Ο ακαδημαϊκός χώρος είναι αρκετά φιλόξενος για τις γυναίκες

Ο ακαδημαϊκός χώρος είναι αρκετά φιλόξενος για τις γυναίκες

Η Φωτεινή Κεσικίδου, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Δομικών Υλικών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, θεωρεί ότι ο ακαδημαϊκός χώρος είναι αρκετά φιλόξενος για τις γυναίκες. Ωστόσο, οι γυναίκες που βρίσκονται σε θέσεις λήψεις αποφάσεων είναι μειοψηφία και, κατά τη γνώμη της, αυτό δεν οφείλεται σε έλλειψη προσόντων ή ικανοτήτων αλλά στην παγιωμένη αντίληψη της κοινωνίας.

Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εκπαίδευση και επαγγελματική εμπειρία σας. Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα στην επαγγελματική πορεία σας;

Φωτεινή Κεσικίδου: Ως φοιτήτρια, κατά την εκπόνηση της διπλωματικής μου εργασίας, συνειδητοποίησα ότι με ενδιέφερε πολύ το αντικείμενο της έρευνας και ιδιαίτερα των δομικών υλικών. Έτσι, αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου για τη λήψη διδακτορικού διπλώματος, ενώ ταυτόχρονα μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ ως ερευνήτρια στο Εργαστήριο Δομικών Υλικών του Α.Π.Θ.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζεις ως ερευνητής θα έλεγα πως είναι η διαρκής ενημέρωση που απαιτείται, καθώς η επιστήμη δεν σταματά ποτέ να εξελίσσεται. Ιδιαίτερα σήμερα, λόγω της επιτακτικής ανάγκης για μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η έρευνα στα δομικά υλικά είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ο κλάδος των κατασκευών αποτελεί έναν από τους πιο ενεργοβόρους κλάδους της βιομηχανίας. Οφείλεις λοιπόν να διαβάζεις συνεχώς ώστε να μπορείς να συμβαδίζεις με τις εξελίξεις αλλά και να δημιουργείς νέους δρόμους και λύσεις στα προβλήματα που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις.

Ε.: Ποια είναι η άποψη σας για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία; Πιστεύετε πως η γενικευμένη προσπάθεια, κατά τα τελευταία έτη, για την άρση των στερεοτύπων και την ενδυνάμωση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον έχει οικοδομήσει ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών;

Φωτεινή ΚεσικίδουΟ ακαδημαϊκός χώρος είναι ιδιαίτερα φιλόξενος για τις γυναίκες. Στην έως τώρα πορεία μου δεν έτυχε να αντιμετωπίσω ποτέ κάποιο πρόβλημα λόγω φύλου. Έχοντας συνεργαστεί με μερικές από τις πιο καταξιωμένες γυναίκες στον τομέα των υλικών, θα έλεγα πως τα μόνο εφόδια που χρειάζεσαι για να πετύχεις είναι η αφοσίωση και η εργατικότητα.

Ως κοινωνία όμως, πιστεύω πως, αν και υπάρχει προσπάθεια, έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη ώστε να άρουμε πολλά από τα στερεότυπα που έχουμε κληρονομήσει από παλαιότερες γενιές, τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στην καθημερινή μας ζωή. Ίσες ευκαιρίες μπορεί να υπάρχουν στη θεωρία, στην πράξη όμως, πολλές γυναίκες καλούνται να δουλέψουν σκληρότερα για να αποδείξουν την επαγγελματική τους αξία και ορισμένες φορές ακόμη και αυτό δεν είναι αρκετό

Στην πράξη πολλές γυναίκες καλούνται να δουλέψουν σκληρότερα για να αποδείξουν την επαγγελματική τους αξία και ορισμένες φορές ακόμη και αυτό δεν είναι αρκετό.  

Ε.: Ακόμη και αν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες, πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η πραγματικά ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών ειδικά στα ανώτερα κλιμάκια λήψης αποφάσεων και σε θέσεις παραδοσιακά ανδροκρατούμενες;

Φωτεινή Κεσικίδου: Είναι αλήθεια πως οι γυναίκες που βρίσκονται σε θέσεις λήψεις αποφάσεων είναι μειοψηφία. Αυτό δεν συμβαίνει λόγω έλλειψης προσόντων ή ικανοτήτων. Είναι όμως μια παγιωμένη κατάσταση που για να ανατραπεί χρειάζεται ριζική αλλαγή ώστε να γίνουμε ως κοινωνία πιο ανοιχτοί σε αυτή τη συνθήκη. Η οικογένεια, το σχολείο αλλά και ο εργασιακός χώρος καθενός από εμάς είναι αυτά που θα θέσουν τις βάσεις για να γίνει αυτή η αλλαγή και αυτό είναι κάτι που απαιτεί χρόνο. 

Ε.: Work-life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για τη γυναίκα-επαγγελματία του σήμερα; 

Φωτεινή Κεσικίδου: Για κάθε επαγγελματία, άνδρα ή γυναίκα, η ανάγκη ισορροπίας της εργασίας και της προσωπικής ζωής είναι ουσιαστική. Ο ρόλος της γυναίκας στις μέρες μας είναι πιο σύνθετος και οι επαγγελματικές απαιτήσεις πολύ μεγαλύτερες. Η στήριξη που δέχεται από την οικογένεια της επομένως αποτελεί βασική παράμετρο για την επαγγελματική της καταξίωση.

Από την άλλη πλευρά, το εργασιακό περιβάλλον οφείλει να σέβεται και να μην καταχράται τον προσωπικό χρόνο και τη ζωή των εργαζομένων. Πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες καθημερινά με το ερώτημα «καριέρα ή οικογένεια» και πολλές μητέρες αναγκάζονται να παραιτηθούν από τους επαγγελματικούς τους στόχους γιατί δεν έχουν στήριξη από την εργασία τους. Το κράτος έχει πρωταρχικό ρόλο στη μέριμνα για την τήρηση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των μητέρων.

Πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες καθημερινά με το ερώτημα «καριέρα ή οικογένεια» και η απάντηση, φυσικά, δεν είναι καθόλου εύκολη.

Σύντομο βιογραφικό

 

Η Φωτεινή Κεσικίδου είναι Πολιτικός Μηχανικός, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), και υποψήφια διδάκτωρ με αντικείμενο την αξιοποίηση βιομηχανικών παραπροϊόντων στη δόμηση. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται ως ερευνήτρια στο Εργαστήριο Δομικών Υλικών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Έχει συμμετέχει σε περισσότερα από 10 ερευνητικά έργα και έχει 40 δημοσιευμένες εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. 

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER