Το INSAIT της Βουλγαρίας εντάσσεται στο δίκτυο αριστείας ELLIS

Το INSAIT της Βουλγαρίας εντάσσεται στο δίκτυο αριστείας ELLIS

Το European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (ELLIS) είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο αριστείας για την τεχνητή νοημοσύνη που εστιάζει στη θεμελιώδη επιστήμη, την τεχνική καινοτομία και τον κοινωνικό αντίκτυπο. Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Nikolai Denkov, εγκαινίασε νέα μονάδα του ELLIS η οποία θα στεγαστεί στο Ινστιτούτο Επιστήμης Υπολογιστών, Τεχνητής Νοημοσύνης και Τεχνολογίας (INSAIT) της Σόφιας. Το δίκτυο ELLIS αποτελείται πλέον από 40 μονάδες σε 15 χώρες.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ίδρυση του INSAIT ως μονάδα του ELLIS στη Σόφια ήταν το αποτέλεσμα πολλών ετών προσπαθειών που κατέβαλαν αρκετές διαδοχικές κυβερνήσεις, προσπάθειες παρέμεναν απαρατήρητες σε μεγάλο βαθμό από το κοινό αλλά βοήθησαν τη Βουλγαρία να ανακτήσει την υψηλή της θέση στον τομέα της επιστήμης.

Ο ίδιος περιέγραψε τα εγκαίνια της μονάδας ELLIS ως «ένα γεγονός ευρωπαϊκής σημασίας» και υπογράμμισε το ρόλο του ιδρυτή του INSAIT, του Martin Vechev, στη δημιουργία ενός ινστιτούτου τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίου κύρους στη Βουλγαρία. Ο πρωθυπουργός, φυσικοχημικός ο ίδιος, υπενθύμισε την παράδοση της Βουλγαρίας στα μαθηματικά, την πληροφορική, τις φυσικές επιστήμες και ορισμένες κοινωνικές επιστήμες, η οποία μετρά πολλές δεκαετίες πίσω. «Υπήρξε μια περίοδος που εμείς οι επιστήμονες είχαμε την αίσθηση ότι ίσως δε θα είχαμε ζήτηση και θα έπρεπε να ψάξουμε τη θέση μας κάπου άλλου στον κόσμο. Ευτυχώς τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο», τονισε ο Denkov.

Ο Martin Vechev σημείωσε ότι: «Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη στρατηγική σημασία στις οικονομίες του κόσμου και έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει ολόκληρους τομείς. Πολύ μεγάλες επενδύσεις σε χώρες εκτός της Ευρώπης έχουν δημιουργήσει τον κίνδυνο να μείνει πίσω η γηραιά ήπειρος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Το ELLIS είναι η απάντηση της Ευρώπης στην πρόκληση αυτή».

Με πληροφορίες από ellis.eu

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER