Η Σοφία Ασπρούδη, η Δήμητρα Ζαφειρούδα, η Καλλιόπη Κόκκαλη και η Αναστασία Ξενίδη ανήκουν στη νέα γενιά μηχανικών που στελεχώνει το μεταλλευτικό έργο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής. Τέσσερις νέες επαγγελματίες έχοντας ή όχι πρότερη σύνδεση με τον τομέα, αποφάσισαν να δουν την πρόκληση ως ευκαιρία και επέλεξαν να επενδύσουν το μέλλον τους στις ορυκτές πρώτες ύλες.
Ε.: Ο κλάδος των Ορυκτών Πρώτων Υλών (ΟΠΥ) είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος με προφίλ που ισορροπεί, διαχρονικά -και, ίσως, παράδοξα- μεταξύ της αναγκαιότητας του ως απαραίτητος αρωγός στις σύγχρονες τεχνολογίες και των παραδοσιακών δομών διοίκησης και λειτουργίας. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα;
Δήμητρα Ζαφειρούδα: Ο μεταλλευτικός κλάδος, όντως, παρουσιάζει μια ιδιαίτερη ισορροπία, καθώς συνδυάζει την απαραίτητη συμβολή του στις σύγχρονες τεχνολογίες με δομές που διατηρούν μια έντονα παραδοσιακή και πολλές φορές στερεοτυπική χροιά. Η επιλογή μου να δραστηριοποιηθώ σε αυτόν τον τομέα οφείλεται αρχικά, στο γεγονός πως η περιοχή μου έχει μακρά μεταλλευτική ιστορία, με την πλειοψηφία των κατοίκων να ασχολείται με τη μεταλλευτική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και μελών της οικογένειας μου, καθώς τόσο ο πατέρας μου, όσο και ο παππούς μου εργάστηκαν στα μεταλλεία της περιοχής.
Είμαι η τρίτη γενιά που συνεχίζει αυτή την -τρόπον τινά- οικογενειακή παράδοση, μια κληρονομιά που άσκησε σημαντική επιρροή στην επιλογή, αρχικά της ακαδημαϊκής και μετέπειτα επαγγελματικής μου κατεύθυνσης. Ωστόσο, η ενασχόληση με τον κλάδο δεν ήταν απλά μια συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης, αλλά ταυτόχρονα ήταν και μια συνειδητή επιλογή. Ο πατέρας μου, όντας και ο ίδιος εργαζόμενος στον κλάδο, μου ενέπνευσε αγάπη και ενδιαφέρον για τα ορυκτά, τις μεθόδους εξόρυξης και στη συνέχεια αξιοποίησης τους.
Επιπλέον, νιώθω ιδιαίτερα τυχερή που η εργασία μου, μου επέτρεψε να παραμείνω στον τόπο μου, χωρίς κάποια έκπτωση στην ποιότητα ζωής μου. Συχνά, οι νέοι αναγκάζονται να μετακομίσουν σε αστικά κέντρα για να κυνηγήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες αξιώσεων στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει. Στην περίπτωση μου, η ακαδημαϊκή επιλογή μου, σε συνδυασμό με την ύπαρξη μιας από τις κορυφαίες μεταλλευτικές εταιρείες της χώρας στην περιοχή μας, μου επιτρέπει την προσωπική και επαγγελματική μου ανάπτυξη, καθώς και την παραμονή στην γενέτειρα μου.
Η ενασχόληση μου με τον κλάδο δεν ήταν απλά μια συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης αλλά και μια συνειδητή επιλογή
Δήμητρα Ζαφειρούδα
Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας ως επαγγελματία στον τομέα των ΟΠΥ. Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στο εργασιακό περιβάλλον σας;
Καλλιόπη Κόκκαλη: Ως νέα μηχανικός, απασχολήθηκα ως Επιβλέπων Μηχανικός και Τεχνικός Ασφαλείας σε ένα από τα μεγαλύτερα λατομεία της χώρας. Η μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκα να αντιμετωπίσω, ήταν πως θεώρησα δεδομένο ότι έπρεπε να αποδείξω πως αξίζω αυτή τη θέση, σε ένα ανδροκρατούμενο και με δύσκολες συνθήκες (άμεση έκθεση στις καιρικές συνθήκες) περιβάλλον και να γίνω αποδεκτή από τους εργαζομένους.
Για να το πετύχω, θυμάμαι παρατηρούσα τον κόσμο του λατομείου, τα μηχανήματα έργου μέχρι και το βουνό σε καθημερινή βάση. Έπαιρνα αποφάσεις, έκανα λάθη, αλλά στο τέλος μάθαινα και βελτιωνόμουν συνεχώς. Η εμπιστοσύνη δεν άργησε να έρθει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είχα και κάποιες δυσάρεστες εμπειρίες που έπρεπε να αντιμετωπίσω όσον αφορά τις στερεοτυπικές διακρίσεις λόγω του φύλου μου.
Η εργασία στο λατομείο αποτέλεσε μια σκληρή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Η δική μου προσέγγιση ήταν να μην παίρνω ποτέ τα σχόλια προσωπικά. Εστίαζα στην εργασία μου, αποδεικνύοντας μεθοδικά την αξία και τις δυνατότητες μου. Το θετικό σήμερα είναι ότι η κατάσταση στη χώρα έχει ξεκινήσει να αλλάζει, και οι εταιρείες επενδύουν ολοένα και περισσότερο σε θέματα πολυμορφίας, ισότητας και ενσωμάτωσης, δίνοντας στις γυναίκες την ευκαιρία να διεκδικήσουν δυναμικά την ισότιμη θέση τους στον κλάδο. Θεωρώ ότι ο κλάδος μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει εάν συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας το πλήθος των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι γυναίκες σε μια μεταλλευτική εταιρεία.
Για να αποδείξω την αξία μου παρατηρούσα τα πάντα: τον κόσμο του λατομείου, τα μηχανήματα έργου μέχρι και το βουνό σε καθημερινή βάση. Έπαιρνα αποφάσεις, έκανα λάθη, αλλά στο τέλος μάθαινα και βελτιωνόμουν συνεχώς.
Καλλιόπη Κόκκαλη
Ε.: Τα τελευταία έτη παρατηρείται μια προσπάθεια εξωστρέφειας του τομέα των ΟΠΥ, με στόχο την πιο ουσιώδη επικοινωνία με την κοινωνία, η οποία έχει πλέον μεγαλύτερη επίγνωση στα θέματα που τον αφορούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η στελέχωση του τομέα σε θέσεις ευθύνης αρχίζει, σταδιακά, να παίρνει και γυναικεία χροιά. Πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών σε αυτόν το χώρο;
Αναστασία Ξενίδη & Σοφία Ασπρούδη: Είναι αλήθεια ότι ο κλάδος των ΟΠΥ έχει κάνει βήματα προς την εξωστρέφεια και την ουσιαστικότερη επικοινωνία με την κοινωνία. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση σε θέματα που άπτονται του κλάδου, όπως η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος, έχει φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο με το κοινό.
Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται και μια σταδιακή αύξηση της γυναικείας παρουσίας σε θέσεις ευθύνης, γεγονός αισιόδοξο που μαρτυρά και μια στροφή προς την ισότητα. Ωστόσο, η πορεία προς την πλήρη ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στον κλάδο παραμένει μακρά και απαιτεί ακόμα σθεναρή και συντονισμένη προσπάθεια.
Παρατηρείται σταδιακή αύξηση της γυναικείας παρουσίας σε θέσεις ευθύνης, γεγονός αισιόδοξο που μαρτυρά και μια στροφή προς την ισότητα
Αναστασία Ξενίδη & Σοφία Ασπρούδη
Ε.: Work-Life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για μία γυναίκα επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών;
Αναστασία Ξενίδη: Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής αποτελεί καίριο ζήτημα, ιδιαίτερα για γυναίκες επαγγελματίες σε απαιτητικούς κλάδους, όπως ο τομέας των ΟΠΥ. Η θέληση, το πρόγραμμα και ο καθορισμός προτεραιοτήτων είναι αυτά που θα χαρακτήριζα «πρώτες ύλες» προς αυτή την κατεύθυνση.
Για να επιτευχθούν όμως τα παραπάνω θεωρώ πως είναι ιδιαίτερα σημαντικός και ο παράγοντας της σταθερότητας. Έχοντας μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον μετεγκατάστασης και έχοντας μετακινηθεί και ως ενήλικη για λόγους εργασίας, νιώθω ευγνώμων που μου δίνεται η ευκαιρία μέσα από το σημερινό μου εργασιακό περιβάλλον, το οποίο προωθεί και στηρίζει την ισότητα μεταξύ των φύλων και τη διαφορετικότητα, να δοκιμάσω να οργανώσω την καθημερινότητα μου με μεγαλύτερη ευκολία και με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν πιο μακροπρόθεσμα σχέδια.
Σοφία Ασπρούδη: Η επιθυμία να επιτύχουμε την τέλεια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής γίνεται πολλές φορές στόχος ζωής. Για να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία θεωρώ ότι χρειάζονται από την πλευρά της γυναίκας-επαγγελματία στο χώρο των ΟΠΥ οι εξής «πρώτες ύλες»: αποφασιστικότητα, οργάνωση και φυσικά το ενδιαφέρον για συνεχή εξέλιξη στο συγκεκριμένο χώρο εργασίας.
Η δική μου επαγγελματική σταδιοδρομία ξεκίνησε με αρκετές δυσκολίες, οπότε ο πρωταρχικός μου στόχος ήταν ανέκαθεν να μπορέσω να εργαστώ σε ένα περιβάλλον που θα μου προσφέρει ένα είδος ασφάλειας με την έννοια να μπορώ να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια, χωρίς να υπάρχει το άγχος της αβεβαιότητας για το μέλλον, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Η δυνατότητα εργασίας σε μεταλλείο εντός Ελλάδας, σε ένα χώρο εργασίας που ακόμη και σήμερα στη χώρα μας θεωρείται ανδροκρατούμενος, καθώς και η δυνατότητα παραμονής για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια περιοχή, αποτέλεσαν σημαντικά κριτήρια επιλογής για να εργαστώ στην Ελληνικός Χρυσός.
Επιπλέον, εξίσου σημαντικός παράγοντας για μένα ήταν ότι η κουλτούρα της εταιρείας προάγει ίσες ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών και δίνει τη δυνατότητα ανέλιξης των γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Επιπλέον, επέδρασε θετικά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν καθιστά απαγορευτική τη δημιουργία οικογένειας, όπως συμβαίνει σε πολλούς άλλους εργασιακούς χώρους, αλλά αντίθετα την ενθαρρύνει και την υποστηρίζει.
Σύντομα βιογραφικά
Καλλιόπη Κόκκαλη
Γεννήθηκα στην Αθήνα και σπούδασα στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο της Κρήτης. Η επαγγελματική μου καριέρα ξεκίνησε το 2021 ως Μηχανικός Πωλήσεων σε αντιπρόσωπο Σουηδικής εταιρείας, η οποία προμηθεύει γεωτρύπανα και εξοπλισμό για επιφανειακές και υπόγειες εφαρμογές. Το 2022 συνέχισα την επαγγελματική μου καριέρα σε εργολαβική εταιρεία ως Επιβλέπων Μηχανικός και Τεχνικός Ασφαλείας σε λατομείο αδρανών υλικών και σε μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες παραγωγής τσιμέντου. Από τον Ιανουάριο του 2024 εργάζομαι στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ως μηχανικός βάρδιας στην κατασκευή της υπόγειας σήραγγας στο έργο των Σκουριών.
Δήμητρα Ζαφειρούδα
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής. Αποφοίτησα από το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης το 2022. Η επαγγελματική μου καριέρα ξεκίνησε την ίδια χρονιά, στην Ελληνικός Χρυσός, ως Τεχνικός Ασφαλείας σε υπόγειες και υπαίθριες γεωτρήσεις στο Μεταλλείο της Ολυμπιάδας και στις Σκουριές. Από τον Απρίλιο του 2023 εργάζομαι ως μηχανικός βάρδιας, στην κατασκευή της υπόγειας σήραγγας στο έργο των Σκουριών.
Αναστασία Ξενίδη
Γεννήθηκα στα Ιωάννινα. Αποφοίτησα από το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα σε κατασκευαστική εταιρεία τον Αύγουστο του 2017 στο έργο Επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά. Από τον Ιανουάριο του 2023 εργάζομαι στην Ε.Χ ως μηχανικός βάρδιας στην ανάπτυξη της υπόγειας σήραγγας των Σκουριών.
Σοφία Ασπρούδη
Γεννήθηκα στην Άρτα, σπούδασα στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων. Η επαγγελματική μου καριέρα ξεκίνησε το 2010 ως Health & Safety Engineer σε λατομεία αδρανών υλικών για 2 έτη και έπειτα από το 2013 συνέχισα την επαγγελματική μου πορεία σε μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες στο κατασκευαστικό κλάδο.
Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο