Η Στέλλα-Μαρία Εξάρχου, Μεταλλειολόγος-Μεταλλουργός ΕΜΠ, εργάζεται ως Supply Chain Quality Manager στην Airbus Defence and Space. Η Στέλλα θεωρεί ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε ήταν να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συναδέλφων της κυρίως λόγω του νεαρού της ηλικίας της αλλά δυστυχώς και του φύλου της αφού η εταιρεία είναι ανδροκρατούμενη και ο μέσος όρος ηλικίας μεγάλος. Ωστόσο, η επιμονή της να μάθει και να εξελιχθεί, δεξιότητα που η ίδια αποδίδει στις σπουδές της στο ΕΜΠ, η πολλή δουλειά, το μεράκι και θυσίες, όπως η αλλαγή χωρών για μικρό χρονικό διάστημα, την δικαίωσαν. Τα τελευταία χρόνια η Στέλλα έχει ανοίξει τα φτερά της και έχει κερδίσει το σεβασμό των (ανδρών) συναδέλφων της.
Ε.: Ο κλάδος της τεχνολογίας υλικών και της αεροναυπηγικής είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα; Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στην επαγγελματική πορεία σας;
Στέλλα-Μαρία Εξάρχου: Όταν πέρασα στη Σχολή Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών του ΕΜΠ, δεν ήξερα ποια κατεύθυνση να επιλέξω. Ωστόσο, μετά τα πρώτα δύο χρόνια και την έναρξη διδασκαλίας της Μεταλλογνωσίας, συνειδητοποίησα ότι αυτή η κατεύθυνση της Επιστήμης και Τεχνολογίας των Υλικών με ενδιέφερε ιδιαίτερα. Αντιλήφθηκα ότι ο τομέας αυτός θα μπορούσε να ανοίξει πόρτες στην επαγγελματική μου καριέρα, καθώς υπήρχαν σχετικές επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, στους τομείς της αεροναυπηγικής, αεροδιαστημικής αλλά και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η επιλογή μου αυτή με δικαίωσε, καθώς ξεκίνησα την καριέρα μου ως μηχανικός υλικών και οι σπουδές μου ήταν αυτές που με βοήθησαν να αποκτήσω την πρώτη μου θέση.
Μέχρι τώρα, είμαι πολύ ευχαριστημένη με την καθημερινότητα της δουλειάς μου. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισα ήταν να καταφέρω να πείσω τους συναδέλφους μου να με εμπιστευτούν κυρίως λόγω του νεαρού της ηλικίας μου αλλά δυστυχώς και του φύλου μου αφού η εταιρεία είναι πολύ ανδροκρατούμενη και ο μέσος όρος ηλικίας μεγάλος. Αυτή η πρόκληση έγινε ακόμα πιο δύσκολη καθώς ξέσπασε η πανδημία μόλις έξι μήνες αφού άρχισα την πρώτη μου δουλειά ως μηχανικός υλικών. Θεωρώ ότι η επιμονή μου στο να μάθω και να εξελιχθώ είναι αυτό που με βοήθησε να με σεβαστούν οι συνάδελφοι μου, δεξιότητα που έχω αναπτύξει χάρη στις σπουδές μου στο ΕΜΠ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε πέντε χρόνια να έχω εξελιχθεί ραγδαία και να έχω σχέση εμπιστοσύνης με τους συναδέλφους μου.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισα ήταν να καταφέρω να πείσω τους συναδέλφους μου να με εμπιστευτούν κυρίως λόγω του νεαρού της ηλικίας μου αλλα δυστυχώς και του φύλου μου αφού η εταιρεία είναι ανδροκρατούμενη και ο μέσος όρος ηλικίας μεγάλος.
Ε.: Ποια είναι η άποψη σας για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία; Πιστεύετε πως η γενικευμένη προσπάθεια, κατά τα τελευταία έτη, για άρση των στερεοτύπων, ενδυνάμωση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον και εμπιστοσύνη σε θέσεις ευθύνης έχει οικοδομήσει ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών;
Στέλλα-Μαρία Εξάρχου: Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία έχει εξελιχθεί σημαντικά και θετικά τα τελευταία χρόνια, μέσα από αγώνες γυναικών (κυρίως) για την κατάκτηση βασικών δικαιωμάτων τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Παρά τον αγώνα αυτό και ενώ έχουν γίνει βήματα προς την ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον, για να επέλθει πραγματική ισότητα σε αυτόν τον τομέα θα χρειαστεί να εξάλειφτούν βαθειά ριζωμένα πατριαρχικά στερεότυπα, όπως ότι οι γυναίκες είναι οι κύριοι φροντιστές των παιδιών τους.
Ε.: Ακόμη και αν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες, πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η πραγματικά ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών ειδικά σε θέσεις παραδοσιακά ανδροκρατούμενες;
Στέλλα-Μαρία Εξάρχου: Δυστυχώς θεωρώ ότι η πραγματική ισότητα στον επαγγελματικό τομέα θα αργήσει να έρθει. Αν και υπάρχει σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια υπάρχει ακόμα χώρος για βελτίωση, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Προσωπικά έχω υπάρξει αρκετά τυχερή, καθώς δουλεύω σε μία ανδροκρατούμενη εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο που θεωρώ ωστόσο ότι κοινωνικά είναι πιο προοδευτική από αντίστοιχες στην Ελλάδα στον τομέα των υλικών. Ευκαιρίες έχουν υπάρξει αλλά παρουσιάστηκαν έπειτα από πολλή δουλειά, μεράκι και θυσίες, όπως η αλλαγή χωρών για μικρό χρονικό διάστημα ώστε να καταφέρω την προαγωγή πιο γρήγορα.
Ευκαιρίες για μένα έχουν υπάρξει αλλά παρουσιάστηκαν έπειτα από πολλή δουλειά, μεράκι και θυσίες, όπως η αλλαγή χωρών για μικρό χρονικό διάστημα ώστε να καταφέρω να προαχθώ πιο γρήγορα.
Ε.: Work-life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για τη γυναίκα-επαγγελματία του σήμερα;
Στέλλα-Μαρία Εξάρχου: Οι «πρώτες ύλες» που είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί ο στόχος της ισορροπίας μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής ζωής θα πρέπει να έρθουν από την κοινωνία, την οικογένεια και την πολιτεία. Ειδικότερα, στον τομέα της εργασίας, θα πρέπει να υπάρχουν όροι/νόμοι ώστε να υπάρχει διαφοροποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και να γίνεται η ενσωμάτωση του σε ένα περιβάλλον χωρίς διακρίσεις.
Πιο συγκεκριμένα, το ευέλικτο ωράριο και η τηλεργασία που είναι κάτι το οποίο έχω κι εγώ στον χώρο εργασίας μου, μου επιτρέπει τον ελεύθερο προγραμματισμό της ημέρας μου και την προσαρμογή των επαγγελματικών υποχρεώσεων μου με τις αντίστοιχες προσωπικές. Αυτό ωστόσο είναι κάτι το οποίο έχει μεριμνύσει ο εργοδότης μου, επομένως θα πρέπει να υπάρχει υποστήριξη και προώθηση του work-life balance από τις ίδιες τις εταιρείες.
Σε κοινωνικό επίπεδο θεωρώ ότι η πολιτεία θα πρέπει να ενθαρρύνει τις γυναίκες που αποκτούν οικογένεια να επιστρέφουν στο χώρο της εργασίας (εφόσον αυτό επιθυμούν), χωρίς να υφίστανται διακρίσεις ή να αισθάνονται ότι πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην οικογένεια και την καριέρα τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ίση παροχή γονεϊκής άδειας και αυτό να επικοινωνείται προς τα έξω έτσι ώστε κάποια στιγμή να γίνει κανονικότητα.
Η συνεργασία με το οικογενειακό περιβάλλον και η υποστήριξη από την κοινωνία είναι θεμελιώδεις για την επίτευξη ισορροπίας. Οι υποστηρικτικές δομές, όπως παιδικοί σταθμοί και η αναγνώριση του ρόλου της γυναίκας ως πολυδιάστατης επαγγελματίας και μητέρας, είναι εξίσου σημαντικές.
Οι ίδιες οι εταιρείες θα πρέπει να μεριμνούν για το work-life balance των γυναικών που απασχολούν στο δυναμικό τους.
Σύντομο βιογραφικό
Η Στέλλα-Μαρία Εξάρχου είναι απόφοιτος της Σχολής Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με ειδίκευση στη Μηχανική των Υλικών. Εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία στο πλαίσιο Πρακτικής Άσκησης όπου εστίασε σε συγκεκριμένες διαδικασίες -θεραπεία θερμότητας και μη καταστροφικό έλεγχο- για εξαρτήματα αεροδιαστημικής. Κατά τη διάρκεια της Διπλωματικής της Εργασίας, συνεργάστηκε με το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Μετάλλων Α.Ε (ΕΛΚΕΜΕ), την ΕΛΒΑΛ Α.Ε και τη Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου για την αξιολόγηση της δυνατότητας βαθειάς έλασης κραμάτων αλουμινίου σειράς 3003, με μικροδομή που έχει διαμορφωθεί από την τεχνική twin roll casting ή μετά από άμεση χύτευση (θερμή έλαση).
Από το 2019 έως σήμερα, η Στέλλα εργάζεται στην Airbus Defence and Space με έδρα το Portsmouth στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έως το 2022, η Στέλλα είχε το ρόλο του Μηχανικού Υλικών με κύρια ευθύνη τη συνεργασία με τους προμηθευτές της εταιρείας για τον έλεγχο χρήσης κατάλληλων υλικών και πιστοποιημένων διεργασιών και την ενημέρωση των προδιαγραφών M&P του European Space Standards (ECSS). Από το 2022 και έως σήμερα, η Στέλλα κατέχει τη θέση του Supply Chain Quality Manager (SCQM) και έχει διαχειριστεί την εκτέλεση συμβολαίων (~50M £) από την εκκίνηση του έργου μέχρι την ολοκλήρωσή του για πολύ σύνθετα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για δορυφόρους τηλεπικοινωνιών.
Λόγω της φύσης της δουλειάς της, η Στέλλα συχνά ταξιδεύει σε διάφορα σημεία του κόσμου παρέχοντας υποστήριξη στον τόπο παραγωγής, την εκτέλεση διεργασιών, του planning και του delivering.
Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο