Το Internet of Things στον εξορυκτικό κλάδο

Το Internet of Things στον εξορυκτικό κλάδο

Το μέλλον της εξορυκτικής βιομηχανίας θα διαμορφωθεί μέσα από μια σειρά τεχνολογιών που επιφέρουν σημαντικές επιχειρησιακές αλλαγές και δίνουν σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, με πιο σημαντική την τεχνολογία Internet of Things (IoT).

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η πτώση της τιμής των αισθητήρων και η βελτιωμένη υπολογιστική ισχύς βοηθούν τις εξορυκτικές εταιρείες να εφαρμόσουν τις τεχνολογίες IoT σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα. Η αυτοματοποιημένη συλλογή και χρήση δεδομένων από τον εξοπλισμό για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, μπορεί με τη σειρά της να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και να βελτιώσει τις επιδόσεις στο πλαίσιο ESG. Αυτόνομες γεώτρησεις, φορτηγά μεταφοράς χωρίς οδηγό, drones για εργασίες τοπογραφίας και ασφάλεια, φορητές τεχνολογίες και προγνωστική συντήρηση είναι μερικές από τις τεχνολογίες IoT που μπορούν να βελτιώσουν τις λειτουργίες των εξορυκτικών εταιρειών.

Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι εταιρείες τις ίδιες δυνατότητες ούτε πραγματοποιούν τις ίδιες επενδύσεις σε τεχνολογία. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τοποθετούνται οι εταιρείες έναντι των σημαντικών τεχνολογιών που τις αφορούν άμεσα, μπορεί να αποτελέσει βασικό δείκτη για τις μελλοντικές τους δυνατότητες ως προς την παραγωγή κερδών και τη σχετική ανταγωνιστική τους θέση.

Σύμφωνα με την έκθεση της GlobalData, Internet of Things in Mining, οι κορυφαίοι χρήστες των IoT τεχνολογιών είναι η Anglo-American, η AngloGold Ashanti, η Barrick Gold, η BHP, η Freeport McMoRan, η Fortescue Metals, η Newmont, η Rio Tinto, η Teck Resources και η Vale.

Εφαρμογή τεχνολογιών IoT από τις εταιρείες-πρωτοπόρους στον τομέα

Rio Tinto

Το Σύστημα Αυτοματισμού Ορυχείου (Mine Automation System, MAS) της Rio Tinto συγκεντρώνει δεδομένα από το 98% των εκμεταλλεύσεων της σε μια κοινή μορφή που μπορεί να οπτικοποιηθεί στο σύστημα Visualization της Rio Tinto (RTVis). Η πλατφόρμα ενσωματώνει δεδομένα που συλλέγονται από αυτόνομο εξοπλισμό διαφορετικών κατασκευαστών.

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργούνται μοντέλα των διαθέσιμων κοιτασμάτων, οργανώνονται αποστολές εξοπλισμού και υπάρχει πρόβλεψη για τη χρήση εκρηκτικών κατά την εξόρυξη, καθώς και παρακολούθηση των ίδιων των εκρήξεων. Η ταχύτητα και η τοποθέτηση του αυτόνομου στόλου φορτηγών της εταιρείας παρακολουθούνται και βελτιστοποιούνται, έτσι ώστε μικρές βελτιωτικές κινήσεις να μπορούν να αποφέρουν σημαντικά κέρδη στη συνολική παραγωγικότητα.

Επιπλέον, η εταιρεία χρησιμοποιεί εικονική πραγματικότητα (VR) στη μονάδα παραγωγής αλουμινίου που διαθέτει στη Νέα Ζηλανδία για να αναπαραστήσει ατυχήματα κατά την εργασία σε 3D. Οι λεπτομερείς αναπαραστάσεις, επιτρέπουν στη Rio Tinto να κατανοήσει τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος από πολλές απόψεις, να εντοπίσει γρήγορα τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων και να βελτιώσει τη συνολική εκπαίδευση ασφάλειας.

Τον Ιούλιο του 2021, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει τις πρώτες πλήρως αυτόνομες υδροφόρες στον κόσμο στο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος στο Gudai-Darri στη Δυτική Αυστραλία, οι οποίες αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την Caterpillar. Τα οχήματα αντιμετώπισης της σκόνης θα παρακολουθούν ψηφιακά την κατανάλωση νερού και θα μειώνουν τη σπατάλη του πόρου.

BHP

Η BHP υιοθέτησε τις τεχνολογίες Microsoft HoloLens2 και Dynamics 365 Remote Assist Dash Maintainer Tools, για να βοηθήσει τους χειριστές του εξοπλισμού στο πεδίο να συγκεντρώνουν βασικές πληροφορίες και δεδομένα εξ αποστάσεως.

Το HoloLens 2 είναι ένας υπολογιστής κεφαλής με διαφανή οθόνη, η οποία βοηθά τους εργαζόμενους στο πεδίο να δείχνουν στους απομακρυσμένους συνεργάτες τους αυτό που βλέπουν. Οι εργαζόμενοι στο πεδίο μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση σε χρήσιμη τεκμηρίωση, video και σχήματα, τα οποία τους μεταδίδονται μέσω του HoloLens2 από κεντρικές τοποθεσίες. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας μειώνει τον απαραίτητο αριθμό των εργαζομένων στο πεδίο, διατηρώντας τους εργαζόμενους ασφαλείς και μειώνοντας τα κόστη. Επιπλέον, η σουίτα εργαλείων Dynamics 365 Remote Assist Dash Maintainer Tools επιτρέπει στους εργαζόμενους στο πεδίο να συλλέγουν δεδομένα από μηχανήματα εξ αποστάσεως. Τα εργαλεία χρησιμοποιούν αισθητήρες IoT επί του εξοπλισμού και υπηρεσίες cloud Microsoft Azure. Αυτό σημαίνει ότι οι τεχνικοί δεν απαιτείται πλέον να ελέγχουν τον εξοπλισμό μέσω χειροκίνητων διαδικασιών.

Anglo American

Η Anglo American έχει επενδύσει στην πρωτοβουλία για το χώρο της εξόρυξης FutureSmart, η οποία στοχεύει στη χρήση αισθητήρων και ανάλυσης δεδομένων για την ψηφιοποίηση της εξορυκτικής βιομηχανίας. Η εταιρεία συνεργάστηκε με τη βρετανική εταιρεία τεχνολογίας Silixa για να αναπτύξει ένα κατανεμημένο δίκτυο αισθητήρων, χρησιμοποιώντας ένα κύκλωμα οπτικών ινών για τη μεταφορά και συλλογή των δεδομένων. Το κύκλωμα έχει μήκος αρκετών χιλιομέτρων και επιτρέπει τη μέτρηση σε πραγματικό χρόνο των υδάτινων ροών σε ένα ορυχείο.

Το έργο αναπτύχθηκε στην τοποθεσία Capcoal στην Αυστραλία. Η Anglo American υιοθέτησε επίσης τη χρήση tablets, κατάλληλα για υπόγεια χρήση, στο ορυχείο Grasstree στην Αυστραλία. Τα tablets αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τον κατασκευαστή BARTEC και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για κοινή χρήση δεδομένων παραγωγής σε πραγματικό χρόνο και για επικοινωνία μέσω Skype. Τα tablets βελτιώνουν την επικοινωνία σε υπόγειες εκμεταλλεύσεις και η χρήση τους θα επεκταθεί και σε άλλα ορυχεία της Anglo American.

Με πληροφορίες από mining-technology.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER