Η παρουσία γυναικών στον κλάδο, στο άμεσο μέλλον, πρέπει να είναι φυσική και αναμενόμενη

Η παρουσία γυναικών στον κλάδο, στο άμεσο μέλλον, πρέπει να είναι φυσική και αναμενόμενη

Για την Ελένη Ίσκου, Διευθύντρια πωλήσεων στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΜΒΝΕΕ, η αλληλουχία συμπτώσεων - τύχη - θεμελιώθηκε στη συνειδητή επιλογή ενασχόλησης της με τον εξορυκτικό κλάδο - αγάπη -, εδραιώνοντας μια επιτυχημένη πορεία στην «τέχνη του ανθρώπου να μετατρέπει το χώμα σε μέταλλο» - μαγεία. Μέσα από την 25ετή πορεία της αποδεικνύει ότι οι επαγγελματικές ικανότητες ενός ανθρώπου μπορούν να σβήσουν τα στερεότυπα του φύλου ενώ, διαπιστώνοντας και τη σταδιακή αλλαγή εργασιακής κουλτούρας, προτρέπει την επόμενη γενιά των γυναικών του κλάδου να κυνηγήσει τους στόχους και τα όνειρά της.

Ε.: Ο εξορυκτικός κλάδος είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος με προφίλ που ισορροπεί, διαχρονικά -και, ίσως, παράδοξα- μεταξύ της αναγκαιότητάς του ως απαραίτητος αρωγός στις σύγχρονες τεχνολογίες και των παραδοσιακών δομών διοίκησης και λειτουργίας. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα;

Ελένη Ίσκου: Θα ξεκινήσω το σημείωμα μου για το αφιέρωμα του RAWMATHUB.GR στις γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον εξορυκτικό κλάδο με την ευχή να μην είναι απαραίτητα ανάλογα αφιερώματα στο σύντομο μέλλον. Να είναι η παρουσία των γυναικών φυσική και αναμενόμενη, ο/η επαγγελματίας να χαρακτηρίζεται από της δεξιότητες του/της και μόνο.

Η επιλογή της Σχολής των Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών προέκυψε τυχαία, με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού μου για της Πανελλαδικές εξετάσεις το 1989. Αν και είχα κάποιες αμφιβολίες στην αρχή, ήμουν τυχερή, αγάπησα το αντικείμενο. Θα μπορούσα να πω πολλά αλλά νομίζω ότι μια σύντομη φράση, που χρησιμοποιώ συχνά, εμπεριέχει όλη τη «μαγεία» της επιστήμης μας. Είναι η τέχνη του ανθρώπου να μετατρέπει το «χώμα» σε «μέταλλο». Είναι θεμέλιος λίθος του Πολιτισμού, Υπερβολή; Όχι, παντού γύρω μας βλέπουμε προϊόντα του εξορυκτικού κλάδου.

Θα ήθελα να μην είναι απαραίτητα ανάλογα αφιερώματα στο σύντομο μέλλον και να είναι η παρουσία των γυναικών στον κλάδο φυσική και αναμενόμενη, ο/η επαγγελματίας να χαρακτηρίζεται από της δεξιότητες του/της και μόνο.

Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας ως επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών. Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στο εργασιακό περιβάλλον σας;

Ελένη Ίσκου: Οι γυναίκες ήμασταν και παραμένουμε η μειοψηφία των επαγγελματιών του κλάδου. Θυμάμαι ότι ήμαστε μόλις δέκα στο έτος μου στο Πολυτεχνείο στους 80 εισακτέους. Και όπως κάθε μειοψηφική ομάδα χρειάζεται να διεκδικήσουμε τη θέση μας. Από τα φοιτητικά μας χρόνια αλλά κυρίως κατά την είσοδο μας στην αγορά εργασίας, το φύλο μας είναι μια ιδιότητα το λιγότερο προς «συζήτηση».

Στην αρχή της καριέρας μου λοιπόν, όπως νομίζω και των περισσοτέρων, θεώρησα δεδομένο ότι πρέπει να «αποδείξω» ότι αξίζω τη θέση που μου ανατέθηκε. Χρειάστηκε πολλή δουλειά, παραπάνω από τους άνδρες συναδέλφους που ξεκινήσαμε μαζί, γιατί εκτός από την ανάδειξη των ικανοτήτων μου έπρεπε να «σβήσω» και τα στερεότυπα που ακολουθούν το φύλο μου. Έτσι νόμιζα τουλάχιστον, δεν έχει ειπωθεί ποτέ ξεκάθαρα.

Ήταν προσωπική επιλογή μου να μην εργαστώ σε παραγωγική μονάδα αλλά να στραφώ προς τις Τεχνικές Πωλήσεις. Ένα απαιτητικό πόστο που εκτός από τεχνικές γνώσεις, απαιτεί εξωστρέφεια, διαπραγματευτικές ικανότητες και γερό στομάχι. 

Ε.: Τα τελευταία έτη παρατηρείται μια προσπάθεια εξωστρέφειας του τομέα των ΟΠΥ, με στόχο την πιο ουσιώδη επικοινωνία με την κοινωνία, η οποία έχει πλέον μεγαλύτερη επίγνωση στα θέματα που τον αφορούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η στελέχωση του τομέα σε θέσεις ευθύνης αρχίζει, σταδιακά, να παίρνει και γυναικεία χροιά. Πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών σε αυτόν τον χώρο;

Ελένη Ίσκου: Τα τελευταία χρόνια γίνονται αλλαγές σε ότι αφορά στο ρόλο των γυναικών αργά, αλλά σταθερά. Άλλωστε ο κλάδος μας είναι συντηρητικός. Βλέπουμε περισσότερες γυναίκες σε θέση ευθύνης αλλά πολύ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι αλλάζει η κουλτούρα συνολικά. Σκεφτείτε πόσο περίεργο θα ακουγόταν πριν λίγα χρόνια το αίτημα για γονική άδεια από άνδρα συνάδελφο. Ο ρόλος του γονέα παύει να είναι γυναικεία υπόθεση (εμπόδιο;), ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ισότητα.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε περισσότερες γυναίκες σε θέση ευθύνης αλλά πολύ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι αλλάζει η κουλτούρα συνολικά.

Ε.: Work-Life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για μία γυναίκα επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών;

Ελένη Ίσκου: Έχω την τύχη να είμαι μέλος της ομάδας των Ελληνικών Λευκολίθων εδώ και 25 χρόνια. Η εταιρεία, από τις παλαιότερες ενεργές μεταλλευτικές στον Ελλαδικό χώρο, είναι αμιγώς εξαγωγική με δεσπόζουσα θέση στη διεθνή αγορά τη μαγνησίας. Μεγάλωσα μέσα σε αυτή (αυθόρμητα θα χρησιμοποιούσα τη λέξη «ανδρώθηκα»), είχα και έχω πολύτιμες εμπειρίες, είναι το δεύτερο σπίτι μου.

Οι δυσκολίες στην αρχή πολλές…πως θα ακουστεί μια νέα γυναίκα σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον; Πως θα συνδυάσει τη μητρότητα με πολυήμερες απουσίες στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους; Πως θα ισορροπήσει επαγγελματική ανέλιξη και προσωπική ζωή; Πως θα ανταπεξέλθει σε περιόδους κρίσης με όλα τα δεδομένα να αλλάζουν; Δεν έχουν συμβεί και λίγα τα τελευταία 25 χρόνια… Σε κάθε περίπτωση υπομονή, επιμονή και στοχοπροσήλωση είναι τα συστατικά της επιτυχίας. Και η άντληση ευχαρίστησης από αυτό που κάνεις, να μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό! Θα κλείσω με μία προτροπή προς τις νεότερες συναδέλφους.

Είναι πολύ σημαντικό να κυνηγάμε τα όνειρα και τους στόχους μας. Είμαστε για τα πάντα ικανές, αρκεί να το θέλουμε. Θα είναι κοπιαστικό αλλά στη τελική τίποτα δε χαρίζεται σε αυτή τη ζωή! 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Είμαι απόφοιτος της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ με ειδίκευση Μεταλλουργού Μηχανικού. Από το 1998 εργάζομαι στη εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΜΒΝΕΕ αρχικά στη Διεύθυνση Ανάπτυξης και από το 2001 στη Διεύθυνση Πωλήσεων. Από το 2012 είμαι διευθύντρια Πωλήσεων Μαγνησίας σε ειδικές εφαρμογές. Διαχειρίζομαι τις πωλήσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΜΒΝΕΕ σε πάνω από 50 χώρες στους κλάδους των λιπασμάτων, της χημικής βιομηχανίας, του δέρματος, των κεραμικών, των λειαντικών, των συγκολλήσεων και αλλού. Είμαι μητέρα τριών παιδιών.

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER