ΑΦΙΕΡΩΜΑ

 

Ορυκτές Πρώτες Ύλες, γένους θηλυκού

Female excellence in the extractive industry

Αντί προλόγου

Η εξορυκτική βιομηχανία, όπως σχεδόν όλοι οι βιομηχανικοί κλάδοι, δεν μπορεί να υπερηφανεύεται διαχρονικά για την ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων. Με εξαίρεση τις εμπορικές και διοικητικές δραστηριότητες, η παρουσία γυναικών στον κλάδο είναι μηδαμινή. Το ερώτημα είναι αν οι γυναίκες «εμποδίζονται» να απασχοληθούν στην εξόρυξη, ή αν δεν επιλέγουν οι ίδιες τον κλάδο για επαγγελματική σταδιοδρομία.

Ένας σημαντικότατος αποτρεπτικός παράγοντας ήταν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις όπως επίσης το μη φιλικό εργασιακό περιβάλλον (θόρυβος, σκόνη, κίνδυνοι) αλλά και ο τόπος εργασίας (συνήθως μακριά από αστικά κέντρα). Από την άλλη μεριά, το γεγονός ότι δεν είχαμε αρκετές γυναίκες στην εξόρυξη ενίσχυε την άποψη ότι η εξόρυξη δεν είναι δουλειά για γυναίκες και οδηγούσε, αναπόφευκτα, σε έναν φαύλο κύκλο. Ένα πράγμα όμως που θα μπορούσε και θα όφειλε να βελτιωθεί άμεσα είναι η προσέλκυση νέων ταλέντων – ανεξαρτήτως φύλου - στον κλάδο μας.

Η δραματική βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, η κυριαρχία της καινοτομίας, η συμβολή της εξόρυξης στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, η αναπτυξιακή δυναμική και οι εξαιρετικές επαγγελματικές προοπτικές, είναι στοιχεία που δεν τονίζονται επαρκώς, με αποτέλεσμα τα νέα παιδία να έχουν μια τελείως λάθος αντίληψη για την εξορυκτική βιομηχανία. Είναι κρίσιμο για τον κλάδο, την εθνική οικονομία αλλά και την χώρα να αναδείξουμε την πραγματική εικόνα της Ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας.

Στο παρόν αφιέρωμα γίνεται κατανοητό πώς οι πρώτες ύλες για την ενδυνάμωση και βιωσιμότητα της εξορυκτικής βιομηχανίας είναι ο επαγγελματισμός, η αξιοπρέπεια, η καινοτομία και το πάθος για τη δουλειά. Και τα στοιχεία αυτά δεν έχουν φύλο.

Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου

Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΩΕΛΛΑΣ ΑΜΜΑΕ - Αντιπρόεδρος ΣΜΕ

Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου
Κωνσταντίνος ΓιαζιτζόγλουΔιευθύνων Σύμβουλος ΓΕΩΕΛΛΑΣ ΑΜΜΑΕ - Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ)
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER