Η Ράνια Ιωαννίδου, Προϊσταμένη του Τομέα Χημικής Τεχνολογίας & Περιβάλλοντος του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, θεωρεί τη θέση της ως πρόκληση καθώς είναι μια απόδειξη ότι τα στερεότυπα που συνδέονται με τα φύλα, ειδικά στους τομείς που παραδοσιακά θεωρούνταν ανδροκρατούμενοι, όπως οι επιστήμες, η τεχνολογία, και οι θέσεις ηγεσίας, μπορούν να καταρριφθούν. Για τη Ράνια, η μάχη για ισότητα και σεβασμό θα συνεχιστεί, τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και σε επίπεδο κοινωνικής συνείδησης, έως ότου δημιουργηθεί ένα σταθερό πλαίσιο ίσων ευκαιριών.
Ε.: Ο κλάδος των ΟΠΥ είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος που διαθέτει παραδοσιακές δομές διοίκησης και λειτουργίας. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα; Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στην επαγγελματική πορεία σας;
Ράνια Ιωαννίδου: Η απόφαση μου να δραστηριοποιηθώ στον τομέα των ΟΠΥ συνδέεται με την αναγνώριση των σημαντικών αναγκών της βιομηχανίας, και συγκεκριμένα τη χρήση του λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας. Ο κλάδος της Βιομηχανίας και ιδιαίτερα τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που τοποθετούνται στην «πρώτη γραμμή», αποτελούν πρόκληση για έναν Μηχανικό και ιδιαίτερα για έναν Χημικό Μηχανικό, όπως είμαι εγώ, καθώς οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα, καύση λιγνίτη, παραγωγή αφαλατωμένου νερού, αποθείωση καυσαερίων, αποτελούν αντικείμενο Χημικού Μηχανικού.
Η ΔΕΗ ΑΕ είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδος στην οποία ένας Μηχανικός λαμβάνει τεράστια εμπειρία και αυτό από μόνο του αποτελεί έναν λόγο να επιλέξει κάποιος τον Τομέα αυτό. Θα έλεγα ότι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που κλήθηκα να αντιμετωπίσω μέχρι σήμερα δεν αφορά κάποιο μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αφορά την διαχείριση προσωπικού και την αντιμετώπιση συμβάντων, η οποία σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος πρέπει να είναι άμεση πάντα με κύριο μέλημα την ασφάλεια των εργαζομένων και κατόπιν των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος. Στη Βιομηχανία η διαχείριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μπορεί να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.
Ε.: Ποια είναι η άποψη σας για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία; Πιστεύετε πως η γενικευμένη προσπάθεια, κατά τα τελευταία έτη, για άρση των στερεοτύπων, ενδυνάμωση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον και εμπιστοσύνη σε θέσεις ευθύνης έχει οικοδομήσει ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών;
Ράνια Ιωαννίδου: Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία έχει σημειώσει σίγουρα σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο παραμένουν ακόμη προκλήσεις και ανισότητες που πρέπει να ξεπεραστούν. Η αποδοχή των γυναικών σε ηγετικές θέσεις έχει γίνει πιο ευρέως αποδεκτή, και η εμπιστοσύνη προς αυτές είναι μεγαλύτερη από ποτέ, όμως οι ανισότητες που υπάρχουν σε τομείς όπως οι αμοιβές, η πρόσβαση σε ευκαιρίες και η αναγνώριση της δουλειάς των γυναικών, εξακολουθούν να είναι ζητήματα που χρήζουν επιπλέον δουλειάς.
Παρά τις προσπάθειες για άρση αυτών των στερεοτύπων, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια που σχετίζονται με προκαταλήψεις για την ικανότητα ή τη θέση τους σε επαγγελματικούς τομείς. Η ενδυνάμωση των γυναικών είναι σημαντική, όμως είναι επίσης κρίσιμο να αναγνωρίσουμε ότι η πλήρης ισότητα ευκαιριών απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση, που περιλαμβάνει την εξάλειψη των διαρθρωτικών εμποδίων και την ενίσχυση της προσβασιμότητας σε ευκαιρίες ανεξαρτήτως φύλου.
Επιπλέον, η κοινωνία χρειάζεται να συνεχίσει να σπάει τα στερεότυπα που συνδέονται με τα φύλα, ειδικά στους τομείς που παραδοσιακά θεωρούνταν ανδροκρατούμενοι, όπως οι επιστήμες, η τεχνολογία, και οι θέσεις ηγεσίας. Τα τελευταία χρόνια, πολλές γυναίκες έχουν καταφέρει να διαπρέψουν σε αυτούς τους τομείς, προσφέροντας παραδείγματα για τις επόμενες γενιές, ωστόσο η μάχη για ισότητα και σεβασμό στη διαφορετικότητα συνεχίζεται. Η πλήρης οικοδόμηση ενός πλαισίου ίσων ευκαιριών απαιτεί συνέχιση των προσπαθειών, τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και σε επίπεδο κοινωνικής συνείδησης.
Τα τελευταία χρόνια, πολλές γυναίκες έχουν καταφέρει να διαπρέψουν, προσφέροντας παραδείγματα για τις επόμενες γενιές, ωστόσο η μάχη για ισότητα και σεβασμό στη διαφορετικότητα συνεχίζεται.
Ε.: Ακόμη και αν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες, πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η πραγματικά ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών ειδικά σε θέσεις παραδοσιακά ανδροκρατούμενες;
Ράνια Ιωαννίδου: Ακόμα και αν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες σε επίπεδο νομοθεσίας και πολιτικής, η πραγματικά ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε επαγγελματικά πεδία, ειδικά σε θέσεις που παραδοσιακά θεωρούνται ανδροκρατούμενες, παραμένει μια πρόκληση που δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως. Η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια είναι αναμφισβήτητη, αλλά η πραγματική ισότητα απαιτεί όχι μόνο ίσες ευκαιρίες, αλλά και την αποδοχή και ενσωμάτωση των γυναικών σε τομείς και ρόλους όπου οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα εξακολουθούν να επηρεάζουν την αντίληψη και την αποδοχή τους.
Η ανδρική κυριαρχία σε ορισμένους τομείς δεν είναι μόνο αποτέλεσμα έλλειψης ευκαιριών, αλλά και ενδογενών προκαταλήψεων που συνδέονται με την αντίληψη για τις ικανότητες των γυναικών, τη διαχείριση των επαγγελματικών υποχρεώσεων, ή τη συμβατότητα των οικογενειακών και επαγγελματικών ρόλων.
Επιπλέον, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αισθάνονται πίεση να αποδείξουν τον εαυτό τους σε ανδροκρατούμενους τομείς, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει την επαγγελματική τους εξέλιξη και τις ευκαιρίες τους. Η πραγματική ισότητα είναι ακόμη ένα έργο σε εξέλιξη, και το πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτή εξαρτάται από τη συνέχιση των προσπαθειών για την εξάλειψη των στερεοτύπων, την εξασφάλιση της ίσης μεταχείρισης και την ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας σε ηγετικές θέσεις.
Απαιτείται αλλαγή σε επίπεδο νοοτροπίας και κοινωνικών αντιλήψεων. Χρειάζεται να ενισχυθεί η υποστήριξη προς τις γυναίκες, να αποδεχτούμε την ποικιλία των μοντέλων ηγεσίας και να διασφαλίσουμε ότι οι θέσεις ευθύνης είναι προσβάσιμες και για εκείνες με τον ίδιο τρόπο που είναι για τους άνδρες.
Χρειάζεται να ενισχυθεί η υποστήριξη προς τις γυναίκες, να αποδεχτούμε την ποικιλία των μοντέλων ηγεσίας και να διασφαλίσουμε ότι οι θέσεις ευθύνης είναι προσβάσιμες στις γυναίκες με τον ίδιο τρόπο που είναι για τους άνδρες.
Ε.: Work-life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για τη γυναίκα-επαγγελματία του σήμερα;
Ράνια Ιωαννίδου: Για τη γυναίκα επαγγελματία του σήμερα, ο στόχος του work-life balance απαιτεί τις παρακάτω «πρώτες ύλες»:
- Υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους ή άλλους στενούς ανθρώπους στην ανατροφή των παιδιών, στις οικιακές δουλειές ή σε άλλες υποχρεώσεις διευκολύνοντας σημαντικά τη γυναίκα να διατηρήσει ισχυρή την επαγγελματική της παρουσία, χωρίς να παραμελεί άλλες πτυχές της ζωής της.
- Υποστήριξη από τον εργοδότη/οργανισμό μέσω διαφόρων πολιτικών, όπως τη δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας, τα ευέλικτα ωράρια και τις άδειες για οικογενειακές υποχρεώσεις.
- Ικανότητα οργάνωσης χρόνου και την σαφή οριοθέτηση μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, λόγω των πολλών και πολλαπλών ταυτόχρονων ρόλων.
- Συναισθηματική ευημερία και αυτοεκτίμηση.
- Πρόσβαση σε επαγγελματικά εργαλεία και τεχνολογίες για εξ αποστάσεως εργασία.
- Δικτύωση και καθοδήγηση (mentorship) με άλλες γυναίκες επαγγελματίες που κατανοούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και την ενδυναμώνουν.
- Αυτογνωσία και τις προσωπικές αξίες, καθώς επιτρέπει την αποδοχή ότι η ισορροπία δεν σημαίνει τέλεια συμμετοχή σε όλους τους τομείς, αλλά προτεραιοποίηση και προσαρμογή.
Κατά την άποψη μου, η επίτευξη μιας ισχυρής work-life balance απαιτεί την ενσωμάτωση όλων αυτών των «πρώτων υλών».
Σύντομο βιογραφικό
Η Ουρανία (Ράνια) Ιωαννίδου είναι Χημικός Μηχανικός (2005) με μεταπτυχιακό στην «Κατάλυση και προστασία περιβάλλοντος» (ΕΑΠ) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (2011) στην «Παραγωγή ενεργών ανθράκων από γεωργική βιομάζα και χρήση τους στην απομάκρυνση επιλεγμένων φυτοφαρμάκων». Από το 2005 έως το 2011 δούλεψε σε 4 ερευνητικά προγράμματα αποκτώντας μεγάλη εμπειρία σε αναλυτικά όργανα και μεθόδους και έχει διακριθεί με το βραβείο Αριστείας της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την ερευνητική της δραστηριότητα. Είναι επίσης μέλος του Κέντρου Χώρου, Τεχνολογίας, φύλου της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
Από το 2011 ανήκει στο δυναμικό της ΔΕΗ Α.Ε. Έως το 2016 ήταν υπεύθυνη του Τομέα Χημικής Τεχνολογίας & Περιβάλλοντος στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας για την εποπτεία και παρακολούθηση των χημικών εγκαταστάσεων του Σταθμού, των χημικών αναλύσεων, παρακολούθηση & ποιοτικό έλεγχο νερών του ΑΗΣ, καθώς και παρακολούθηση των θεμάτων Περιβάλλοντος.
Από το 2017 μέχρι το 2019 ήταν υπεύθυνη της Μόνιμης Ομάδας Υποστήριξης Δραστηριοτήτων λιγνιτικών ΘΗΣ για θέματα Χημικής Τεχνολογίας, την εποπτεία του δικτύου μέτρησης ποιότητας ατμόσφαιρας και την οργάνωση και λειτουργία του πιστοποιημένου κατά ISO EN 17025 Πρότυπου Χημικού Εργαστηρίου Βόρειας Ελλάδας της ΔΕΗ Α.Ε., ενώ από το 2020 μέχρι το 2022 ήταν Προϊσταμένη του Τομέα Υποστήριξης ΑΗΣ Δυτικής Μακεδονίας. Η Ράνια είναι Επικεφαλής Επιθεωρητής ISO 14001 και τα τελευταία 3 χρόνια είναι Προϊσταμένη του Τομέα Χημικής Τεχνολογίας & Περιβάλλοντος του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V.
Η Ράνια είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.
Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο