για αυτό και οι γυναίκες με αποφασιστικότητα, δυναμισμό και όρεξη μπορούν να επιτύχουν όποιο στόχο θέσουν.
Ε.: Ο κλάδος των ΟΠΥ είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος που διαθέτει παραδοσιακές δομές διοίκησης και λειτουργίας. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα; Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στην επαγγελματική πορεία σας;
Λυδία Γερολυμάτου: Ως απόφοιτη της σχολής Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών του ΕΜΠ, είχα τη δυνατότητα να εξερευνήσω ένα ευρύ φάσμα επιλογών καριέρας. Ανέκαθεν με ενδιέφεραν τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η διαχείριση αποβλήτων, γεγονός που με ώθησε να ασχοληθώ με τη σύγχρονη βιομηχανία μπαταριών στον τομέα της ανακύκλωσης.
Μέσα από τη θέση μου στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Sunlight Group Energy Storage Systems, είχα την ευκαιρία να εφαρμόσω πρακτικά το θεωρητικό μου υπόβαθρο και να συμβάλλω στην προσπάθεια ενίσχυσης της βιωσιμότητας, η οποία αποτελεί προσωπικό και επαγγελματικό στόχο μου. Ο συγκεκριμένος κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλές απαιτήσεις, ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση που έχω συναντήσει είναι η εξισορρόπηση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Η διαχείριση χρόνου, τόσο εντός όσο και εκτός ωραρίου, είναι καθοριστική, καθώς χρειάζεται ένα ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα που να συνδυάζει την επίτευξη ποιοτικών αποτελεσμάτων με τη διατήρηση της προσωπικής ευημερίας. Παρά τις δυσκολίες, αυτές οι προκλήσεις λειτουργούν ως κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη μου. Η προσωπική μου κλίση προς τη διαχείριση και την καινοτομία, καθώς και η επιθυμία μου να προσφέρω σε έναν στρατηγικά σημαντικό κλάδο, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που με παρακινούν καθημερινά.
Ε.: Ποια είναι η άποψη σας για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία; Πιστεύετε πως η γενικευμένη προσπάθεια, κατά τα τελευταία έτη, για άρση των στερεοτύπων, ενδυνάμωση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον και εμπιστοσύνη σε θέσεις ευθύνης έχει οικοδομήσει ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών;
Λυδία Γερολυμάτου: Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία έχει σημειώσει αξιοσημείωτες βελτιώσεις σε σχέση με το παρελθόν, μέσα από μια δυναμική διαδικασία που συνεχώς εξελίσσεται. Ωστόσο, το φαινόμενο της υποβάθμισης και παραμέρισης των γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται σε πολλούς τομείς της κοινωνίας.
Πιστεύω ακράδαντα πως οι απαιτητικές θέσεις ευθύνης δεν συνδέονται με το φύλο, αλλά με την ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα του ατόμου. Αξίες όπως η υπευθυνότητα, η οξυδέρκεια, η επικοινωνία και η διπλωματία είναι δεξιότητες που δεν έχουν καμία φυλετική διάσταση. Γυναίκες με αποφασιστικότητα, δυναμισμό και όρεξη μπορούν να επιτύχουν όποιο στόχο θέσουν. Παρόλο που το πλαίσιο ίσων ευκαιριών έχει ενισχυθεί, για να γίνει η αλλαγή ουσιαστική απαιτείται συνεχής εκπαίδευση, εταιρική υπευθυνότητα και κοινωνική υποστήριξη.
Είναι αναγκαίο να ξεριζωθούν οι απαρχαιωμένες αντιλήψεις και οι προκαταλήψεις που εξακολουθούν να υφίστανται. Συχνά, αυτές εκδηλώνονται μέσα από μικροεπιθέσεις ή την αμφισβήτηση των ικανοτήτων των γυναικών. Παράλληλα, η οικονομική ανισότητα παραμένει μια πραγματικότητα, ενώ η ισορροπία μεταξύ καριέρας και προσωπικής ζωής αποτελεί σημαντική πρόκληση για πολλές γυναίκες. Παρά τις δυσκολίες, η ενδυνάμωση των γυναικών και η εμπιστοσύνη σε θέσεις ευθύνης είναι εφικτές, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η συλλογική προσπάθεια εξάλειψης των στερεοτύπων και δημιουργίας ενός ουσιαστικού πλαισίου ίσων ευκαιριών.
Η ενδυνάμωση των γυναικών και η εμπιστοσύνη σε θέσεις ευθύνης είναι εφικτές.
Ε.: Ακόμη και αν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες, πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η πραγματικά ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών ειδικά σε θέσεις παραδοσιακά ανδροκρατούμενες;
Λυδία Γερολυμάτου: Στην ελληνική πατριαρχική κοινωνία, είναι ακόμα δυσεύρετο να βλέπουμε γυναίκες σε θέσεις υψηλής ευθύνης, όπως διευθυντές εργοστασίων ή CEOs. Ωστόσο, οι δείκτες ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση των προσλήψεων γυναικών, καθώς και στη συμμετοχή τους στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών. Παρά αυτές τις βελτιώσεις, η μισθολογική ισότητα παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα που χρειάζεται περισσότερη προσοχή.
Παραδείγματα γυναικών σε υψηλές θέσεις στην Ελλάδα, όπως η Βασιλική Λαζαράκου (Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) και η Ελένη Βρεττού (CEO της Attica Bank), δείχνουν ότι οι γυναίκες μπορούν να επιτύχουν κορυφαίες ηγετικές θέσεις. Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις παραμένουν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
Σύμφωνα με την έρευνα «Γυναικείο Επιχειρείν 2023: Έμφαση στην ίση εκπροσώπηση», το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 37% το 2023, σημειώνοντας άνοδο 9% σε σχέση με το 2022. Παρά την πρόοδο αυτή, η εκπροσώπηση των γυναικών σε κορυφαίες ηγετικές θέσεις παραμένει περιορισμένη. Η μετάβαση σε μια πραγματικά ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών βρίσκεται ακόμα μακριά, παρά το γεγονός ότι οι ίσες ευκαιρίες έχουν θέσει τα θεμέλια για την επίτευξη της ισότητας.
Δομικοί και πολιτισμικοί φραγμοί, καθώς και αδιάκριτες προκαταλήψεις και στερεότυπα, εμποδίζουν την πλήρη ενσωμάτωση των γυναικών σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Υπάρχει έντονη ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, ώστε να αναγνωριστεί και να αξιοποιηθεί το ταλέντο των γυναικών. Επιπλέον, οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε δίκτυα που προωθούν την καριέρα τους, καθώς και σε προγράμματα mentoring που είναι κρίσιμα για την απόκτηση ηγετικών θέσεων.
Παρόλο που παρατηρούνται παραδείγματα επιτυχίας και δείγματα προόδου, αυτές οι αλλαγές αργούν να φτάσουν στα ανώτερα επίπεδα διοίκησης. Η επίτευξη ουσιαστικής ισότητας απαιτεί συνεχή προσπάθεια τόσο από τις εταιρείες όσο και από την κοινωνία, μέσα από την εκπαίδευση και την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών που θα προωθήσουν τη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της επαγγελματικής ιεραρχίας.
Οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε δίκτυα που προωθούν την καριέρα τους, καθώς και σε προγράμματα mentoring που είναι κρίσιμα για την απόκτηση ηγετικών θέσεων.
Ε.: Work-life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για τη γυναίκα-επαγγελματία του σήμερα;
Λυδία Γερολυμάτου: Η σύγχρονη γυναίκα επαγγελματίας καλείται να διαχειριστεί πολλαπλούς ρόλους, όπως αυτούς της μητέρας, συντρόφου, εργαζόμενης, κόρης, εθελόντριας ή αθλήτριας. Αυτοί οι ρόλοι συχνά αλληλοεπικαλύπτονται, δημιουργώντας μια έντονη και απαιτητική καθημερινότητα. Ωστόσο, η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός συνδυασμού "πρώτων υλών" που προσαρμόζονται στις προσωπικές της ανάγκες και προτεραιότητες.
Μία βασική συνιστώσα είναι η σωστή διαχείριση χρόνου, με τον καθορισμό ρεαλιστικών στόχων τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική ζωή. Ο διαχωρισμός επαγγελματικών και προσωπικών υποχρεώσεων μέσω τεχνικών όπως το time blocking αποτελεί μια σημαντική παράμετρο για την αποφυγή σύγχυσης των ρόλων. Παράλληλα, η γυναίκα επαγγελματίας οφείλει να διεκδικεί ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις, όπως hybrid ή remote εργασία, καθώς και μειωμένα ωράρια όταν αυτό απαιτείται, μέσα από ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον που αναγνωρίζει και σέβεται τις ανάγκες της.
Η δικτύωση με άλλες επαγγελματίες γυναίκες, που μοιράζονται εμπειρίες και παρέχουν αλληλοϋποστήριξη, είναι επίσης σημαντική, όπως και η στήριξη από το στενό της περιβάλλον – τόσο συναισθηματική όσο και έμπρακτη. Επιπλέον, η φροντίδα της υγείας μέσω άσκησης, υγιεινής διατροφής και η εξασφάλιση ποιοτικού προσωπικού χρόνου για χόμπι και ψυχαγωγία είναι αναγκαία για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης ζωής.
Τέλος, η συνεχής μάθηση, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη αποτελούν σημαντικά εφόδια για την αυτοπεποίθηση και την επίτευξη των στόχων της. Το work-life balance δεν είναι στατική κατάσταση αλλά μια δυναμική διαδικασία, στην οποία η σύγχρονη γυναίκα επαγγελματίας οφείλει να επενδύει συνεχώς, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα.
Σύντομο βιογραφικό
Η Λυδία Γερολυμάτου αποφοίτησε από τη Σχολή Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών του ΕΜΠ (2023) και αμέσως μετά εντάχθηκε στην ομάδα της Sunlight Group Energy Storage Systems στην αρχή ως Junior Cell Engineer και αργότερα ως Junior Recycling Engineer στη μονάδα της Ξάνθης. Η Λυδία είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας έργων που αναλαμβάνει η εταιρεία και αφορούν στην προώθηση της βιωσιμότητας και την επίτευξη κυκλικής οικονομίας στον τομέα των μπαταριών LFP όπως το έργο ReLife και το έργο CRUSADE. Η Λυδία συμμετέχει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ως Εθελοντής Σαμαρείτης - Διασώστης στο περιφερειακό τμήμα Ξάνθης.
Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο