Το νικέλιο που η εταιρεία The Metals Company (TMC) εξόρυξε από τον θαλάσσιο πυθμένα στον Ειρηνικό Ωκεανό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας πιστοποίησης και επιθεωρήσεων SGS με έδρα τη Γενεύη.
Ένα εργαστήριο της SGS στο Ontario παρήγαγε θειϊκό νικέλιο υψηλής καθαρότητας από πολυμεταλλικά οζίδια, κατάλληλο για την αγορά χημικών μπαταριών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Το θειϊκό νικέλιο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια υδρομεταλλουργικών δοκιμών επεξεργασίας των δειγμάτων που παρείχε η TMC, σε εργαστηριακή κλίμακα. Η TMC προσέλαβε την SGS για να ελέγξει, να πιστοποιήσει και να βελτιστοποιήσει την επεξεργασία των εξορυσσόμενων από τα ωκεάνια βάθη πολυμεταλλικών οζιδίων.
«Η ομάδα εξαγωγικής μεταλλουργίας της SGS με βάση το Lakefield του Ontario, πραγματοποίησε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δοκιμών που επικεντρώνεται στη βελτιστοποίηση μιας μεθοδολογίας για την παραγωγή θειϊκού κοβαλτίου, θειϊκού νικελίου, καθόδων από χαλκό, καθώς και παραπροϊόντων που προκύπτουν από την επεξεργασία δειγμάτων νικελίου που προέρχονται από τήξη πολυμεταλλικών οζιδίων, τα οποία εξορύσσει η TMC μέσω μεθόδων εξόρυξης βαθέων υδάτων», δήλωσε ο Stephen Mackie, υπεύθυνος μεταλλουργίας στην SGS North America, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Το κανονιστικό πλαίσιο για την εξόρυξη βαθέων υδάτων
Τα αποθέματα μετάλλων στον πυθμένα των ωκεανών, όπως το νικέλιο, το μαγγάνιο και το κοβάλτιο, εκτιμάται ότι αξίζουν μεταξύ 8 και 16 τρισ. δολαρίων. Ωστόσο, η Διεθνής Αρχή των Θαλάσσιων Βυθών (ISA) δεν έχει ακόμη εκδώσει κανόνες που να διέπουν την εξόρυξη βαθέων υδάτων. Το όργανο των 169 μελών στοχεύει να παράγει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα στο 2025.
Τα έργα της TMC κατατάσσονται ως τα πρώτα και δεύτερα σε μέγεθος μη ανεπτυγμένα έργα νικελίου στον κόσμο, που περιέχουν ποσότητες νικελίου, κοβαλτίου, χαλκού και μαγγανίου για την κάλυψη των αναγκών 280 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων, περίπου όσο το μέγεθος ολόκληρου του στόλου ελαφρών οχημάτων των ΗΠΑ, λέει η εταιρεία.
Οι επιστήμονες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι πολύ λίγα είναι γνωστά για τα βάθη των ωκεανών και πολλοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις σε αυτά τα οικοσυστήματα που έχουν ήδη επηρεαστεί από τη ρύπανση, την αλιεία και την κλιματική κρίση.
Με πληροφορίες από mining.com