Τι συμβαίνει όταν πέντε γυναίκες ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας ασφάλειας για τον εργαζόμενο, την προστασία του περιβάλλοντος και την εφαρμογή συστημάτων ορθής εταιρικής διαχείρισης; Η Ήλια Μπαρδάνη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της EHSQ Development, και οι συνεργάτιδες της Γεωργία Μαυρογιάννη, Μυρτώ Τραπατσέλη, Παρασκευή Φιλάνδρα και Σωτηρία Φιλάνδρα, μοιράζονται, χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος, τις προσωπικές τους απόψεις στη βάση της πολυετούς εμπειρίας τους.
Ε.: Ο εξορυκτικός - μεταλλουργικός κλάδος είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος με προφίλ που ισορροπεί, διαχρονικά -και, ίσως, παράδοξα- μεταξύ της αναγκαιότητάς του ως απαραίτητος αρωγός στις σύγχρονες τεχνολογίες και των παραδοσιακών δομών διοίκησης και λειτουργίας. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα;
Ήλια Μπαρδάνη: Είμαι Μεταλλειολόγος Μηχανικός (ΕΜΠ) και από το 1997 εργάζομαι σε πολυεθνικές εταιρείες βιομηχανικών ορυκτών, όπου ήμουν υπεύθυνη για θέματα υγείας & ασφάλειας, περιβάλλοντος και συστημάτων ISO. Έχω εργαστεί σε ορυχεία και εργοστάσια τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Γεωργία, η Βουλγαρία και η Ιταλία, κάτω από ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες.
Η εμπειρία μου απετέλεσε το θεμέλιο για να ιδρυθεί το 2019 η EHSQ Development. Κατ’ επιλογή μου, η ομάδα των εργαζομένων/συνεργατών της EHSQ Development, αποτελείται ως επί το πλείστον από νέες γυναίκες μηχανικούς/επιστήμονες (γεωλόγους, περιβαλλοντολόγους, μεταλλειολόγους/μεταλλουργούς) με καινοτόμες ιδέες και μεγάλη όρεξη για δουλειά. Παρότι έχουμε πελάτες σε διάφορους τομείς, οι γνώσεις και η εμπειρία μας στον εξορυκτικό - μεταλλουργικό κλάδο μας δίνουν ένα ιδιαίτερο προβάδισμα σε αυτόν τον τομέα.
Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας ως επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών. Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στο εργασιακό περιβάλλον σας;
Ήλια Μπαρδάνη: Τι να πρωτοθυμηθώ; Όντας φοιτήτρια – πολλά χρόνια πίσω – δώσαμε μάχη μαζί με μία καλή μου φίλη και σημερινή Καθηγήτρια του ΕΜΠ για να μας επιτραπεί να κάνουμε την πρακτική μας σε υπόγεια εκμετάλλευση γιατί τότε ακόμη οι γυναίκες στα υπόγεια μεταλλεία θεωρούνταν μέγιστη …γρουσουζιά!!!
Πολλά χρόνια αργότερα, ενώ ήμουν υπεύθυνη για την Υ&Α, το Περιβάλλον και τα συστήματα ISO σε εργοστάσιο περλίτη στη Σαουδική Αραβία έπρεπε να εκπαιδεύσω, να επιτηρώ και ακόμη και να επιπλήττω (!) τους άντρες συναδέλφους στο εργοστάσιο, σε μια χώρα που οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν ούτε χειραψία να έχουν με άντρες εκτός της οικογένειας τους.
Σήμερα, ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της EHSQ Development, ως διπλωματούχος Μεταλλειολόγος Μηχανικός και έχοντας τη συγκεκριμένη εμπειρία, μου είναι αρκετά πιο εύκολο να πείθω ότι ανήκω στο χώρο.
Σωτηρία Φιλάνδρα: Κάθε νέο έργο είναι και μια καινούργια πρόκληση για εμάς καθώς κάθε επιχείρηση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Ο τομέας στον οποίο εργαζόμαστε γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και ως εκ τούτου η πολυπλοκότητα των έργων αυξάνεται.
Αν έπρεπε να ξεχωρίσω τη μεγαλύτερη πρόκληση ως τώρα, θα ήταν η δημιουργία Χαρτών Κυκλοφοριακής Διαχείρισης (Traffic Management) για ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία της Ελλάδας. Η κυκλοφοριακή διαχείριση σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπως ένα ορυχείο απαιτεί εγρήγορση από πλευράς μας για άμεσες διορθωτικές κινήσεις αλλά και συνεργασία με όλους τους εργαζόμενους (από την διοίκηση μέχρι την παραγωγή/εξόρυξη). Είχα τη χαρά να βρεθώ σε ένα ιδιαίτερα υποστηρικτικό περιβάλλον όπου η ασφάλεια στην εργασία αποτελούσε προτεραιότητα.
Κάποια χρόνια πριν οι γυναίκες στα υπόγεια μεταλλεία θεωρούνταν μέγιστη …γρουσουζιά! Κατά παράδοξο τρόπο όμως, σε εργοστάσιο περλίτη στη Σαουδική Αραβία, είχα την ευκαιρία να εκπαιδεύσω, να επιτηρώ και ακόμη και να επιπλήττω (!) τους άντρες συναδέλφους μου, σε μια χώρα που οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν ούτε χειραψία να έχουν με άντρες εκτός της οικογένειας τους! - Ήλια Μπαρδάνη
Είχα τη χαρά στον εργασιακό μου χώρο να βρεθώ σε ένα ιδιαίτερα υποστηρικτικό περιβάλλον - Σωτηρία Φιλάνδρα
Ε.: Τα τελευταία έτη παρατηρείται μια προσπάθεια εξωστρέφειας του τομέα των ΟΠΥ, με στόχο την πιο ουσιώδη επικοινωνία με την κοινωνία, η οποία έχει πλέον μεγαλύτερη επίγνωση στα θέματα που τον αφορούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η στελέχωση του τομέα σε θέσεις ευθύνης αρχίζει, σταδιακά, να παίρνει και γυναικεία χροιά. Πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών σε αυτόν τον χώρο;
Γεωργία Μαυρογιάννη: Πλέον οι γυναίκες κατέχουν ισότιμα το πανεπιστημιακό - μαθησιακό επίπεδο σε όλους τους τομείς. Προφανώς μπορούν να καλύψουν οποιαδήποτε θέση αυξημένης ή μη ευθύνης, σε οποιονδήποτε κλάδο κι αν ανήκει αυτή. Ανεξάρτητα από το αν αναφερόμαστε σε ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο περιβάλλον ή όχι, η συμμετοχή της εργαζόμενης γυναίκας είναι εξίσου αποδοτική και αποτελεσματική. Το δύσκολο για τη γυναίκα είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αποδείξει τον εαυτό της σε τέτοιους χώρους και να κερδίσει την εμπιστοσύνη. Όσα βήματα κι αν έχουν γίνει μέχρι τώρα υπάρχει δρόμος ακόμα να διανυθεί.
Παρασκευή Φιλάνδρα: Οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο κομβικές θέσεις και θέσεις μεγαλύτερης ευθύνης σε χώρους όπως αυτούς που σχετίζονται με την εξόρυξη ΟΠΥ. Πολλές εταιρείες έχουν δείξει ξεκάθαρη πολιτική ενδυνάμωσης της γυναικείας παρουσίας στο χώρο καθώς θεωρούν όλο και πιο συχνά ότι πρέπει και εκείνες να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άνδρες και να έχουν ίσες ευκαιρίες για εξέλιξη και επαγγελματική άνοδο.
Αυτό φαίνεται και από διάφορες πολιτικές που εφαρμόζονται κυρίως σε μεγάλες εταιρείες, με θέμα την ενημέρωση και την ενδυνάμωση διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και την εν τέλει εξισορρόπηση της παρουσίας των δύο φύλων στον κλάδο. Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στη χώρα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ευελπιστούμε ότι η ανοδική τάση εμφάνισης γυναικών σε πόστα ευθύνης που παρατηρείται στο δυτικό κόσμο, θα ακολουθηθεί και στη χώρα μας.
Η γυναίκα πρέπει να αποδείξει την αξία της και να κερδίσει την εμπιστοσύνη. Όσα βήματα κι αν έχουν γίνει μέχρι τώρα υπάρχει δρόμος ακόμα να διανυθεί - Γεωργία Μαυρογιάννη
Πολλές εταιρείες έχουν δείξει ξεκάθαρη πολιτική ενδυνάμωσης της γυναικείας παρουσίας στο χώρο - Παρασκευή Φιλάνδρα
Ε.: Work-Life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για μία γυναίκα επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών;
Μυρτώ Τραπατσέλη: Η επίτευξη μίας ισορροπημένης σχέσης μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής ζωής της σύγχρονης γυναίκας εξακολουθεί να αποτελεί αγώνα, ειδικά στον τομέα των ΟΠΥ που παραμένει ως σήμερα ένας κατά βάση ανδροκρατούμενος χώρος.
Είναι γεγονός ότι η γυναίκα παλεύει να ανταπεξέλθει στους ρόλους της όπως αυτοί διαμορφώνονται μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία, να εξελιχθεί ως άτομο και ως προσωπικότητα, και ταυτόχρονα να καθιερωθεί ως άξιος και ισότιμος επαγγελματίας πλάι στους άνδρες συναδέλφους της.
Έχοντας μεγαλώσει με μητέρα εργαζόμενη στην εξορυκτική βιομηχανία, γνώρισα από κοντά την προσπάθεια να είσαι μητέρα, σύντροφος, κόρη, ο εαυτός σου και ταυτόχρονα συνεπής και επιτυχημένη επαγγελματίας, μέσα από τις εκάστοτε προκλήσεις. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό για την υποστήριξη που έχω από τον χώρο εργασίας μου και την οικογένεια μου, ώστε να μπορώ να μοιράζω τον χρόνο μου ανάμεσα σε δουλειά, επιπλέον σπουδές, προσωπικές σχέσεις, στόχους και εξέλιξη, πλεονέκτημα που πολλές γυναίκες δεν μπορούν να το έχουν πάντα.
Βασική παράμετρος, θεωρώ, για επιτυχημένη ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής στον συγκεκριμένο εργασιακό κλάδο, όπως και σε όλους, είναι η συνισταμένη δράση εργαζόμενου και εργοδότη. Από τη μεριά της η εργαζόμενη πρέπει να αναγνωρίζει τους στόχους και τις προτεραιότητες της, να γνωρίζει αλλά και να θέτει τα όρια της. Από την άλλη, η επιχείρηση οφείλει να σέβεται και να στηρίζει, με σκοπό την εργασιακή και προσωπική ισορροπία. Τέλος, εννοείται ότι είναι σημαντική και η στήριξη από τον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο.
Η γυναίκα παλεύει να ανταπεξέλθει στους ρόλους της στην οικογένεια και την κοινωνία, να εξελιχθεί ως άτομο και ως προσωπικότητα, και να καθιερωθεί ως άξιος και ισότιμος επαγγελματίας πλάι στους άνδρες συναδέλφους της - Μυρτώ Τραπατσέλη
ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Στη συνέντευξη συμμετείχαν εκ μέρους της EHSQ Development:
- Ήλια Μπαρδάνη, Διευθύνουσα Σύμβουλος EHSQ Development, Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, ΜEng, με 25ετή εμπειρία στον τομέα των βιομηχανικών ορυκτών
- Σωτηρία Φιλάνδρα, EHS Executive, Περιβαλλοντολόγος BSc (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και MSc Γεωγραφίας & Περιβάλλοντος (ΕΚΠΑ)
- Γεωργία Μαυρογιάννη, Συνεργάτης Δημοσίων Σχέσεων, Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), με εκτενή εργασιακή εμπειρία στον μεταλλευτικό τομέα (S&B Βιομηχανικά Ορυκτά)
- Παρασκευή Φιλάνδρα, EHS Executive, Γεωλόγος BSc (ΕΚΠΑ)
- Μυρτώ Τραπατσέλη, Συνεργάτης, Απόφοιτη του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος BSc (ΕΚΠΑ), ΒΑ of Fine Arts and New Media (Middlesex University of London)
Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο