Η Αναστασία Ξενάκη, Σύμβουλος Μηχανικός στην RESPEC LLC., είναι 27 ετών και ακολουθεί με συνέπεια και αποφαστικότητα το όνειρο της στο Kentucky των ΗΠΑ. Στην εργασιακή της καθημερινότητα και, στη βάση του ότι είναι μικρή ηλικιακά και γυναίκα, συχνά έχει κληθεί να υπερασπιστεί τις γνώσεις και τις δεξιότητες της. Αυτό, ωστόσο, δεν τη σταματά από το να πιστεύει και να αποδεικνύει με το θάρρος και την αφοσίωση της το αυτονόητο, ότι δηλαδή κάθε γυναίκα μπορεί να ανταπεξέλθει ισότιμα με τους άνδρες στη βιομηχανία των Ορυκτών Πρώτων Υλών.
Ε.: Ο εξορυκτικός κλάδος είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος με προφίλ που ισορροπεί, διαχρονικά -και, ίσως, παράδοξα- μεταξύ της αναγκαιότητάς του ως απαραίτητος αρωγός στις σύγχρονες τεχνολογίες και των παραδοσιακών δομών διοίκησης και λειτουργίας. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα;
Αναστασία Ξενάκη: Από παιδί μου άρεσαν οι προκλήσεις. Πάντα με έλκυαν περισσότερο τα τεχνικά και επιστημονικά θέματα όπως τα μαθηματικά, οι φυσικές επιστήμες και τα τεχνικά σχέδια και μετά το γυμνάσιο σχεδίαζα να σπουδάσω φυσική. Ο τρόπος όμως με τον οποίο οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας μου εξήγησαν το επάγγελμα του μηχανικού ορυκτών πόρων με ενθουσίασε πραγματικά, και τελικά αποφάσισα να το ακολουθήσω. Πλέον η καθημερινότητα μου περιλαμβάνει καθετί ειδικό και εξειδικευμένο. Αυτό τον καιρό, εργάζομαι ως σύμβουλος μεταλλειολόγος μηχανικός σε διεθνή πρότζεκτ. Το να εργάζεσαι σε μεταλλεία και ορυχεία ανά τον κόσμο είναι μια συναρπαστική εμπειρία. Είναι αυτό που ονειρεύτηκα και αυτό κάνω.
Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας ως επαγγελματία στον τομέα της εξόρυξης. Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στο εργασιακό σας περιβάλλον;
Αναστασία Ξενάκη: Είμαι τυχερή που το τρέχον εργασιακό μου περιβάλλον υποστηρίζει την διαφορετικότητα. Είναι ευχάριστο να βλέπεις ότι υπάρχει μια ευρύτερη αναγνώριση του ταλέντου που φέρνουν οι γυναίκες στον κλάδο και η συνειδητοποίηση ότι οι γυναίκες μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία των ορυκτών.
Όμως, προφανώς, ως «ξένη» γυναίκα μηχανικός στις ΗΠΑ, είχα κάποιες δυσάρεστες εμπειρίες. Το πιο συχνό ζήτημα πού αντιμετωπίζω είναι ο υποβιβασμός των δεξιοτήτων μου. Δυστυχώς έχω γίνει μάρτυρας σε παρόμοιο περιστατικό και με φίλη - συνάδελφο μηχανικό.
Είναι απογοητευτικό να βλέπεις την έλλειψη σεβασμού απέναντι σε γυναίκες μηχανικούς. Όταν προσπαθώ να θίξω αυτό το θέμα συζήτησης, οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μου αποφεύγουν να απαντήσουν, λέγοντας ότι δεν αποτελεί «σημαντικό» πρόβλημα του κλάδου.
Είναι σημαντικό οι γυναίκες που θέλουν να ακολουθήσουν κάποιο επάγγελμα στο τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών να μην φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν να πουν, να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και να μη διστάζουν να κυνηγήσουν το όνειρο ή το ταλέντο τους.
Ε.: Τα τελευταία έτη παρατηρείται μια προσπάθεια εξωστρέφειας του τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών, με στόχο την πιο ουσιώδη επικοινωνία με την κοινωνία, η οποία έχει πλέον μεγαλύτερη επίγνωση στα θέματα που τον αφορούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η στελέχωση του τομέα σε θέσεις ευθύνης αρχίζει, σταδιακά, να παίρνει και γυναικεία χροιά. Πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών σε αυτόν το χώρο;
Αναστασία Ξενάκη: Σύμφωνα με έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το 10% του εργατικού δυναμικού της μεγάλης κλίμακας εξόρυξης (LSM), ενώ οι γυναίκες αποτελούν περισσότερο από το 40% του κλάδου των βιοτεχνικών και μικρής κλίμακας εξόρυξης (ASM).
Στη χώρα μας, το ποσοστό των γυναικών επιστημόνων και μηχανικών κυμαίνεται μεταξύ 40-45%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην επιστήμη δεν έχει γίνει ακόμη πράξη. Οι λόγοι για τη χρόνια υποεκπροσώπηση των γυναικών στην εκπαίδευση STEM, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να ενθαρρυνθεί περισσότερο η γυναικεία συμμετοχή, είναι κάπως προσωπικοί, περίπλοκοι, ασαφείς και πολύπλευροι.
Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι υπάρχει η γενική άποψη ότι οι παράγοντες που διαιωνίζουν το χάσμα των φύλων στην εκπαίδευση STEM αφορούν τις ανδροκρατούμενες πεποιθήσεις και στερεότυπα, την ανισότητα μισθών, και τα ελάχιστα γυναικεία πρότυπα σε ηγετικό ρόλο. Η προώθηση της ισότητας των φύλων για να σταματήσει η περιθωριοποίηση και οι διακρίσεις των γυναικών είναι σημαντική. Η άνιση αντιμετώπιση μεταχείριση των γυναικών επαγγελματιών στον εργασιακό τομέα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και συνέπεια.
Υπάρχει η γενική άποψη ότι οι παράγοντες που διαιωνίζουν το χάσμα των φύλων στην εκπαίδευση STEM αφορούν τις ανδροκρατούμενες πεποιθήσεις και στερεότυπα, την ανισότητα μισθών, και τα ελάχιστα γυναικεία πρότυπα σε ηγετικό ρόλο.
Ε.: Work-Life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για μία γυναίκα επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών;
Αναστασία Ξενάκη: Η εξισορρόπηση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής φαίνεται σαν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για μια νέα μηχανικό. Πιστεύω πως, σε επίπεδο κοινωνίας, το κλειδί είναι η ανάπτυξη και η εφαρμογή διαφορετικών δράσεων που συμβάλλουν στις πολιτικές ισότητας και εξαλείφουν τις πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις.
Ο αγώνας για τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ωθεί πολλές γυναίκες στην εγκατάλειψη της εργασίας τους. Αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί αρκετά στις νέες μητέρες. Στις ΗΠΑ, μετά από μια σύντομη άδεια μητρότητας, οι γυναίκες μηχανικοί επιστρέφουν με 4% μείωση των μισθών, η οποία αυξάνεται με κάθε παιδί που αποκτούν. Η «ποινή της μητρότητας» αντικατοπτρίζεται επίσης από το γεγονός ότι οι γυναίκες που παίρνουν προσωρινή άδεια μετά την απόκτηση παιδιών έχουν σημαντικότερα λιγότερες πιθανότητες να προσληφθούν όταν επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση πρέπει να θεσπίσει και να επιβάλει πολιτικές που ενθαρρύνουν γυναίκες μηχανικούς στο να συμμετάσχουν σε θέσεις εργασίας ιδιαίτερα στον κλάδο της εξόρυξης.
Κάθε εταιρεία, πανεπιστήμιο ή οργανισμός στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών θα πρέπει επίσης να διαθέτει ειδικό τμήμα με εξειδικευμένους επαγγελματίες για λήψη, δίκαια διερεύνηση και δίωξη καταγγελιών για διακρίσεις και παρενόχληση. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναλάβουν προσωπική δέσμευση να εξασφαλίσουν έναν ασφαλή χώρο εργασίας όπου μπορούν όλα τα φύλα να συμμετέχουν ισότιμα χωρίς φόβο.
Θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες από όλους τους εργαζόμενους ώστε να αποφευχθούν τα σεξιστικά σχόλια, ο εκφοβισμός, η ασυνείδητη προκατάληψη και τα στερεότυπα. Κάθε γυναίκα θα πρέπει να νιώθει ευπρόσδεκτη στη βιομηχανία των Ορυκτών Πρώτων Υλών. Οι γυναίκες μηχανικοί, θα πρέπει να υποστηρίζονται και να ενθαρρύνονται να στοχεύουν ψηλά, να εργάζονται για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, και να αναγνωρίζονται για τα επιτεύγματα τους.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Αναστασία Ξενάκη γεννήθηκε το 1996 και το 2019 αποφοίτησε από τη σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης με άριστα ενώ τον Δεκέμβριο του 2021 ολοκλήρωσε με άριστα τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο πρόγραμμα «Mining Engineering» του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, ΗΠΑ, έχοντας κερδίσει πλήρη υποτροφία.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έχει λάβει τις υποτροφίες WAAIME Scholarship, RETC UCA Young Members (UCAYM) Scholarship και Syd S. and Felicia F. Peng Ground Control Scholarship. Έχει ερευνητική και τεχνική εμπειρία στα Αυτόματα Συστήματα με έμφαση στη Βιομηχανία Εξόρυξης.
Σήμερα εργάζεται ως Μεταλλειολόγος Μηχανικός (Σύμβουλος Μηχανικός) στην εταιρεία RESPEC Company LLC. Είναι ενεργό μέλος του σωματείου Society of Mining, Metallurgy & Exploration (SME) και συντονιστικό μέλος του φοιτητικού συλλόγου International Society of Explosives Engineers Kentucky Bluegrass Chapter (ISEE).
Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο