Οι τεχνολογίες γύρω από την βιωσιμότητα και την αειφορία αποτελούν έναν ταχέως εξελισσόμενο τομέα που αφορά πρωτίστως την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την εξασφάλιση κερδών για τις επιχειρήσεις. Η εταιρεία συμβούλων Gartner υποστηρίζει ότι το 2024, η πρόκληση είναι να δοθεί προτεραιότητα στις τεχνολογικές καινοτομίες που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Η εταιρεία συμβούλων Gartner, η οποία πρόσφατα συμπεριέλαβε τις τεχνολογίες βιωσιμότητας ως μία από τις κορυφαίες στρατηγικές τεχνολογίες για το 2024, προβλέπει ότι το 25% των αποδοχών των Chief Information Officers των εταιρειών, θα συνδεθεί σύντομα με τον αντίκτυπο που θα έχουν στη βιωσιμότητα των εταιρειών οι τεχνολογίες που εκείνοι θα επιλέξουν. Στον αγώνα για την αύξηση της βιωσιμότητας, ωστόσο, οι επιχειρήσεις έρχονται όλο και περισσότερο αντιμέτωπες με μια δύσκολα διαχειρίσιμη γκάμα επιλογών.
Επέκταση της αυτοματοποίησης σε όλο το εύρος της παραγωγής
Η διαρκώς αυξανόμενη σύγκλιση προϊόντων, λογισμικού και δεδομένων σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, έχει δημιουργήσει πολύτιμες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, τόσο κατά το σχεδιασμό των προϊόντων όσο και κατά την διαδικασία παραγωγής. Η αυτοματοποίηση, σε όλες τις μορφές της, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή αυτών των πλεονεκτημάτων σε κλίμακα, όσον αφορά στην αύξηση της βιωσιμότητας.
Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να αξιοποιούν στρατηγικές αυτοματοποίησης, όπως για παράδειγμα τη ρομποτική αυτοματοποίηση διεργασιών (Robotic Process Automation, RPA) και την ψηφιακή αυτοματοποίηση διαδικασιών (Digital Process Automation, DPA). Η υπεραυτοματοποίηση (Hyperautomation) είναι το επόμενο όριο, το οποίο υπόσχεται μεγαλύτερη απόδοση σε μια σειρά δεικτών, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ενέργειας και της μείωσης της σπατάλης υλικών.
Για παράδειγμα, μία κορυφαία εταιρεία στον τομέα του FMCG (Fast-moving consumer goods) έχει αναπτύξει ένα σύστημα βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για τον εντοπισμό και την πρόληψη ανωμαλιών και δυσλειτουργιών στη διαδικασία παραγωγής. Αυτό το σύστημα χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 800 γραμμές παραγωγής παγκοσμίως, μειώνοντας τους χρόνους των κύκλων παραγωγής έως και 15%, ενώ παράλληλα μειώνει μαζικά το αποτύπωμα άνθρακα της εταιρείας.
Εκτός από την επιτάχυνση της παραγωγικότητας, η αυτοματοποίηση μπορεί επίσης να μειώσει το χρόνο διακοπής λειτουργίας και τη σπατάλη, επειδή το αυτοματοποιημένο σύστημα εντοπίζει ανωμαλίες σε πραγματικό χρόνο και στη συνέχεια εντοπίζει, απομονώνει και επιδιορθώνει το επηρεαζόμενο στοιχείο στη γραμμή παραγωγής. Επειδή αυτό το σύστημα δεν απαιτεί άμεση ανθρώπινη παρέμβαση και μπορεί να ανταποκριθεί σε πραγματικό χρόνο, αποτρέπει την παραγωγή ελαττωματικών προϊόντων που συνήθως θα προέκυπταν κατά τη διάρκεια ενός σφάλματος παραγωγής που διαρκεί λίγα μόνο λεπτά.
Τεχνητή νοημοσύνη και αυτοματοποίηση: Επεκτείνοντας τα οφέλη της βιωσιμότητας σε όλο τον κύκλο ζωής του προϊόντος
Η αυτοματοποίηση δε βελτιώνει απλώς τις διαδικασίες παραγωγής ως προς τη βιωσιμότητα αλλά είναι βασικό στοιχείο για την επίτευξη στόχων βιώσιμου σχεδιασμού. Όταν συνδυάζεται με άλλες καινοτόμες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) ή τεχνολογίες cloud, οι τεχνολογίες αυτοματοποίησης μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας πολύ νωρίτερα στον κύκλο ζωής του προϊόντος, και πιο συγκεκριμένα κατά τη διαδικασία σχεδιασμού του προϊόντος.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση μπορούν να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα σε όλο τον κύκλο ζωής του προϊόντος, όπως:
- Παρακολούθηση και μοντελοποίηση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) με ενσωμάτωση λύσεων IoT (Internet of Things)
- Η αυτοματοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας σε επίπεδο εξαρτημάτων για τη διασφάλιση βελτιώσεων στα επίπεδα βιωσιμότητας, μπορεί να επιτευχθεί χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια
- Η χρήση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματισμών για το σχεδιασμό προϊόντων μικρότερου βάρους, τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα σε κάθε μελλοντικό στάδιο του κύκλου ζωής του προϊόντος
Πιο συγκεκριμένα, όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την τεχνολογία blockchain, οι τεχνολογίες αυτοματοποίησης επεκτείνουν τη βιωσιμότητα σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, παρέχοντας πρόσβαση σε δεδομένα που αποδεικνύουν ότι οι συνεργαζόμενες εταιρείες τηρούν τα ίδια βιώσιμα πρότυπα.
Δειτε ακομη
Το Metaverse
Η αξία του Metaverse, του προσομοιωμένου ψηφιακού κόσμου, για τις επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντική για να αγνοηθεί. Η βιωσιμότητα αναδεικνύεται ως ένα από τα κύρια οφέλη της αυξημένης υιοθέτησης προσομοιώσεων με τη μορφή ψηφιακών διδύμων, εικονικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και διαδικασιών έρευνας και ανάπτυξης στο Metaverse. Για παράδειγμα, η εικονική εκπαίδευση σε βιομηχανίες υψηλού κινδύνου, βελτιστοποιεί τη χρήση των πόρων και του εξοπλισμού, ενώ παράλληλα βελτιώνει τα αποτελέσματα ασφάλειας και απόδοσης.
Το 2024, η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα αναμένεται να είναι ένας παράγοντας ώθησης για την τεχνολογία των ψηφιακών διδύμων. Για παράδειγμα, οι βιομηχανίες αεροδιαστημικής και άμυνας -παραδοσιακά κλάδοι έντασης άνθρακα- έχουν αυξήσει τις επενδύσεις στην τεχνολογία ψηφιακών διδύμων κατά 40%, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα. Ανάλογες πρωτοβουλίες συναντώνται στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπου πολλοί κατασκευαστές αξιολογούν τις κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και τις μπαταρίες ως μέσα για την απαλλαγή από τον άνθρακα, όσον αφορά στα οχήματα που παράγουν.
Με την τεχνολογία ψηφιακών διδύμων, οι μηχανικοί μπορούν να αξιολογήσουν διάφορα σενάρια στα αρχικά στάδια ανάπτυξης. Σχεδόν το 75% των εταιρειών στον τομέα της αεροδιαστημικής και της άμυνας βλέπουν άμεση αξία στη χρήση ψηφιακών δίδυμων από τα αρχικά στάδια ανάπτυξης και λειτουργίας του προϊόντος. Η τεχνολογία επιτρέπει στους μηχανικούς να επικυρώνουν ουσιαστικά κάθε βήμα της διαδικασίας σχεδιασμού, περιορίζοντας την ανάγκη διαρκούς δημιουργίας πρωτοτύπων, καθώς και το χρόνο και το κόστος δοκιμών. Πέρα από αυτό, η τεχνολογία ψηφιακών διδύμων μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των υπαρχόντων κινητήρων, εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο σημαντικές εκπομπές άνθρακα.
Η βιωσιμότητα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις
Κάθε επιχείρηση θέλει να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους, να αυξήσει την παραγωγικότητα και να μειώσει τα απόβλητα και την κατανάλωση ενέργειας. Σε βιομηχανίες έντασης άνθρακα, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι τεχνολογίες βιωσιμότητας προσφέρουν ένα νέο μονοπάτι ανάπτυξης, το οποίο ωστόσο στα αρχικά του στάδια, απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλισμό και ανάπτυξη τεχνογνωσίας.
Μια άλλη βασική απειλή για τις τεχνολογίες βιωσιμότητας προέρχεται από την κυβερνοασφάλεια. Καθώς οι υφιστάμενες -μη αυτοματοποιημένες- διαδικασίες ψηφιοποιούνται και τα συστήματα διασυνδέονται περισσότερο, ο κίνδυνος από κυβερνοεπιθέσεις αυξάνεται. Για παράδειγμα, ο μεταποιητικός τομέας είδε μία αύξηση της τάξης του 53% σε κυβερνοεπιθέσεις το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο. Προκειμένου η ψηφιακή παραγωγή να συνεχίσει να καθοδηγεί τη βιώσιμη καινοτομία, οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές στο μεταβαλλόμενο τοπίο του ψηφιακού κινδύνου.
Τεχνολογίες βιωσιμότητας το 2024 και μελλοντικά
Παρά τις προκλήσεις, η κοινωνία συνειδητοποιεί ολοένα και περισσότερο -και υποστηρίζει- την τεχνολογία ως έναν ισχυρό παράγοντα ανάπτυξης λύσεων που θα μειώσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Καθώς ο ρυθμός της καινοτομίας στις τεχνολογίες βιωσιμότητας επιταχύνεται, η βιωσιμότητα θα παραμείνει βασικός μοχλός για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών διαδικασιών καθώς και για την ενίσχυση των παραδοσιακών.
Με τόσες πολλές επιλογές σε ένα ταχέως εξελισσόμενο τεχνολογικό τοπίο, οι επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση σχετικά με την πραγματική αξία που προσθέτουν με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, καθώς και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσφέρει η ίδια η βιωσιμότητα που ενισχύεται από αυτές τις τεχνολογίες.
Με πληροφορίες από sustainablebrands.com