Η συνεργατικότητα δεν έχει φύλο, αλλά έχει ανυπέρβλητη αξία

Η συνεργατικότητα δεν έχει φύλο, αλλά έχει ανυπέρβλητη αξία

Η Μαρία Κάλφα ανήκει στην εργασιακή οικογένεια της ΝΕΡΙΚΑΤ, εργάζεται αρκετά χρόνια στον εξορυκτικό κλάδο και γνωρίζει καλά τις απαιτήσεις και προκλήσεις της εργοταξιακής καθημερινότητας. Καμία από αυτές δεν έχει θεωρήσει ποτέ ανυπέρβλητη, καθώς εστιάζει σε μία αξία που οφείλει να μην διακρίνει φύλα εργαζομένων: τη συνεργασία.

Ε.: Ο εξορυκτικός κλάδος είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος με προφίλ που ισορροπεί, διαχρονικά -και, ίσως, παράδοξα- μεταξύ της αναγκαιότητας του ως απαραίτητος αρωγός στις σύγχρονες τεχνολογίες και των παραδοσιακών δομών διοίκησης και λειτουργίας. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα;

Μαρία Κάλφα: Στο παρελθόν, έχω εργαστεί επί σειρά ετών στον εξορυκτικό κλάδο και γνωρίζω καλά τις απαιτήσεις που έχει. Στην τρέχουσα θέση εργασίας μου στη γραμματεία και τις προμήθειες, βρέθηκα αποδεχόμενη την πρόταση για συνεργασία εκ μέρους της εταιρείας, με την ευγενική παρότρυνση της μηχανικού του έργου και φίλης μου.

Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας ως επαγγελματία στον εξορυκτικό κλάδο. Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στο εργασιακό περιβάλλον σας;

Μαρία Κάλφα: Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπιζα πάντα σε αυτό τον χώρο είναι, κατά βάση δύο: ένας άνισος αριθμός και μια δύστροπη νοοτροπία. Με τον άνισο αριθμό αναφέρομαι στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών εργαζομένων έναντι των γυναικών. Η δύστροπη νοοτροπία μεταφράζεται σε έκδηλη δυσαρέσκεια από μεριάς των αντρών εργαζομένων, ιδίως σε θέματα αποφάσεων και εντολών που εκφέρονται από γυναικεία φωνή. Η ανάγκη για καλή συνεργασία αφορά το καλό όλων και αυτό πρέπει να αρχίσει να γίνεται κατανοητό. Γιατί ακόμη δεν είναι. 

Υπάρχει διαρκώς έκδηλη δυσαρέσκεια από μεριάς των αντρών εργαζομένων, ιδίως σε θέματα αποφάσεων και εντολών που εκφέρονται από γυναικεία φωνή.

Ε.: Τα τελευταία έτη παρατηρείται μια προσπάθεια εξωστρέφειας του εξορυκτικού τομέα, με στόχο την πιο ουσιώδη επικοινωνία με την κοινωνία, η οποία έχει πλέον μεγαλύτερη επίγνωση στα θέματα που τον αφορούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η στελέχωση του τομέα σε θέσεις ευθύνης αρχίζει, σταδιακά, να παίρνει και γυναικεία χροιά. Πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών σε αυτόν το χώρο;

Μαρία Κάλφα: Η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στους κλάδους αυτούς είναι πολύ μακριά και θεωρώ πως θα αργήσει πολύ να έρθει. Ίσως μπορεί να επιταχυνθεί με την αλλαγή νοοτροπίας των ίδιων των εργαζομένων και μετά αυτών που διοικούν τις εταιρείες. Γιατί, τελικώς, οι άνθρωποι διαμορφώνουν την επικοινωνία και το περιβάλλον, και όχι μία επίσημη σειρά από καλές (αλλά μη εφαρμοζόμενες) «οδηγίες σωστής συμπεριφοράς». 

Ε.: Work-Life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για μία γυναίκα επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών;

Μαρία Κάλφα: Θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία σε όλους τους τομείς ανάμεσα στα δύο φύλα ώστε και οι γυναίκες και οι άντρες να μπορούν να δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους. Δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τις γυναίκες. Ο κλάδος πρέπει να επιτρέπει κανονικές ώρες εργασίας και στον άντρα και στη γυναίκα καθώς και οι δύο έχουν ανάγκη την ξεκούραση, την οικογένεια και τον προσωπικό χρόνο τους.

Η ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή αφορά και τα δύο φύλα.

Σύντομο βιογραφικό

Είμαι η Μαρία και εργάζομαι στην υποστήριξη (γραμματεία, προμήθειες/αποθήκες) στις υπόγειες εκμεταλλεύσεις λευκολίθου της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ως εργαζόμενη της ΝΕΡΙΚΑΤ. Επιπλέον έχω εργαστεί ως διαχειρίστρια στην εργολαβία χωματουργικών της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ, την ΑΦΟΙ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ.

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER