Σκυρόδεμα που μετατρέπει τα κτίρια σε τεράστιες μπαταρίες από το ΜΙΤ

Σκυρόδεμα που μετατρέπει τα κτίρια σε τεράστιες μπαταρίες από το ΜΙΤ

Ερευνητές μηχανικοί του ΜΙΤ ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας που μετατρέπει το σκυρόδεμα σε μια τεράστια μπαταρία. Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν υπερπυκνωτή αποθήκευσης ενέργειας χρησιμοποιώντας σκυρόδεμα, μαύρο άνθρακα (αιθάλη) και νερό. Τα σχετικά αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο διεθνές επιστημονικό περοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Αυτή η καινοτομία θα μπορούσε ενδεχομένως να σταθεροποιήσει τα ενεργειακά δίκτυα, επιτρέποντας τους να χρησιμοποιούν διαρκώς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, παρά τα απρόβλεπτα ποσοστά παροχής τους. Επίσης η χρήση αυτής της τεχνολογίας σε έναν τσιμεντένιο δρόμο θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων ενώ ταξιδεύουν σε αυτόν.

Οι πυκνωτές είναι συσκευές που αποτελούνται από δύο ηλεκτρικά αγώγιμες πλάκες οι οποίες βυθισμένες σε ένα υγρό και μεταξύ τους υπάρχει μια μικρή απόσταση. Όταν οι πλάκες φορτίζονται, μπορούν να αποθηκεύσουν το φορτίο αυτό για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να το απελευθερώνουν άμεσα όταν απαιτείται. Οι υπερπυκνωτές είναι ένα είδος πυκνωτή που μπορεί να συγκρατήσει σημαντικά μεγαλύτερα φορτία. Για να δημιουργήσουν τις δυο αγώγιμες πλάκες του υπερπυκνωτή, οι ερευνητές ανέμειξαν τσιμέντο με αιθάλη -μιας εξαιρετικά αγώγιμη ουσία- και νερό.

Αυτή η διαδικασία δημιουργεί μια περίπλοκη, δενδροειδή εσωτερική δομή με τεράστια επιφάνεια, ζωτικής σημασίας για την αποθήκευση ενέργειας. «Το υλικό είναι συναρπαστικό, επειδή έχουμε το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ανθρωπογενές υλικό στον κόσμο, το οποίο συνδυάζουμε με αιθάλη, ένα γνωστό ιστορικό υλικό – οι πάπυροι της Νεκράς Θάλασσας γράφτηκαν με αυτό», αναφέρει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Admir Masic, καθηγητής στο MIT.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Τα οφέλη αυτών των υπερπυκνωτών από σκυρόδεμα είναι πολλαπλά. Πρωτίστως, θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Franz-Josef Ulm, καθηγητής στο ΜΙΤ, υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα της εξεύρεσης οικονομικά προσιτών λύσεων αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Καθώς οι πρώτες ύλες είναι φθηνές και εύκολα διαθέσιμες, η καινοτομία αυτή φαίνεται πολλά υποσχόμενη. Η ομάδα υπολόγισε ότι ένα μπλοκ 45 κυβικών μέτρων από το ειδικό σκυρόδεμα θα μπορούσε να αποθηκεύσει περίπου 10 κιλοβατώρες ενέργειας, ποσότητα αρκετή για την τροφοδοσία ενός μέσου νοικοκυριού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η τεχνολογία αυτή μπορεί να προσαρμοστεί για διάφορες εφαρμογές. «Μπορείτε να πάτε από ηλεκτρόδια πάχους 1mm σε ηλεκτρόδια πάχους 1m, και με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά την ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας από το να ανάψετε ένα LED για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να τροφοδοτήσετε μια ολόκληρη κατοικία», εξήγησε ο Ulm, προσθέτοντας ότι αυτή η καινοτομία είναι «ένας νέος τρόπος να δούμε το μέλλον του σκυροδέματος ως μέρος της ενεργειακής μετάβασης». 

Με πληροφορίες από studyfinds.org

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER