Η Ιουλία Χαϊδά κρατά από το 2020 το τιμόνι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας - Θράκης (ΣΕΜΘΘ), υπηρετώντας με αυτοπεποίθηση, συνέπεια και όραμα έναν κλάδο που, κάθε άλλο παρά «γυναικεία υπόθεση», μπορούσε να θεωρηθεί στο παρελθόν. Σήμερα, όπως τονίζει η ίδια, η βιομηχανία μαρμάρου επενδύει στον επαγγελματισμό, την αξιοπρέπεια και την αγάπη για το αντικείμενο ενασχόλησης των ανθρώπων της, ανεξαρτήτως φύλου.
Ε.: Ο εξορυκτικός κλάδος είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος με προφίλ που ισορροπεί, διαχρονικά -και, ίσως, παράδοξα- μεταξύ της αναγκαιότητάς του ως απαραίτητος αρωγός στις σύγχρονες τεχνολογίες και των παραδοσιακών δομών διοίκησης και λειτουργίας. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα;
Ιουλία Χαϊδά: H βιομηχανία Μαρμάρου στη χώρα μας είναι συνυφασμένη με την ελληνική παράδοση από την αρχαιότητα. Σήμερα, αφήνει ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα στην Οικονομία της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, το 76% της συνολικής παραγωγής μας, εξάγεται σε περισσότερες από 120 χώρες, τοποθετώντας την Ελλάδα στην 4η θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές μαρμάρων.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η εξόρυξη και επεξεργασία μαρμάρου δε θεωρείται γυναικεία υπόθεση, καθώς και ότι ο κλάδος μας είναι καθαρά ανδροκρατούμενος. Όμως σήμερα, ολοένα και περισσότερες γυναίκες, στέκονται με αυτοπεποίθηση στο προσκήνιο έτσι και εγώ ξεκίνησα να εργάζομαι στην οικογενειακή επιχείρηση ενώ παράλληλα σπούδαζα. Σύντομα κατάλαβα ότι θα έπρεπε να αποδείξω ότι αξίζω την επαγγελματική μου ανέλιξη και δε μου χαρίζεται, ως μία εκ των διαδόχων της εταιρείας.
Είμαι ευτυχής που, πολύ γρήγορα, συνειδητοποίησα ότι δεν ακολουθούσα μια προδιαγεγραμμένη επαγγελματική πορεία λόγω της ύπαρξης της οικογενειακής επιχείρησης, αλλά μία καριέρα, από επιλογή, που μπορούσε να με ολοκληρώνει ως προσωπικότητα.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η εξόρυξη και επεξεργασία μαρμάρου δε θεωρείται γυναικεία υπόθεση, καθώς και ότι ο κλάδος μας είναι καθαρά ανδροκρατούμενος.
Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας ως επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών. Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στο εργασιακό περιβάλλον σας;
Ιουλία Χαϊδά: Η μεγαλύτερη πρόκληση στην πορεία μου ήταν η απόκτηση του σεβασμού τόσο των εργαζομένων, όσο και των ανταγωνιστών σε μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία. Δεν αντιμετώπισα πρόβλημα, λόγω φύλου, ακόμη και σε λατομικές περιοχές όπου το περιβάλλον και οι συνθήκες είναι ακατάλληλες για το λεγόμενο «αδύναμο» φύλο.
Πιστεύω όμως ότι η σκληρή δουλειά οδηγεί μια γυναίκα στην επιτυχία, αλλά και η αγάπη για το αντικείμενο ενασχόλησής της, μέσα από το οποίο αντλεί ικανοποίηση. Χρειάστηκε πολλές φορές να κάνω πολύ προσεκτικά βήματα αλλά, ταυτόχρονα, να παίρνω και το ρίσκο χωρίς να φοβάμαι νέες προκλήσεις ή την αποτυχία, γιατί αυτός είναι ο δρόμος προς την επιτυχία.
Ε.: Τα τελευταία έτη παρατηρείται μια προσπάθεια εξωστρέφειας του τομέα των ΟΠΥ, με στόχο την πιο ουσιώδη επικοινωνία με την κοινωνία, η οποία έχει πλέον μεγαλύτερη επίγνωση στα θέματα που τον αφορούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η στελέχωση του τομέα σε θέσεις ευθύνης αρχίζει, σταδιακά, να παίρνει και γυναικεία χροιά. Πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών σε αυτόν τον χώρο;
Ιουλία Χαϊδά: Η αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων, όπως επίσης και η στροφή των επιχειρήσεων του κλάδου μας στην υιοθέτηση περισσότερο ισορροπημένων μοντέλων λειτουργίας, με τη συμμετοχή μεγαλύτερου ποσοστού γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, δημιουργεί νέους ρόλους και ευκαιρίες απασχόλησης για τις γυναίκες. Οι εταιρείες του κλάδου μας δε κάνουν διακρίσεις ως προς το φύλο, αλλά εστιάζουν στον επαγγελματισμό, την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και στο πάθος που αισθάνονται γι’ αυτό που κάνουν.
Επίσης η ενασχόληση με έναν τομέα με ευρύ τεχνολογικό και επιστημονικό αντικείμενο, είτε αφορά στο ζήτημα της εξόρυξης και του οικολογικού της αντίκτυπου, είτε στο κομμάτι της παραγωγής με υψηλή τεχνολογία, της συσκευασίας και των logistics αποτελεί σίγουρα ένα πεδίο ενδιαφέροντος για συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών.
Οι καινοτόμες μέθοδοι εξόρυξης αλλά και ο, ταχύτατα αναπτυσσόμενος, τομέας παραγωγής των μαρμάρων, με νέες τεχνολογικές εφαρμογές, διαγράφουν ένα λαμπρό μέλλον στο πεδίο της έρευνας αλλά και της τεχνολογίας, για την αύξηση της παραγωγής και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης των γυναικών.
Ε.: Work-Life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για μία γυναίκα επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών;
Ιουλία Χαϊδά: Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι στον εργασιακό στίβο οι γυναίκες δεν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και δεν απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες συναδέλφους. Μάλιστα μέσα στην πανδημία, όπου το multitasking έγινε ακόμη πιο απαιτητικό πολλές γυναίκες αποσύρθηκαν από την αγορά.
Καθώς ο ρόλος της γυναίκας στην ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα σημαντικός, η ελληνική πολιτεία πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την υποστήριξη και ενθάρρυνση των γυναικών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν αξιοποιώντας τις γνώσεις, την κατάρτιση και τα ταλέντα τους.
Σίγουρα η εξισορρόπηση της καριέρας με την προσωπική ζωή είναι μια δύσκολη εξίσωση. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι η επιμονή και η αποφασιστικότητα είναι τα πιο σημαντικά συστατικά της επιτυχίας.
Στον εργασιακό στίβο οι γυναίκες δεν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και δεν απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες συναδέλφους. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι η επιμονή και η αποφασιστικότητα είναι τα πιο σημαντικά συστατικά της επιτυχίας μιας γυναίκας σε όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Ιουλία Χαϊδά είναι απόφοιτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη «Διεθνή Εταιρική Χρηματοδότηση» από το Πανεπιστήμιο του Salford. Το 1987 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στην ελληνική εισηγμένη εταιρεία ΙΚΤΙΝΟΣ Α.Ε., περνώντας από διάφορα πόστα, μεταξύ των οποίων, της οικονομικής και εμπορικής διευθύντριας.
Από το 2004 μέχρι και σήμερα κατέχει τον τίτλο της Αναπληρώτριας Διευθύνουσας Συμβούλου της ΙΚΤΙΝΟΣ Α.Ε., διοικώντας μια επιχείρηση που απασχολεί 450 εργαζόμενους, με εξαγωγική παρουσία σε περισσότερες από 90 χώρες. Από το Φεβρουάριο του 2020 είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας - Θράκης (ΣΕΜΜΘ).
Ως επιχειρηματίας με μακροχρόνια εμπειρία, είναι ενεργό μέλος σε αρκετά δίκτυα γυναικείας επιχειρηματικότητας, συμμετέχοντας στην προώθηση των στελεχών γένους θηλυκού στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, καθώς και των καινοτόμων ιδεών που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο