Ο ρόλος της τεχνολογίας στη δημιουργία έξυπνων και βιώσιμων κτιρίων

Ο ρόλος της τεχνολογίας στη δημιουργία έξυπνων και βιώσιμων κτιρίων

Η εξ αποστάσεως και η υβριδική εργασία διευκόλυνε τους χρήστες επαγγελματικών χώρων να επιτύχουν τη μείωση του κλιματικού τους αντίκτυπου. Λιγότερα άτομα στο γραφείο σημαίνει λιγότερη ενέργεια που καταναλώνεται, νερό που χρησιμοποιείται, καθώς και λιγότερα παραγόμενα απόβλητα. Ορισμένες εταιρείες περιλαμβάνουν ακόμη και τις μετακινήσεις των εργαζομένων - οι οποίες έχουν μειωθεί στη μετα-πανδημική εποχή - στους εταιρικούς δείκτες βιωσιμότητας.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ωστόσο, ο χρόνος που η εξ αποστάσεως και η υβριδική εργασία θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα, ίσως είναι περιορισμένος. Οι μισοί ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην πρόσφατη έρευνα "Inside the Workplace", είπαν ότι οι εργαζόμενοι των εταιρειών τους περνούν πλέον περισσότερο χρόνο στο γραφείο και το 60% πιστεύει ότι οι υπάλληλοί τους πρέπει να είναι στο γραφείο το 100% του εργασιακού τους χρόνου.

Καθώς τα επίπεδα πληρότητας των εταιρικών γραφείων ανακάμπτουν, οι επιχειρήσεις πρέπει να εργαστούν πιο έξυπνα για να αποφύγουν την απώλεια των οφελών που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ένας άλλος παράγοντας που προσθέτει ακόμα μεγαλύτερη αναγκαιότητα για τη διατήρηση των θετικών δεικτών βιωσιμότητας, είναι οι νέοι κανονισμοί που θεσπίζονται σε πολλές χώρες και καθιστούν τη βιωσιμότητα βασικό ζήτημα για τις επιχειρήσεις.

Ο χρόνος που οι καθυστερήσεις ήταν αποδεκτές έχει τελειώσει και οι οι ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων το γνωρίζουν: Μια μελέτη της Forrester Consulting που ανατέθηκε από την Johnson Controls, διαπίστωσε ότι το 80% των στελεχών που ασχολούνται παγκοσμίως με τις στρατηγικές βιωσιμότητας, θεωρούν τη βιωσιμότητα την κορυφαία επιχειρηματική τους προτεραιότητα.

Άρα, η «βούληση» είναι εκεί. Πώς όμως βρίσκουμε τον «τρόπο»; Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών κτιρίων, οι ένοικοι και οι διαχειριστές εγκαταστάσεων (Facility Managers) πρέπει να αναπτύξουν μια νέα κατηγορία έξυπνων, υγιών και βιώσιμων κτιρίων. Μια άποψη των τεχνολογιών που θα διευκολύνουν μία τέτοια εξέλιξη και τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν, περιγράφεται ακολούθως.

Αειφορία και ενεργειακή απόδοση

Ο πολλαπλασιασμός των κανονισμών που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα αναγκάζει τα τους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων να βρουν νέους τρόπους για να μειώσουν το αποτύπωμά άνθρακα των κτιρίων τους. Αυτό θα απαιτήσει τη συλλογή δεδομένων και τη μετατροπή τους σε χρήσιμες πληροφορίες.

Τεχνολογίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν, να συλλέγουν και να ελέγχουν δεδομένα μετρήσεων για την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές που σχετίζονται με αυτή. Επιπλέον, συσκευές του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things, IoT),  όπως αισθητήρες, ενεργοποιητές και έξυπνοι μετρητές, μπορούν να βελτιώσουν τις τιμές αναφοράς ενεργειακής απόδοσης για τους διαχειριστές των κτιρίων, να ποσοτικοποιήσουν τις μεταβολές μετά από ανακαινίσεις και μετασκευές, να παρακολουθήσουν την πρόοδο έναντι των στόχων για καθαρές μηδενικές εκπομπές και να αυτοματοποιήσουν την κεντρικοποίηση των λειτουργιών ενός κτιρίου όσον αφορά στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Κάποια από τα είδη εξοπλισμού που υιοθετούν οι οργανισμοί με σκοπό τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα ενός κτιρίου, όπως οι αισθητήρες περιβαλλοντικών παραμέτρων και εκείνοι που ανιχνεύουν την παρουσία εργαζομένων στο χώρο, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του φωτισμού, της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Αυτά τα στοιχεία ποιότητας του αέρα των εσωτερικών χώρων, όχι μόνο βοηθούν στη μείωση των εκπομπών, αλλά μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την ευεξία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Εμπειρία των χρηστών του κτιρίου

Οι χώροι γραφείων σήμερα πρέπει να μιμούνται τα πράγματα που αγαπούν οι άνθρωποι όταν εργάζονται από το σπίτι, ενώ παράλληλα τονίζουν τα πλεονεκτήματα της παρουσίας του εργαζομένου στο γραφείο.

Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων να επιτύχουν αυτή τη λεπτή ισορροπία, βελτιστοποιώντας τους χώρους εργασίας, τόσο για χρήση όσο και για την ευεξία των εργαζομένων. Για παράδειγμα, οι διαχειριστές των κτιρίων μπορούν να χρησιμοποιήσουν προβλεπτικά μοντέλα για τον τρόπο  χρήσης των χώρων, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσουν έγκαιρα συγκεκριμένους χώρους με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων. Εν τω μεταξύ, τα συστήματα διαχείρισης επισκεπτών, κρατήσεων αιθουσών συσκέψεων και ψηφιακής σήμανσης μπορούν να καταστήσουν το να βρίσκεται κάποιος σε ένα χώρο γραφείων μια ευχάριστη και απροβλημάτιστη εμπειρία, τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για τους επισκέπτες.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Ασφάλεια

Αισθητήρες, κάμερες και συστήματα ελέγχου πρόσβασης μπορούν να συνδεθούν σε πλατφόρμες διαχείρισης χώρων εργασίας, επιτρέποντας στους διαχειριστές των κτιρίων να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τα πρωτόκολλα ασφάλειας κεντρικά. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα προγραμματισμού και ενεργοποίησης αυτοματοποιημένων πρωτοκόλλων απόκρισης σε εισβολές ή παραβιάσεις. Αυτά τα συστήματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην παραγωγικότητα και τη λειτουργική αποτελεσματικότητα.

Λειτουργική αποτελεσματικότητα και βελτιστοποίηση περιουσιακών στοιχείων

Συνολικά, οι λύσεις έξυπνων κτιρίων αφορούν στην αξιοποίηση στο έπακρο των διαθέσιμων χώρων, του ανθρώπινου δυναμικού ή των φυσικών πόρων, όπως η ενέργεια και το νερό. Αυτό μπορεί επίσης να ισχύει και για τον εξοπλισμό που είναι αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και για τα άτομα που είναι επιφορτισμένα με την ομαλή λειτουργία του.

Η έξυπνη διαχείριση επαγγελματικών κτιρίων μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργική συνέπεια, να μειώσει τους κινδύνους και να μειώσει το κόστος ζωής των κτιρίων. Για παράδειγμα, η τεχνολογία των ψηφιακών διδύμων (digital twins) έχει τη δυνατότητα να διευκολύνει την προληπτική και προγνωστική συντήρηση, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης και της ανάθεσης αυτοματοποιημένων εντολών εργασίας. Επιπλέον, οι αισθητήρες και οι έξυπνοι μετρητές μπορούν να υποστηρίξουν την καθόλη τη διάρκεια της ημέρας παρακολούθηση της απόδοσης του εξοπλισμού, αλλά και να διαχειριστούν την ανάδειξη συμβάντων υπό τη μορφή ειδοποιήσεων, έτσι ώστε οι διαχειριστές των κτιριακών εγκαταστάσεων να ενημερώνονται για ένα σφάλμα ή πρόβλημα μόλις αυτό εμφανιστεί.

Τα μακροπρόθεσμα κέρδη απαιτούν επενδύσεις

Αν και αυτές οι λύσεις μπορεί να ακούγονται φουτουριστικές, πολλές από αυτές είναι διαθέσιμες εδώ και χρόνια. Γιατί λοιπόν δεν είναι πλέον όλα τα επαγγελματικά κτίρια έξυπνα; Τα κύρια εμπόδια στην υιοθέτηση είναι η αρχική προσπάθεια και το κόστος που απαιτείται για την ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση αυτών των λύσεων.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σε μια πρόσφατη έρευνα του Association for Smart Homes & Buildings είπαν ότι το υψηλό αρχικό κόστος ήταν το κύριο εμπόδιο για την υιοθέτηση των έξυπνων τεχνολογιών. Ωστόσο, αυτή είναι μία περίπτωση μεσομακροπρόθεσμης απόδοσης. Σε ένα πρόσφατο webinar, ο εμπειρογνώμονας του κλάδου Δρ. Matthew Marson εκτίμησε ότι κάθε δολάριο που επενδύεται σε τεχνολογίες έξυπνων κτιρίων σήμερα, θα αποφέρει τρία δολάρια σε διάστημα πέντε ετών. Αυτή η αναλογία κόστους - οφέλους πιθανότατα θα συνεχίσει να κινείται υπέρ αυτών των λύσεων, καθώς οι κανονιστικές κυρώσεις καθιστούν σχεδόν υποχρεωτική την υιοθέτησή τους.

Μόλις ένας οργανισμός αποφασίσει να επενδύσει σε τεχνολογίες έξυπνων κτιρίων, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πρόκληση να χτίσει μια ισχυρή βάση δεδομένων στην οποία θα βασιστεί το σύστημα. Τα δεδομένα είναι το καύσιμο που κάνει αυτές τις λύσεις να λειτουργούν και καμία τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να διορθώσει ανακριβείς ή ελλιπείς πληροφορίες.

Πριν από την ανάπτυξη των τεχνολογιών έξυπνων κτιρίων, οι οργανισμοί πρέπει να εφαρμόσουν μια λεπτομερή στρατηγική συλλογής δεδομένων και σχεδιασμού πρωτοκόλλων διαχείρισης αυτών για να εξασφαλίσουν τη σταθερή ροή των πληροφοριών που χρειάζεται το σύστημα για να λειτουργεί σωστά. Αυτό δεν είναι εύκολο έργο, αλλά όσο πιο αξιόπιστες και ευρείες μπορεί μια εταιρεία να κάνει τις ροές δεδομένων της, τόσο περισσότερες ευκαιρίες είναι πιθανό να ανακαλύψει για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, καθιστώντας ακόμη πιο γρήγορη και ευκολότερη την αντιστάθμιση της αρχικής επένδυσης.

Συμπέρασμα

Καθώς η πληρότητα των επαγγελματικών χώρων αρχίζει να αυξάνεται, οι κανονισμοί για τη βιωσιμότητα γίνονται όλο και πιο αυστηροί και η κλιματική αλλαγή εντείνεται, οι εταιρείες πρέπει να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας και τις δυνατότητες υποβολής αναφορών για να τις υποστηρίξουν.

Τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά δίδυμα διευκολύνουν μια ολιστική προσέγγιση στις προσπάθειες που υποστηρίζουν όχι μόνο τη βιωσιμότητα αλλά και την παραγωγικότητα, την ευημερία των εργαζομένων και τη βελτιστοποίηση ενός χαρτοφυλακίου επαγγελματικών κτιρίων. Αυτή η νέα κατηγορία έξυπνων κτιρίων αντιπροσωπεύει το μέλλον των επαγγελματικών χώρων γραφείων.

Με πληροφορίες από forbes.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER